Λόγοι που πρέπει να τραγουδάς πιο συχνά στο παιδί σου
- Γιατί κάθε γονιός πρέπει να τραγουδάει στα παιδιά του
- Το τραγούδι ενισχύει το δεσμό παιδιού και γονιού
- Το τραγούδι ενισχύει την επικοινωνία
- Το τραγούδι θα το βοηθήσει να ελέγχει τα συναισθήματά του
- Το τραγούδι βοηθά τους γονείς
- Το τραγούδι βελτιώνει τη γνωστική ανάπτυξη
- Τραγούδια για παιδιά
Πέντε απίθανοι λόγοι που θα σε κάνουν να τραγουδάς πιο συχνά στο παιδί σου, είτε είναι μικρό, είτε μεγάλο.
Το τραγούδι στο παιδί σας μπορεί να έχει τεράστια αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλος του βρέφους σας είναι προγραμματισμένος να αγαπά τη μουσική;
Απίθανο και όμως αληθινό! Τα μωρά (όσοι δεν το γνωρίζετε) γεννιούνται στην πραγματικότητα θέλοντας να δώσουν προσοχή σε μελωδίες και ήχους. Από τη στιγμή της γέννησης, έχουν καλή αντίληψη των ήχων και των ρυθμών που τους αρέσουν. Για παράδειγμα, ένα βρέφος μπορεί να προτιμά υψηλότερες φωνές και υψηλότερο (τονικά) τραγούδι σε σύγκριση πιο χαμηλούς τόνους. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς ως ενήλικες τείνουμε να μιλάμε μωρουδιακά όταν απευθυνόμαστε σε ένα μωρό. Όπως διαπιστώνεται λοιπόν, αυτή η ανόητη και "χαζή" για κάποιους μωρουδιακή φωνή... δεν έιναι και τόσο ανόητη και "χαζή" τελικά. Στην πραγματικότητα, είναι μια αρκετά έξυπνη τακτική να προσαρμόζουμε τη φωνή μας στις προτιμήσεις ήχου του παιδιού μας, καθώς αυτό το βοηθά να διατηρήσει την προσοχή του σε αυτό που κάνουμε, λέμε ή τραγουδάμε!
Ίσως διαπιστώσετε επίσης ότι συχνά τραγουδάτε νανουρίσματα, τραγούδια και άλλα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό με μωρουδιακό ρυθμό όταν είστε με το μωρό σας μαζί. Αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι καλό. Τα νεογέννητα στην πραγματικότητα προτιμούν να τους τραγουδάνε οι ενήλικες αντί να τους μιλάνε μιας και το τραγούδι επιτρέπει στο μωρό να σας δίνει προσοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το τραγούδι "βγαίνει" ενστικτωδώς από τις μαμάδες, τις γιαγιάδες και γενικότερα τους φροντιστές των μωρών.
Γιατί κάθε γονιός πρέπει να τραγουδάει στα παιδιά του
Το τραγούδι ενισχύει το δεσμό παιδιού και γονιού
Ίσως και το πιο σημαντικό αναπτυξιακό όφελος που μπορεί να προσφέρει το τραγούδι στο παιδί σας είναι η ενίσχυση του δεσμού μαζί σας. Όταν τραγουδάτε στο μωρό σας το έχετε αγκαλιά, το κρατάτε στα χέρια σας, το χαϊδεύετε, το νανουρίζετε. Το τραγούδι επίσης περιλαμβάνει οπτική επαφή, χαμόγελα και νεύματα. Όλα αυτά συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού ενισχύοντας έτσι τον δεσμό με την μαμά και τον μπαμπά.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τραγούδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη μιας δυνατής σχέσης ανάμεσα σε ένα παιδί με τον γονιό του. Το αμοιβαίο βλέμμα των ματιών είναι πραγματικά σημαντικό καθώς το μωρό εκείνη τη στιγμή νιώθει μοναδικό, νιώθει ότι έχετε όλη την προσοχή σας στραμμένη επάνω του και δεν έχετε μάτια για άλλον πέρα από αυτό.
Το τραγούδι ενισχύει την επικοινωνία
Γνωρίζατε ότι το τραγούδι με το παιδί σας είναι μια υπέροχη μορφή συναισθηματικής επικοινωνίας; Όταν τραγουδάτε στο μωρό σας, εκείνο θα νιώθει μια ισχυρή σύνδεση μαζί σας και μια αίσθηση άνεσης. Κατά τη γέννηση, το μωρό σας αναγνωρίζει αμέσως τη φωνή σας. Η φωνή των γονιών και των αγαπημένων τους προσώπων εξακολουθεί να είναι πραγματικά σημαντική για εκεινα, ειδικά τους πρώτους μήνες όταν η όρασή τους είναι ακόμη θολή. Τα παιδιά σας νιώθουν παρηγοριά ακούγοντας ότι είστε κοντά τους. Η ηρεμιστική επίδραση του τραγουδιού σας στα μικρά σας είναι αρκετά ισχυρή. Δεν είναι τυχαίο που το τραγούδι της μαμάς βελτιώνει τον καρδιακό ρυθμό, τον αναπνευστικό ρυθμό, τον ύπνο, τη διατροφή και την αύξηση του βάρους των πρόωρων μωρών στις μονάδες ΜΕΝΝ.
Μερικές φορές, μέσα από τα τραγούδια θα επικοινωνείτε με το μωρό σας και θα το ηρεμείτε σε χρόνο dt.
Το τραγούδι θα το βοηθήσει να ελέγχει τα συναισθήματά του
Γνωρίζατε ότι όταν γεννιέται ένα μωρό, δεν ξέρει ακόμα πώς να ελέγξει τα συναισθήματά του και όλα όσα νιώθει; Γι 'αυτό κλαίει τόσο πολύ! Το κλάμα είναι ο τρόπος επικοινωνίας του μωρού όταν χρειάζεται βοήθεια για να αλλάξει τη δυσφορία, την ένταση, τον φόβο και γενικότερα ό,τι άσχημο αισθάνεται. Με την πάροδο του χρόνου και μέσα από τη δική σας βοήθεια, το μωρό σας θα αναπτύξει εγκεφαλικές συνδέσεις που θα το βοηθήσουν να κατανοήσει και να ελέγξει τα συναισθήματά του μόνο του. Το τραγούδι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να το μάθει αυτό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νανουρίσματα για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει όταν είναι αναστατωμένο ή να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια όταν φοβάται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιχνιδιάρικα τραγούδια για να το κάνετε να χαρεί, να γελάσει ή όταν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή του.
Το τραγούδι βοηθά τους γονείς
Το τραγούδι δεν βοηθά μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς να μειώσουν τα επίπεδα του στρες τους και να γίνουν καλύτεροι φροντιστές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς που τραγουδούν με τα παιδιά τους αισθάνονται πιο ικανοί.
Οι γονείς που τραγουδούν περνούν πιο ευχάριστα με τα παιδιά τους και είναι σε θέση να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά μαζί τους. Αισθάνονται ευτυχισμένοι και αν ο γονιός είναι ευτυχισμένος, τότε είναι και το μωρό.
Το τραγούδι βελτιώνει τη γνωστική ανάπτυξη
Τραγουδώντας με το παιδί σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσετε στην ενίσχυση της γνωστικής του ανάπτυξης! Το τραγούδι μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτύξει δεξιότητες όπως στο να δίνει προσοχή και να μένει συγκεντρωμένο για περισσότερο χρόνο. Επίσης μπορεί να μιλήσει πιο γρήγορα, μιας και μέσα από τα τραγούδια θα μάθει λέξεις και προτάσεις που θα προσπαθήσει με τον καιρό να μιμηθεί.
Θα παρατηρήσετε ότι καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, τα τραγούδια που χρησιμοποιείτε θα είναι πιο ζωντανά, πιο παιχνιδιάρικα και πολύπλοκα. Το μωρό σας θα ανταποκρίνεται στα τραγούδια με μεγαλύτερα χαμόγελα, κινήσεις του σώματος και νέους ήχους.
Η ώρα του τραγουδιού θα είναι μία διασκεδαστική δραστηριότητα για το μικρό σας.
Τραγούδια για παιδιά
Μερικά από τα τραγούδια που μπορείτε να βάζετε στα παιδιά σας να ακούνε από τη βρεφική μέχρι τη νηπιακή ηλικία είναι:
Ο Τεμπέλης Δράκος (Γιώργος Χατζηπιερής)
Τερατάκια της Τσέπης
Πες μου το όνομά σου (Φοίβος Δεληβοριάς)
Εδώ Λιλιπούπολη (Μάνος Χατζιδάκις)
Λέγε ο ένας λέγε ο άλλος (Θάνος Μικρούτσικος)
* Με πληροφορίες από το gooeybrains.com