Θέλετε να ενισχύσετε τη νοημοσύνη του μωρού σας; Μιλήστε του
- Γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε στο παιδί από μικρή ηλικία
- Η σημασία της αλληλεπίδρασης στη νοημοσύνη του παιδιού
- Πώς να μιλάτε στο παιδί
Ο αριθμός των λέξεων που ακούει ένα παιδί δεν βελτιώνει απλώς το λεξιλόγιο του αλλά συμβάλει στην ανάπτυξη μη λεκτικών ικανοτήτων όπως η λογική και η επίγνωση των σχημάτων.
Αυτό διαπίστωσε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην οποία συμμετείχαν 107 παιδιά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευές εγγραφής ήχου για να καταγράψουν την καθημερινή τους ζωή κατά τη διάρκεια τριών ημερών.
Αυτό που βρήκαν ήταν μια θετική συσχέτιση μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων και της ποιότητας της ομιλίας που άκουγαν τα παιδιά (με βάση τόσο τον αριθμό των λέξεων όσο και την ποικιλομορφία του λεξιλογίου).
Γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε στο μωρό
Η Sara Piekarski, λογοθεραπεύτρια στο Tucson της Αριζόνα, είπε πρόσφατα στο Healthline ότι η έρευνα είναι «απόλυτα ακριβής».
«Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε γλωσσικά ερεθίσματα, διαμορφώνει τον τρόπο που κατανοεί, βλέπει και χρησιμοποιεί τη γλώσσα. Ως γονείς, δίνουμε το παράδειγμα και τα παιδιά μας φυσικά αναπτύσσουν τις ίδιες μεθόδους και τη χρήση της γλώσσας, ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Συμβουλίου για την Πρώιμη Παιδική ηλικία Δρ. Dipesh Navsaria, συμφωνεί. Αλλά επισημαίνει στους γονείς ότι δεν παίζει ρόλο μόνο ο αριθμός των λέξεων.
«Νομίζω ότι οι παρατηρήσεις που έκαναν οι ερευνητές είναι πιθανώς σωστές με την έννοια ότι φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση στις μη λεκτικές ικανότητες με βάση τον αριθμό των λέξεων που ακούγονται», είπε στο Healthline. «Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί στις μελέτες δεν είναι μόνο η λεκτική αλληλεπίδραση, αλλά και οι μη λεκτικές αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα».
Όπως εξηγεί, αν ένας γονιός δεν είναι ομιλητικός, μπορεί να έχει αναπτυξιακά θετικές αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά του.
Εστίαση σε θετικές αλληλεπιδράσεις
Υπάρχει πληθώρα ερευνών σχετικά με τη σημασία αυτών των αλληλεπιδράσεων γονέα/παιδιού τόσο στη γνωστική ανάπτυξη όσο και στη συμπεριφορά. Η ύπαρξη μιας ανταποκρινόμενης, ευγενικής σχέσης με τα παιδιά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική ανάπτυξή τους.
Οι ερευνητές αυτής της τελευταίας μελέτης το αναγνωρίζουν λέγοντας ότι η θετική ανατροφή των παιδιών (όπου οι γονείς ανταποκρίνονταν και ενίσχυαν τα ερεθίσματα των παιδιών) συσχετίστηκε με λιγότερα σημάδια επιθετικότητας, ανασφάλειας και ανυπακοής μεταξύ των παιδιών που μελετήθηκαν.
«Όταν οι γονείς ανταποκρίνονται και ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εξερευνήσουν και να εκφραστούν δημιουργούν ουσιαστικά ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά γνωρίζουν ότι ακούγονται και κατανοούν ότι έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν την προσοχή των άλλων με θετικό τρόπο», τονίζει Δρ. Dipesh Navsaria.
Ποιότητα λόγου
Η Sara Piekarski θεωρεί ότι ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο ομιλίας των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους. «Πάντα μιλούσα στα δικά μου παιδιά με γλώσσα που θα χρησιμοποιούσα με πολύ μεγαλύτερα παιδιά και τους συνομηλίκους μου».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Dipesh Navsaria πιστεύει ότι οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους με όποιον τρόπο αισθάνονται άνετα. Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει ότι δεν θα πρέπει να επαναπαύονται αφήνοντας τα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση με τις ώρες.
«Τίποτα που μπορεί να παρακολουθήσει το μικρό παιδί σας σε μια εφαρμογή δεν είναι πραγματικά εκπαιδευτικό ή τόσο ωφέλιμο όσο οι ζωντανές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να έχει από εσάς. Ακόμα κι αν είναι ένα καλό παιδικό, η επικοινωνία μαζί σας είναι αυτές που βοηθούν ανάπτυξη του παιδιού», τονίζει.
Και συνόψισε λέγοντας ότι οι γονείς πρέπει να θυμούνται: «Δεν υπάρχει εφαρμογή που να αντικαθιστά την αγκαλιά σας».