Γιατί τα παιδιά λατρεύουν να έχουν μία ρουτίνα;

Bigstock

Τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν ξανά τα ίδια και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, να έχουν κοινώς μία ρουτίνα, και υπάρχει λόγος για αυτό.

Σε εσάς ίσως φαίνεται περίεργο (ή και βαρετό) που το νήπιο παιδί σας τρώει κάθε μέρα την ίδια ώρα, στο ίδιο πιάτο, με το ίδιο πιρούνι ή κουτάλι. Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας όμως, η ύπαρξη μίας ρουτίνας, τα κάνουν να νιώθουν ασφαλή και ήρεμα. Το να γνωρίζουν τι να περιμένουν ή να επιλέγουν κάθε βράδυ το ίδιο παραμύθι που θα τους διαβάσετε πριν τον ύπνο, τα κάνει να νιώθουν ότι έχουν λόγο και ότι μπορούν να ελέγξουν τουλάχιστον κάποια πράγματα στην καθημερινότητά τους.

Επίσης, η ρουτίνα βοηθά τα παιδιά να μάθουν να αναλαμβάνουν τις δικές τους δραστηριότητες. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουν να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια τους, να ετοιμάζουν τη σχολική τους τσάντα, κ.ο.κ. χωρίς συνεχείς υπενθυμίσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Εξίσου σημαντικό όφελος από την ύπαρξη ρουτίνας είναι ότι το παιδί μαθαίνει να έχει όρια και αναπτήσσει αυτοπειθαρχία.

Τα οφέλη της ύπαρξης μία ρουτίνας για τους γονείς

Οφέλη όμως υπάρχουν και για τους γονείς. Είναι πιο εύκολο να ορίσετε ένα πρόγραμμα, το οποίο το παιδί γνωρίζει, προσαρμόζεται σε αυτό και το δέχεται χωρίς γκρίνιες και αντιδράσεις. Για παράδειγμα, όταν λέτε στο παιδί «τώρα πρέπει να γυρίσουμε σπίτι, θα έρθουμε ξανά αύριο στην παιδική χαρά» το δέχεται γιατί ξέρει, ότι αυτό που λέτε είναι αλήθεια.

Παιδιά και ρουτίνα: Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Ασφαλώς υπάρχουν και τα αρνητικά. Εάν για κάποιον λόγο το πρόγραμμα πρέπει να παρεκκλίνει από το σύνηθες, πχ βρέχει και δεν μπορείτε να πάτε την καθιερωμένη σας βόλτα στις κούνιες, ή το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού δεν είναι διαθέσιμο, το παιδί δύσκολα θα μπορεί να το δεχτεί και να προσαρμοστεί σε μία νέα προσωρινή συνθήκη.
Μέχρι και την ηλικία των τριών ετών, το παιδί θα αντιδράσει πιο εύκολα στην όποια αλλαγή στη ρουτίνα του. Από αυτήν την ηλικία κι έπειτα, θα μπορεί να αντιληφθεί ότι οι αλλαγές είναι και αυτές κομμάτι της καθημερινότητας και δεν συμβαίνουν απαραίτητα για κακό.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved