Πώς θα σταματήσει το νήπιο να βάζει αντικείμενα στο στόμα του;
Από τα χέρια, μέχρι τα παιχνίδια, τα ρούχα και ό,τι άλλο υπάρχει γύρω του.
Τα μωρά έχουν την τάση να βάζουν διάφορα πράγματα στο στόμα τους για να ανακαλύψουν τη διαφορετική υφή, το σχήμα και τη γεύση που έχουν. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη νηπιακή ηλικία, για αυτό και τα παιχνίδια που αποτελούνται από διάφορα μικρά κομμάτια, θεωρούνται επικίνδυνα.
Τα παιδιά ηλικίας δύο ετών δεν μπορούν να διαχωρίσουν τι τρώγεται και τι όχι και το να τα βάλουν στο στόμα είναι απλώς ένα τρόπος για να ανακαλύψουν τη γεύση που έχουν. Για παράδειγμα, για ένα νήπιο δύο ετών ένα ντόνατ δεν είναι πολύ διαφορετικό από ένα στρογγυλό παιχνίδι σε παρόμοιο μέγεθος, , ενώ ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας ή ένας ενήλικα γνωρίζει ότι το ένα είναι τρόφιμο ενώ το άλλο όχι.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Για να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει να βάζει στο στόμα του κάθε αντικείμενο που βρίσκεται γύρω του, μπορείτε να του εξηγήσετε τη χρήση που έχει το κάθε ένα. Για παράδειγμα, πείτε του ότι το παιχνίδι τουβλάκι είναι παιχνίδι και ότι τα παιχνίδια δεν τα βάζουμε στο στόμα μας. Αντίστοιχα, εξηγήστε του ότι στο στόμα βάζουμε μόνο ό,τι τρώμε.
Το να τρώτε σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού, όπως την κουζίνα ή την τραπεζαρία μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το παιδί θα συνδέσει την όλη διαδικασία του φαγητού με τους συγκεκριμένους χώρους και θα διαχωρίσει πιο εύκολα τι τρώμε και τι όχι.
Μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων ετών έτσι και αλλιώς, τα περισσότερα παιδιά σταματούν αυτή τη συνήθεια, καθώς χρησιμοποιούν περισσότερο τα χέρια για να ανακαλύψουν παιχνίδια και αντικείμενα.
Μέχρι τότε, φροντίστε το περιβάλλον που παίζει το παιδί να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και κρατήστε φυλαγμένα μικροσκοπικά παιχνίδια και αντικείμενα.
Πηγή: babycenter.com