Τα μωρά παίζοντας μαθαίνουν να κινούν το στόμα συντονίζοντας την αναπνοή τους. Η διαδικασία αυτή είναι η βάση για την πραγματική ομιλία.
Σε πρώτο στάδιο, όλα τα μωρά του κόσμου τους πρώτους έξι μήνες βγάζουν γρυλίσματα, τα οποία, όσο περνάνε οι εβδομάδες, μετατρέπονται σε κανονικές φωνούλες -ήχους, όπως το "οοο" και το "ααα". Καθώς τα μωρά πειραματίζονται με τους ήχους αυτούς, οι γονείς παίρνουν ενεργό ρόλο και συμμετέχουν με το "μα μα μα" και το "μπα μπα μπα" δημιουργώντας ένα προσεκτικό παιχνίδι μίμησης με το παιδί τους.
Έτσι, τα μπαμπαλίσματα μετά τους έξι μήνες αρχίζουν να συνδυάζονται με σύμφωνα χωρίς νόημα.
Το μωρό των 7 μηνών ψάχνει πιο σύνθετους διπλούς ήχους
Παίζει και διαφοροποιεί τον τόνο της ομιλίας του, την ένταση και την ταχύτητά του.
Το μωρό των 11- 12 μηνών ονομάζει με νόημα μαμά, μπαμπά, παππού.
Φωνάζει τα πρόσωπα που το φροντίζουν καθημερινά. Οι πρώτες λέξεις κάνουν την εμφάνιση τους και αρχίζουν να παίρνουν νόημα, όπως η ¨μαμά¨ και ο "μπαμπάς".
Το μωρό των 12- 14 μηνών αρχίζει να λέει τις πρώτες του λέξεις
Οι πρώτες δημοφιλείς λέξεις, μπάλα- μήλο- ψωμί- γάτα, είναι μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες, συνήθως ουσιαστικά, αγαπημένα αντικείμενα για το μωρό και κάτι ή κάποιος που βλέπουν εκείνη τη στιγμή.
Στο μωρό των 15-17 μηνών γίνεται εμπλουτισμός του λεξιλογίου
Αυξάνονται οι λέξεις.
Το μωρό των 21-24 μηνών αρχίζει να λέει τα πρώτα ρήματα
Συνδυάζει δυο λέξεις μαζί και κάνει την πρώτη προσπάθεια να φτιάξει μια απλή πρόταση.
Το μωρό των 25-26 μηνών αρχίζει να εμπλουτίζει το λόγο του.
Εμπλουτίζει το λόγο του με επίθετα, προθέσεις, και σιγά σιγά ο λόγος του αρχίζει να μοιάζει με αυτόν των ενηλίκων.
Ο ρυθμός που τα μωρά αναπτύσσουν τις γλωσσικές ικανότητες ποικίλλει. Στους δέκα μήνες προφέρουν την πρώτη τους λέξη μαμά- μπαμπά, παππού, και μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου χρησιμοποιούν τρείς λέξεις. Ακόμα, ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί από 20 έως 50 λέξεις στους πρώτους 15 -18 μήνες και να φτάσει τις 100 έως 200 στο τέλος του δεύτερου χρόνου της ζωής του.