Δευτεροπαθής νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά: Αίτια και αντιμετώπιση

  • Τι είναι η δευτεροπαθής ενούρηση
  • Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής ενούρηση
  • Επιπτώσεις στο παιδί
  • Τι προκαλεί την δευτερογενή ενούρηση;
  • Αντιμετώπιση

 

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά στα παιδιά, κυρίως στα αγόρια. Ως νυχτερινή ενούρηση είναι η αδυναμία ελέγχου της κύστης κατά τη διάρκεια του ύπνου και η απώλεια ούρων που επαναλαμβάνεται δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα για περίοδο τουλάχιστον 3 κατά συνέχεια μηνών σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

Πρωτοπαθής και δευτεροπαθής ενούρηση

Υπάρχουν δύο είδη ενούρησης: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Το παιδί με πρωτοπαθή ενούρηση βρέχει το κρεβάτι από τότε που ήταν μωρό ενώ η δευτερογενής ενούρηση, είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται τουλάχιστον έξι μήνες - ή και αρκετά χρόνια - αφού το παιδί μάθει να ελέγχει την κύστη του.

Η δευτερογενής νυχτερινή ενούρηση (Secondary nocturnal enuresis -SNE) ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών με ενούρηση. Μέχρι την ηλικία των δέκα ετών, έως και 8% των παιδιών θα αναπτύξουν SNE και αυτός ο αριθμός, ως ποσοστό όλων των περιπτώσεων νυχτερινής ενούρησης, αυξάνεται με την ηλικία.

Επιπτώσεις στο παιδί

Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν ως επιπτώσεις της δευτεροπαθής ενούρησης στο παιδί, αισθήματα αμηχανίας και άγχους, απώλεια αυτοεκτίμησης και δυσμενείς επιπτώσεις στην αυτοαντίληψη, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ποιότητα ζωής και τις σχολικές επιδόσεις.

Τι προκαλεί την δευτερογενή ενούρηση;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πάντα την ακριβή αιτία της δευτερογενούς νυχτερινής ενούρησης. Ορισμένες πιθανές αιτίες και παράγοντες που συμβάλλουν είναι:

Προβλήματα ύπνου

Η αίσθηση της γεμάτης κύστης κάνει τα περισσότερα παιδιά να ξυπνούν εγκαίρως για να κατουρήσουν. Όμως, αρκετά παιδιά κοιμούνται τόσο βαθιά που δεν προλαβαίνουν να σηκωθούν και να πάνε στην τουαλέτα.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA)

Αν και ασυνήθιστη, η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει δευτερογενή νυχτερινή ενούρηση.

Προβλήματα ουροδόχου κύστης

Μερικά παιδιά έχουν μικρές κύστεις που δεν μπορούν να συγκρατήσουν μεγάλο όγκο ούρων. Επίσης, πολλοί μυϊκοί σπασμοί μπορούν να εμποδίσουν την ουροδόχο κύστη να συγκρατήσει μια κανονική ποσότητα ούρων.

Μια υπερδραστήρια κύστη (OAB)

Αυτή είναι μια κοινή αιτία SNE στο παιδί προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ουρούν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Προβλήματα υγείας

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, η δυσκοιλιότητα και ο διαβήτης μπορούν επίσης να προκαλέσουν δευτερογενή νυχτερινή ενούρηση. Περίπου το 15-20% των παιδιών με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης παρουσιάζουν SNE.

Ψυχολογικό στρες

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το άγχος μπορεί να συσχετιστεί με την ενούρηση. Πολλές κοινές καταστάσεις μπορεί να είναι αγχωτικές για τα παιδιά, όπως η γέννηση ενός νέου αδερφού, ο θάνατος στην οικογένεια, η κακοποίηση παιδιών ή τα προβλήματα στο σχολείο.

Ορμονικά προβλήματα

Μια ορμόνη που ονομάζεται αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) κάνει το σώμα να παράγει λιγότερα ούρα τη νύχτα. Αλλά το σώμα ορισμένων ανθρώπων δεν παράγει αρκετή ADH, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους μπορεί να παράγει πάρα πολλά ούρα ενώ κοιμούνται.

Αντιμετώπιση

Τα παιδιά με δευτερογενή ενούρηση θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη φυσική εξέταση από παιδίατρο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Από την πλευρά τους οι γονείς, καλούνται να είναι υπομονετικοί . Η συγκέντρωση στην κανονική ούρηση την ημέρα, η μη υπερβολική κατανάλωση υγρών τις ώρες πριν τον ύπνο , η τακτική επίσκεψη στην τουαλέτα, θα βοηθήσουν σταδιακά το παιδί να αποκτήσει τον έλεγχο της κύστης.

Πηγή: kidney.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved