Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ανάπτυξη του μωρού
- Η ανάπτυξη του βρέφους τους πρώτους μήνες
- Πώς η επικοινωνία με το μωρό επηρεάζει την ανάπτυξή του;
Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η ανάπτυξη του μωρού ραγδαία και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Σίγουρα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά, παρακάτω όμως μπορείτε να δεί
Όλα τα μωρά γεννιούνται με κάποια αντανακλαστικά
Τα νεογέννητα κάνουν διάφορες κινήσεις πολλές από τις οποίες είναι αντανακλαστικές. Αυτά είναι τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά, δηλαδή οι μη ηθελημένες κινήσεις του βρέφους ως απάντηση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που δέχεται. Οι κινήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να διαπιστωθεί η υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τα νεογνικά αντανακλαστικά είναι τα εξής:
- Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού
- Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος (moro)
- Το αντανακλαστικό του βηματισμού
- Το αντανακλαστικό του Babinski
- To αντανακλαστικό της σύλληψης ή του δραγμού
- Το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα
- Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος
(Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο μας για τα νεογνικά αντανακλαστικά εδώ)
Το μωρό μπορεί να αναγνωρίσει τη μητέρα του χρησιμοποιώντας διαφορετικές αισθήσεις
Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού ήδη μέσα από τη μήτρα του δίνει τη δυνατότητα στο βρέφος να μαθαίνει χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές αισθήσεις του. Το νεογέννητο αναγνωρίζει τη μητέρα του από τη φωνή, με την οποία εξοικειώνεται ήδη από την περίοδο τη εγκυμοσύνης, αλλά και από την μυρωδιά την οποία μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες δευτερόλεπτα μετά τη γέννησή του. Τέλος, το νεογέννητο μπορεί αν δει και να διακρίνει πρόσωπο ακόμα και αμέσως μετά τον τοκετό σε κοντινή φυσικά απόσταση, ωστόσο και πάλι προτιμούν αυτό της μητέρας.
Μιλώντας στο μωρό μπορείτε να επηρεάσετε θετικά την ανάπτυξή του
Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ανάπτυξη του μωρού είναι να του μιλάτε. Εξηγήστε του από το τι κάνετε όταν του αλλάζετε πάνα, μέχρι το τι βλέπετε στο δρόμο όταν κάνετε μαζί βόλτα σε εξωτερικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ενισχύσετε το μεταξύ σας δέσιμο, αλλά και τη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους. Ακόμα κι ένα πολύ μικρό μωρό, θα ανταποκριθεί με τον τρόπο του, για παράδειγμα προσπαθώντας να γυρίσει το κεφαλάκι του, ή κλωτσώντας τα πόδια του.
Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους μιλούσαν πολύ από όταν ακόμα ήταν μωρά, είχαν πιο πλούσιο λεξιλόγιο, πιο ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες, κάτι το οποίο επηρέασε και τις σχολικές τους επιδόσεις στο μέλλον. Επίσης, να αναφέρουμε ότι τα μωρά δεν επωφελούνται το ίδιο όταν ακούνε άλλους να μιλάνε μεταξύ τους ή όταν ακούνε κάποιο ακουστικό βιβλίο ή τηλεόραση σε σχέση με το να συνομιλεί κάποιος μαζί τους.
Τα κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης
Κάποια παιδιά λένε τις πρώτες τους λέξεις στην ηλικία των 12 με 15 μηνών, ενώ άλλα ένα 2 με 3 μήνες αργότερα, δηλαδή μέχρι και την ηλικία των 17 μηνών. Το ίδιο ισχύει και με το περπάτημα και με όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα.
Τα παιδιά κινούνται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους
Αρχικά μαθαίνουν να γυρίζουν, έπειτα να κάθονται, στη συνέχεια να μπουσουλάνε κι έπειτα να στέκονται όρθια μόνα τους. Σταδιακά κάνουν τα πρώτα τους βήμα και αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες.
Πηγή: babycenter.com