Τα «γιατί» των παιδιών έχουν τεράστια σημασία στην ανάπτυξή τους
- Πότε ξεκινούν τα παιδιά να ρωτούν «γιατί;»
- Γιατί τα παιδιά ρωτούν συνέχεια «γιατί»;
- Τα οφέλη
- Ενθαρρύνετε το παιδί να ρωτάει «γιατί;»
Για την συμπεριφορά των παιδιών υπάρχει πάντα μία αιτιολογία. Το ίδιο ισχύει και για τις συχνές -για την ακρίβεια πολύ συχνές- ερωτήσεις τους σχετικά με…τα πάντα, όπως «γιατί τα φυτά είναι πράσινα;», «γιατί πρέπει να κοιμηθούμε» και πάει λέγοντας. Το «γιατί» είναι η αγαπημένη λέξη των παιδιών και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει λόγος.
Πότε ξεκινούν τα παιδιά να ρωτούν «γιατί;»
Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να ρωτούν «γιατί» στην ηλικία των τριών ετών και το ρωτούν συνέχεια μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων με πέντε, σύμφωνα με το Rise and Shine. Κάποια παιδιά βέβαια, εξακολουθούν να κάνουν πολλές ερωτήσεις και μετά τον πέμπτο έτος της ηλικίας τους και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι εκ φύσεως έχουν μία πιο διερευνητική προσωπικότητα.
Γιατί τα παιδιά ρωτούν συνέχεια «γιατί»;
Σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο τα παιδιά αλληλοεπιδρούν σε κάθε νέα πληροφορία που μαθαίνουν. Σύμφωνα με το Baby Sparks, τα παιδιά αυτής της ηλικίας νιώθουν πιο έντονη περιέργεια για το περιβάλλον γύρω τους και ενδιαφέρονται να μάθουν γιατί και πώς συμβαίνει το κάθε τι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ερωτήσεις τους απευθύνονται κυρίως στους γονείς, τους οποίους εμπιστεύονται και θεωρούν ότι η απάντηση που θα τους δώσουν θα είναι και η αληθής.
Τα οφέλη
Τα «γιατί;» των παιδιών έχουν τεράστια σημασία για την ανάπτυξή τους. Μέσα από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που λαμβάνουν, τα παιδιά ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους, διευρύνουν τις γνώσεις τους και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Τα ερεθίσματα που λαμβάνουν είναι θεμιτό να προκαλούν σειρά ερωτήσεων οι οποίες εν τέλει συμβάλλουν στην εγκεφαλική τους ανάπτυξη. Επίσης, μέσα από τα συνεχόμενα «γιατί;» και τις απαντήσεις των γονέων, ενισχύεται η σχέση γονιού και παιδιού και χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης.
Ενθαρρύνετε το παιδί να ρωτάει «γιατί;»
Μπορεί κάποιες φορές οι συνεχείς και ασταμάτητες ερωτήσεις να προκαλούν σύγχυση ή και εκνευρισμό σε έναν γονιό, είναι όμως σημαντικό να ενθαρρύνει το παιδί να τις κάνει. Σύμφωνα με το WOW Parenting, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του παιδιού, ο γονιός το βοηθάει να μάθει πιο γρήγορα και ενθαρρύνει την περιέργειά του. Σε ερωτήσεις στις οποίες ούτε εσείς έχετε την απάντηση, αντί να πείτε ότι δεν γνωρίζετε, είναι προτιμότερο να ενθαρρύνετε το παιδί να σκεφτεί μόνο του ή να αναζητήσετε την απάντηση μαζί. Μακροπρόθεσμα τα παιδιά θα μάθουν να σκέφτονται με κριτική σκέψη και να αμφισβητούν ό,τι συμβαίνει γύρω τους, το οποίο μέχρι ενός ορίου είναι θεμιτό.