Έρευνα: Η σωματική επαφή με το μωρό συμβάλλει στην εγκεφαλική του ανάπτυξη
Η σωματική επαφή της μητέρας με το μωρό συμβάλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία του βρέφους σύμφωνα με νέα έρευνα.
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Florida Atlantic University αναδεικνύει τα οφέλη της σωματικής επαφής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέθοδος του μάρσιπου, γνωστή και ως Kangaroo Care, κατά την οποία το μωρό έρχεται σε επαφή με το στήθος της μητέρας, προάγει την νευροφυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους. Η συγκεκριμένη μέθοδος δίνει έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η μητέρα κρατά το μωρό και ιδίως όταν δεν είναι τελείως ντυμένο ώστε να μπορεί να έρχεται σε επαφή με περισσότερο δέρμα. Η μέθοδος Kangaroo Care φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για το ίδιο το μωρό όσο και την μητέρα την περίοδο μετά τον τοκετό.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί μελέτησαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης σε μητέρες που ακολούθησαν αυτή τη μέθοδο επί έξι εβδομάδας και στα μωρά τους. Επίσης, χρησιμοποίησαν την καταγραφή μοτίβων των εγκεφαλικών σημάτων μέσω εγκεφαλογραφημάτων.
Tα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Infant Behavior and Development δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει επίδραση στην φυσιολογία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.
Συγκεκριμένα, η αριστερή μετωπιαία πλευρά του εγκεφάλου των μωρών, η οποία εμπλέκεται στις γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητές του, φαίνεται να ενεργοποιείται με τη σωματική επαφή που συνεπάγεται το Kangaroo Care. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της ωκυτοκίνης και μείωση της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, τόσο στις μητέρες όσο και στα παιδιά, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μία σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της επιλόχειου κατάθλιψης.
Πηγή: sciencedaily.com