Όταν τα μωρά κλαίνε, θηλάζουν πιο συχνά;
- Κλάμα μωρού και θηλασμός.
- Το μωρό κλαίει όταν πεινάει;
- Μπορεί το μωρό να τρώει πιο συχνά λόγω κλάματος;
Ένα μωρό που τρέφεται με μητρικό γάλα χρειάζεται να θηλάζει συχνότερα από εκείνο που τρέφεται με ξένο γάλα, επειδή η συγκέντρωση της διαλυτής ουσίας του ανθρώπινου γάλακτος είναι μικρότερη από αυτήν του ξένου.
Κάθε φορά που κλαίνε τα μωρά, τα θηλάζουν πιο συχνά.
Το κλάμα είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός βιολογικής αυτοσυντήρησης. Στην πραγματικότητα, ένα υποσιτιζόμενο μωρό γίνεται συνήθως πολύ ήσυχο και παθητικό και αντί να κλαίει απλώς κλαψουρίζει. Ακόμα κι έτσι, αν έχετε ένα μωρό να κλαίει , ο περίγυρος θα πει « αυτό το μωρό πεινάει» και θα σας παροτρύνει να το ταΐσετε περισσότερο, είτε με μητρικό είτε με ξένο γάλα. Επίσης, εσείς μπορεί να αισθανθείτε ότι πρέπει να πεινάει , ειδικά αν θηλάζετε, επειδή ο θηλασμός απαιτεί μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
Οι μητέρες με μωρά που κλαίνε πολύ, θηλάζουν σχεδόν κάθε μισή ώρα κατά τα χρονικά διαστήματα που το κλάμα είναι πολύ έντονο. Το μωρό αρπάζει τη θηλή σαν να λιμοκτονεί ενώ λίγα λεπτά αργότερα την αφήνει και αρχίζει να κλαίει ξανά γοερά.
Αν το μωρό τοποθετηθεί σωστά στο στήθος σας ώστε το στόμα του να καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα από την άλω ( το σκούρο κυκλικό τμήμα γύρω από τη θηλή) είναι μάλλον απίθανο να έχετε να ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος.
Τάισμα με μπιμπερό
Όταν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό συχνά σας συστήνουν να αλλάξετε το γάλα προκειμένου να βρείτε αυτό που είναι το πιο κατάλληλο. Μερικές φορές το μωρό σταματάει να κλαίει αμέσως μόλις του δώσετε μια νέα φόρμουλα, οπότε σκέφτεστε ότι η προηγούμενη δεν ήταν κατάλληλη.
Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι αν το μωρό σας τρέφεται με ξένο γάλα αποτελούμενο από τις σωστές αναλογίες , τότε δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός αυτής της φόρμουλας με αυτό το είδος κλάματος.Οπότε θεωρητικά τουλάχιστον, και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, το να αλλάζετε φόρμουλες δεν βοηθάει.
Τα μωρά που θηλάζουν « κατά παραγγελία» σταματούν να κλαίνε ή να κλαίνε λιγότερο από αυτά που τρέφονται με μπιμπερό. Η Sheila Kitzinger στο βιβλίο της «Όταν ένα μωρό κλαίει», αναφέρει ότι σε έρευνά της υπήρξαν ίσοι αριθμοί μωρών που τρέφονταν με ξένο γάλα και μωρών που θήλαζαν στις κατηγορίες αυτών που έκλαιγαν και που δεν έκλαιγαν.
Μία μελέτη που έγινε στην Αυστραλία κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Οπότε δεν θεωρείται σωτήρια λύση να περνάτε από τον θηλασμό στο μπιμπερό, προσπαθώντας να σταματήσετε το κλάμα, παρά το γεγονός ότι πολλές μητέρες το κάνουν.