Παιχνίδια για υπερκινητικά παιδιά
- Τα σημάδια της ΔΕΠΥ
- Πώς θα κάνετε ένα παιδί από υπερκινητικό, παραγωγικό
- 5 παιχνίδια για παιδιά με υπερκινητικότητα
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ ενός φυσικώς ενεργού παιδιού και ενός παιδιού που επηρεάζεται από τη διαταραχή υπερκινητικότητας.
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) τείνει να γίνεται αισθητή νωρίς στην παιδική ηλικία, περίπου στην ηλικία των δύο ή τριών ετών, αλλά επειδή τα περισσότερα παιδιά είναι από τη φύση τους επιρρεπή στην αφηρημάδα, στην ταραχώδη συμπεριφορά και τη σύντομη διάσπαση προσοχής, η ΔΕΠΥ συχνά δεν αναγνωρίζεται παρά πολύ αργότερα στη ζωή.
Τα σημάδια της ΔΕΠΥ
Photo by Austin Pacheco on Unsplash
Τα σημάδια της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν αυτά που συνήθως θεωρούνται προβλήματα συμπεριφοράς, όπως:
- δυσκολία να παραμείνει ένα παιδί καθισμένο
- κουνάει χέρια/πόδια
- μιλάει συνεχώς
- αδυναμία να περιμένει τη σειρά του
- διακόπτει συνεχώς τους άλλους
Μπορεί να είναι απογοητευτικό για ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ να επικρίνεται ή να τιμωρείται για τέτοια συμπεριφορά εάν οι γονείς, οι δάσκαλοι ή άλλοι φροντιστές δεν γνωρίζουν τη διαταραχή τους.
Πώς θα κάνετε ένα παιδί από υπερκινητικό, παραγωγικό
Σαν γονείς (εκπαιδευτικοί ή φροντιστές) είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή σε ασυνήθιστα θορυβώδη ή φαινομενικά ασεβή συμπεριφορά. Εάν τα προβλήματα συμπεριφοράς εμφανίζονται μόνο περιστασιακά σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί σας πιθανώς απλώς βιώνει μια κανονική «παιδική συμπεριφορά».
Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, και φαίνεται ότι δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις οδηγίες ή να ελέγξει την απείθαρχη συμπεριφορά μπορεί να είναι καιρός να μιλήσετε με τον παιδίατρό του ή με κάποιον ειδικό ανάπτυξης για πιθανές αιτίες.
Αν το παιδί σας διαγνωστεί με ΔΕΠΥ δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε. Σίγουρα δεν είναι κάτι θετικό αλλά δεν χρειάζεται να το πάρετε και ως αρνητικό. Βρίσκοντας τρόπους διοχέτευσης της υπερκινητικότητας σε παραγωγικές δραστηριότητες, μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί την ενέργειά του ως καύσιμο για δημιουργικότητα.
Ακολουθούν πέντε τρόποι για να καλύψετε την ανάγκη του παιδιού σας για περισσότερη σωματική κίνηση και να το βοηθήσετε να αξιοποιήσει την ενέργειά του και να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στις παρορμήσεις του.
5 παιχνίδια για παιδιά με υπερκινητικότητα
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
1. Σπορ
Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για ένα παιδί με ΔΕΠΥ, επομένως σχεδόν οποιοδήποτε άθλημα από το ποδήλατο μέχρι το κολύμπι θα είναι ωφέλιμο για εκείνο, αν και υπάρχουν μερικά αθλήματα που είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά από άλλα.
Οι πολεμικές τέχνες για παράδειγμα, όπως το Karate, το Kung Fu ή το Tae Kwon Do μπορούν να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες λόγω της τέλειας ισορροπίας της πνευματικής συγκέντρωσης μαζί με τη σωματική άσκηση που απαιτούν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πώς να διοχετεύουν την ενέργειά τους και να μάθουν την αυτοπειθαρχία και τον έλεγχο.
Τα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ είναι επίσης εξαιρετικά, καθώς απαιτούν από το παιδί να ασχοληθεί και να συνεργαστεί με άλλους (κάτι που είναι καλό για τις κοινωνικές του δεξιότητες).
2. Χορός, θεατρική αγωγή & μαθήματα μουσικής
Ανάλογα με το πού βρίσκονται τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, η παρακολούθηση μαθημάτων θεάτρου ή ο συντονισμός εκμάθησης μέσω του χορού μπορεί να είναι εξαιρετικές δραστηριότητες μετά το σχολείο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το να παίζεις ένα μουσικό όργανο απαιτεί να δουλεύουν και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου ταυτόχρονα, κάτι που βοηθάει στην εκπαίδευση του εγκεφάλου για πολλαπλές εργασίες, ενώ ο χορός επιτρέπει στα παιδιά να βγάλουν την ενέργειά τους, διατηρώντας τον έλεγχο των κινήσεών τους.
Η υποκριτική, αν και λιγότερο σωματική δραστηριότητα από τον χορό ή τον αθλητισμό, βοηθά ένα παιδί να εξασκήσει τις δεξιότητές του στην απομνημόνευση και να έρθει σε επαφή με τη δημιουργική του πλευρά. Το να τους επιτρέπεται να υποδυθούν διαφορετικούς χαρακτήρες και σκηνές τους βοηθά να διοχετεύουν την ενέργεια και τα συναισθήματά τους σε κάτι παραγωγικό.
3. Χειροτεχνίες και ζωγραφική
Η ζωγραφική και η χειροτεχνία είναι εξαιρετικές για να διδάξουν τα παιδιά να ενεργούν σύμφωνα με τις ιδέες τους και να μετατρέπουν τις δημιουργικές τους σκέψεις σε κάτι συγκεκριμένο. Η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες ή οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως ράψιμο, κατασκευές κ.λπ., είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για κάθε παιδί και περισσότερο για ένα παιδί με ΔΕΠΥ.
Τους δείχνει ότι είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν όλη τους την ενέργεια ως κινητήρια δύναμη για κάτι δημιουργικό και παραγωγικό.
4. Camping και δραστηριότητες στη φύση
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο σαν τον καθαρό αέρα, τη φύση και τη σωματική δραστηριότητα για να βοηθήσετε το υπερκινητικό παιδί σας να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του για κάτι θετικό. Το να πάτε με το παιδί σας για κάμπινγκ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να το διδάξετε για τη φύση και να το βοηθήσετε να αναπτύξει κάποιες πρακτικές δεξιότητες.
Εάν δεν έχετε τον χρόνο να κάνετε περιπάτους στη φύση ή να κάνετε πεζοπορία και κατασκήνωση όσο συχνά θέλετε, ο προσκοπισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν θα χάσει αυτές τις υπέροχες εμπειρίες.
Photo by Samantha Sophia on Unsplash
5. Βοηθώντας στις δουλειές του σπιτιού
Εάν το παιδί σας γυρίζει σπίτι από το σχολείο και βλέπετε ότι είναι γεμάτο ενέργεια που δεν ξέρει πώς να την εκτονώσει, μην το καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση και μην το αφήσετε να παίξει βιντεοπαιχνίδια.
Αντίθετα, ρωτήστε το αν θα ήθελε να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το δείπνο ή να κάνετε μαζί μερικές απλές δουλειές όπως το ξεσκόνισμα ή το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. Τα παιδιά συχνά απολαμβάνουν αυτού του είδους τον ποιοτικό χρόνο με κάποιον από τους γονείς. Επίσης τους δίνει μια αίσθηση ευθύνης και τα βοηθά να είναι περήφανα για τη δουλειά τους.
πηγή: friendshipcircle.org