Το αντανακλαστικό Babinski στα μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Τι είναι το αντανακλαστικό Babinski;
- Πότε εξαφανίζεται το αντανακλαστικό Babinski;
- To αντανακλαστικό Babinski σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενήλικες
- Ποια άλλα αντανακλαστικά έχει το μωρό όταν γεννιέται;
Τα νεογέννητα κάνουν διάφορες αντανακλαστικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα εάν ακουμπήσετε την άκρη του στόματός του, εκείνο θα γυρίσει προς το μέρος σας και θα ψάχνει για φαγητό. Οι αντανακλαστικές αυτές κινήσεις είναι τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το αντανακλαστικό Babinski.
Τι είναι το αντανακλαστικό Babinski;
Το αντανακλαστικό Babinski πήρε το όνομά του από τον νευρολόγο Joseph Babinski, o οποίος το περιέγραψε για πρώτη φορά το 1896. Αναφέρεται επίσης και ως πελματιαίο αντανακλαστικό και ουσιαστικά πρόκειται για την κίνηση που κάνει το πόδι του νεογέννητου όταν ακουμπήσουμε το πέλμα με το δάχτυλο ή ένα άλλο αντικείμενο: το μεγάλο δάχτυλο εκτείνεται προς τα πάνω και τα υπόλοιπα ανοίγουν μεταξύ τους προς τα έξω.
Ο έλεγχος του συγκεκριμένου αντανακλαστικού αποτελεί κομμάτι της εξέτασης του νεογέννητου αμέσως μετά τον τοκετό. Ο έλεγχος γίνεται από τον γιατρό ο οποίος ακουμπάει το πέλμα του βρέφους με το δάχτυλο ή κάποιο άλλο αντικείμενο.
Πότε εξαφανίζεται το αντανακλαστικό Babinski;
Το πελματιαίο αντανακλαστικό γίνεται πιο έντονο τους πρώτους εννέα μήνες και εξαφανίζεται μετά την ηλικία των δύο ετών. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εξαφανιστεί και μετά τους δώδεκα μήνες.
To αντανακλαστικό Babinski σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενήλικες
Στα παιδιά μεγαλύτερα των δύο ετών και στους ενήλικες κανονικά δεν υπάρχουν σημάδια του συγκεκριμένου αντανακλαστικού και η διέγερση του πέλματος κάνει τα δάχτυλα να λυγίζουν προς τα κάτω. Η παρουσία του αντανακλαστικού Babinski σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά αποτελεί ένδειξη διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Τέτοιες διαταραχές είναι ο όγκος ή ο τραυματισμός του εγκεφάλου, η μηνιγγίτιδα, η νόσος του Lou Gehrig, ο όγκος ή η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η πολλαπλή σκλήρυνση.
Εάν παρατηρήσετε, συνεπώς, ότι το παιδί μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζει το αντανακλαστικό Babinski, θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Ποια άλλα αντανακλαστικά έχει το μωρό όταν γεννιέται;
Εκτός από το αντανακλαστικό Babinski υπάρχουν πολλά ακόμα νεογνικά αντανακλαστικά, κάποια εκ των οποίων διαρκούν για μήνες, ενώ άλλα εξαφανίζονται σε διάστημα μερικών εβδομάδων μετά τον τοκετό.
Δείτε ποια είναι αυτά στην gallery που ακολουθεί.
Με πληροφορίες από verywellfamily.com, babyology.com.au