Πώς η επαφή δέρμα με δέρμα ωφελεί το νεογέννητο μετά τη γέννα
- Μέθοδος καγκουρό και "Χρυσή ώρα"
- Πώς ωφελεί η επαφή δέρμα με δέρμα το μωρό σας
Μέθοδος καγκουρό και "Χρυσή ώρα"
Η τοποθέτηση του μωρού σας επάνω στο δέρμα σας (επαφή δέρμα με δέρμα ή αλλιώς γνωστή και ως μέθοδος καγκουρό) έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά τη γέννα. Ο χρόνος που αφιερώνετε για να κρατήσετε επάνω στο κορμί σας το μικρό σας, είναι γνωστός και ως "Χρυσή Ώρα".
Υπάρχουν πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες που έχουν βρει και δείξει τα πολλαπλά οφέλη της μεθόδου καγκουρό για το μωρό σας εφαρμόζοντάς τη αμέσως μετά τη γέννηση.
Παρακάτω θα δείτε πώς ωφελεί η επαφή δέρμα με δέρμα το μωρό σας
Photo by Jimmy Conover on Unsplash
Κανονικός καρδιακός παλμός
Έρευνα έδειξε ότι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, (ειδικά το παρασυμπαθητικό σύστημα) ήταν υψηλή όταν το βρέφος γκρίνιαζε μέσα στην κούνια του, υποδεικνύοντας αυξημένη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Μέσα από τη φροντίδα της επαφής με τη μέθοδο καγκουρό, τα βρέφη κοιμόντουσαν μειώνοντας έτσι τόσο το συμπαθητικό όσο και τα παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, χαλαρώνοντας τον καρδιακό παλμό.
Περισσότερη ροή αίματος στον εγκέφαλο του μωρού
Η φροντίδα της μητέρας μέσα από την επαφή δέρμα με δέρμα, βελτιώνει την εγκεφαλική ροή του αίματος όπως έδειξε έρευνα, επομένως μπορεί να επηρεάσει τη δομή και να προωθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του πρόωρου βρέφους.
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα του μωρού ηρεμεί
Έρευνα έδειξε ότι τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται μόνα τους καθώς ο διαχωρισμός μητέρας-νεογνού σχετίζεται με μια δραματική αύξηση του άγχους αποχωρισμού. Ο χωρισμός μητέρας και νεογνού έχει βαθιά αρνητικό αντίκτυπο στη διάρκεια του ήσυχου ύπνου προκαλώντας άγχος στο νεογέννητο. Πρόκειται για έναν παράγοντα άγχους που το μωρό δεν έχει μάθει για να αντιμετωπίσει και να διαχειρίζεται.
Το μωρό παραμένει πιο ζεστό
Τα μωρά τείνουν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, από τη θερμοκρασία του σώματος της μητέρας τους, παραμένοντας έτσι ζεστό ακόμη και αν δεν φοράει ρούχα.
Photo by Raul Angel on Unsplash
Βοηθά στη ρύθμιση της αναπνοής του μωρού
Κατά τη διάρκεια της επαφής δέρμα με δέρμα, ο ρυθμός αναπνοής του πρόωρου βρέφους επηρεάζεται από τον καρδιακό ρυθμό της μαμάς του. Όπως έδειξε έρευνα, ο καρδιακός παλμός της μητέρας συγχρονίζεται με εκείνη του βρέφους μέσω της επαφής των σωμάτων τους.
Βοηθά το μωρό να αντιμετωπίσει τον πόνο
Η μέθοδος καγκουρό όπως έδειξε και έρευνα, φαίνεται να είναι αποτελεσματική σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόνο του νεογέννητου.
Το σάκχαρο στο αίμα του μωρού μπορεί να βελτιωθεί
Η επαφή δέρμα με δέρμα φαίνεται να παρέχει το βέλτιστο περιβάλλον για την προσαρμογή του εμβρύου μετά τη γέννηση και μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος όσο και των επαρκών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Το μωρό κλαίει λιγότερο και κοιμάται καλύτερα
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έδειξε ότι τα μωρά που βρίσκονταν σε κούνιες έκλαιγαν πολύ περισσότερο από εκείνα που βρίσκονταν στην αγκαλιά της μητέρας τους.