Οδηγός ανάπτυξης μωρού: Αντίληψη, κινητικότητα, γλώσσα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 1ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 2ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 3ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 4ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 5ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 6ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 7ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 8ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 9ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 10ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 11ο μήνα
- Η ανάπτυξη του μωρού τον 12ο μήνα
Η ανάπτυξη του παιδιού τον πρώτο χρόνο είναι ραγδαία. Οι λεκτικές, κινητικές και αντιληπτικές του ικανότητες αναπτύσσονται μήνα με τον μήνα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να περιμένετε στην ανάπτυξη του μωρού σας τους πρώτους 12 μήνες.
Μήνας 1ος
Τον πρώτο μήνα το μωρό σταδιακά αρχίζει να τεντώνει τα άκρα του, για αυτό και χαρακτηριστική του σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι να προσπαθεί να τεντωθεί. Αυτό το κάνει ώστε να προσπαθήσει να περάσει σε μία πιο ευθυγραμμισμένη στάση σε σύγκριση με την εμβρυική στάση που είχε στη μήτρα την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Τα μωρά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό μπορούν να ανασηκώσουν ελάχιστα το κεφάλι τους και τα χέρια τους είναι σφιγμένα σε γροθιές.
Όσον αφορά τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, τα μωρά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν το κλάμα για να εκφράσουν την ανησυχία, τη δυσαρέσκεια, τον πόνο ή τον φόβο που νιώθουν. Τα χαμόγελα που ενδέχεται να παρατηρήσετε δεν είναι εκούσια, η συμπεριφορά του είναι κυρίως αντανακλαστική, ενώ ήδη χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης με τον γονιό.
Μήνας 2ος
Στον δεύτερο μήνα ζωής του, το μωρό αρχίζει να κουνιέται περισσότερο, οι μύες του αναπτύσσονται και προσπαθεί να κρατήσει με τα χέρια του μικρά αντικείμενα. Μπορεί επίσης να στρίβει το κεφαλάκι του 45 μοίρες και οι μυϊκές του συσπάσεις μειώνονται.
Σχετικά με τη γλώσσα και την επικοινωνία, βγάζει ήχους, κάνει «αγκού», κλαίει για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του χαμογελάει εκούσια για να δείξει τη χαρά και την ευχαρίστησή του. Η όρασή του έχει επίσης βελτιωθεί και παρατηρεί πρόσωπα και αντικείμενα.
Στην ηλικία αυτή αρχίζει να συνδέει μία συγκεκριμένη ενέργεια ή πράξη με ένα αποτέλεσμα ή συνέπεια. Για παράδειγμα μπορεί να συνδέσει ότι όταν κλαίει το σηκώνετε και το παίρνετε αγκαλιά, ενώ είναι σε θέση να ξεχωρίζει και κάποιες φωνές.
Μήνας 3ος
Τον τρίτο μήνα το μωρό μπορεί πια να σηκώνει το στήθος και το κεφαλάκι του όταν βρίσκεται μπρούμυτα, όπως και να στηρίξει το σώμα του στα χέρια του. Ανοιγοκλείνει τα χεράκια του, φέρνει το χέρι του στο στόμα του και κουνάει με τα χέρια του αντικείμενα που βρίσκονται κοντά του.
Επίσης, είναι σε θέση να αναγνωρίσει αγαπημένα αντικείμενα και ανθρώπους σε κοντινή απόσταση, χαμογελάει όταν του μιλάτε, παρακολουθεί πρόσωπα που βρίσκεται κοντά του, αρχίζει να μιμείται ήχους και να συγχρονίζει τα χέρια με τα μάτια του.
Σε αυτήν την ηλικία το κλάμα του μωρού είναι διαφορετικό ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη του και βγάζει πιο δυνατές κραυγές.
Μήνα 4ος
Σε αυτήν την ηλικία η κινητικότητά του μωρού είναι ακόμα πιο έντονη. Μπορεί να γυρίσει από μπρούμυτα ανάσκελα, πιάνει μικρά αντικείμενα με το ένα χέρι, στηρίζει το κεφάλι του, κουνά χέρια και πόδια πάνω-κάτω και στηρίζει το κεφάλι του 90 μοίρες και το περιστρέφει 180 μοίρες.
Είναι επίσης, ακόμα πιο εκφραστικό και δείχνει τη χαρά ή τη λύπη του. Γελάει δυνατά όταν το γαργαλήσετε, απλώνει τα χεράκια του για να το πάρετε αγκαλιά και σχηματίζει διάφορους ήχους με το στόμα.
Μήνας 5ος
Πλέον το μωρό απορροφά σαν σφουγγάρι ό,τι γίνεται γύρω του, ό,τι του λέτε και ό,τι κάνετε. Χτίζονται οι βάσεις για την ομιλία, για αυτό και είναι σημαντικό να του μιλάτε όσο περισσότερο γίνεται και να του διαβάζετε παιδικά βιβλία και παραμύθια.
Όσον αφορά τις κινητικές του δεξιότητες, μπορεί να κάθεται στο καρεκλάκι φαγητού, τεντώνει το κεφάλι του όταν θέλει να δει κάτι και μπορεί να σταθεί όρθιο υποστηριζόμενο. Ανεπτυγμένες είναι και οι γλωσσικές του δεξιότητες: παρακολουθεί κινήσεις των χειλιών όταν κάποιος του μιλά, βγάζει ήχους και λέει συλλαβές για να τραβήξει την προσοχή και προσπαθεί να μιμηθεί ήχους.
Είναι, επίσης, σε θέση να καταλάβει σε ποιους ήχους θα έχει ανταπόκριση και να γνωρίζει πώς πρέπει να τείνει το χέρι του για να πιάσει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.
Μήνας 6ος
Σε αυτήν την ηλικία το μωρό μπορεί να κάθεται μόνο του, ενώ πολλά μωρά σε αυτήν την ηλικία ξεκινούν το μπουσούλημα. Μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του από το μαξιλάρι, να πιάσει τα κάτω άκρα του με τα χέρια, να κρατάει αντικείμενα και στα δύο του χέρια και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του.
Η παρατηρητικότητά του επίσης γίνεται πιο έντονη και με τα μάτια παρακολουθεί και παρατηρεί ό,τι γίνεται γύρω του. Δοκιμάζει τη φωνή του και παρατηρεί αντιδράσεις, μιμείται εκφράσεις και κινήσεις και αρχίζει να προφέρει μονοσύλλαβους φθόγγους.
Μήνας 7ος
Το επτά μηνών μωρό είναι σε θέση να μεταφέρει ένα αντικείμενο από χέρι σε χέρι, αρχίζει να υπερνικά τη βαρύτητα του σώματος, ανταποκρίνεται στο όνομά του, διακρίνει τα συναισθήματα από τον τόνο της φωνής και χρησιμοποιεί τη φωνή του για να εκφράσει χαρά ή δυσαρέσκεια. Μπορεί επίσης να χτυπήσει παλαμάκια και να καθίσει χωρίς βοήθεια.
Σε αυτήν την ηλικία το μωρό αρχίζει να βιώνει για πρώτη φορά το άγχος του αποχωρισμού και δείχνει πιο προσκολλημένο στη μητέρα. Παράγει διάφορους ήχους και αρχίζει να συνδέει ονόματα με πράγματα.
Στον 6ο με 7ο μήνα εμφανίζεται συνήθως και το πρώτο δόντι του μωρού, για αυτό και είναι πιθανό να του αρέσει να δαγκώνει αντικείμενα και παιχνίδια.
Μήνας 8ος
Πλέον το μωρό μπορεί να ψάχνει αντικείμενα, σκύβει για να τα πιάσει και χρησιμοποιεί τον δείκτη του και να τα δείξει. Χρησιμοποιεί πιο άνετα και αποτελεσματικά τα δάχτυλά του, ενώ συναισθηματικά γίνονται πιο ευδιάκριτα τα συναισθήματα φόβου.
Όσον αφορά τις γλωσσικές του δεξιότητες, είναι σε θέση να κουνάει τη γλώσσα του για να αλλάξει τον ήχο που παράγει, ανταποκρίνεται στο όνομά του και σε ό,τι του λέτε.
Μήνας 9ος
Η κινητική ανάπτυξη του μωρού στην ηλικία αυτή είναι ραγδαία. Το βρέφος μπουσουλάει, στέκεται όρθιο ή ακόμα μπορεί και να περπατάει κρατώντας τα έπιπλα. Μπορεί να πιάσει αντικείμενα με μεγαλύτερη σταθερότητα, κινεί τα χέρια του με ακρίβεια ενώ συγκεντρώνεται στο παιχνίδι του για περισσότερη ώρα.
Οι εκφράσεις του προσώπου του γίνονται πιο ξεκάθαρες, προσπαθεί να εκφραστεί, και αντιλαμβάνεται τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς».
Μήνας 10ος
Στους δέκα μήνες το μωρό γνωρίζει ότι ένα κρυφό αντικείμενο εξακολουθεί να υπάρχει και δεν εξαφανίζεται. Αυτή η ικανότητα το κάνει να αισθάνεται λιγότερο ανασφαλές όταν ένας γονέας δεν βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του. Του αρέσει να ακούει τις ιστορίες και να απορροφά οπτικά όλες τις πολύχρωμες εικόνες που βλέπει σε ένα βιβλίο.
Όσον αφορά τη γλωσσική ανάπτυξη, αντιλαμβάνεται την έννοια μερικών βασικών λέξεων όπως «γεια», «όχι», «πάει» και θυμάται τους ήχους ουσιαστικών όπως το όνομα του αγαπημένου παιχνιδιού ή του φαγητού του. Μπορεί επίσης να έχει ήδη πει «μαμά» ή «μπαμπά» και μιμείται ακόμα πιο έντονα ενέργειες.
Μήνας 11ος
Το μωρό πλέον είναι σε θέση να φάει μόνο του, πιάνει τα τρόφιμα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δάχτυλο και δείχνει να σας καταλαβαίνει και να απαντά σε ερωτήσεις που του κάνετε και σε πράγματα που του λέτε.
Το μωρό σας αρχίζει να ανακαλύπτει τις προτιμήσεις του, μαθαίνει, αντιδρά και εξερευνά ό, τι μπορεί να πιάσει με τα χέρια του. Μπορεί να δει περίπου 20 μέτρα μακριά και του αρέσει να παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα.
Μπορεί επίσης, να σηκωθεί μόνο του όρθιο, κάνει συνήθως τα πρώτα του βήματα, προσπαθεί να σκαρφαλώσει, φτιάχνει πύργους και του αρέσει να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να παρατηρεί τον εαυτό του.
Μήνας 12ος
Το μωρό πλέον κάνει με μεγαλύτερη άνεση τα πρώτα του βήματα, τα οποία είναι μεν ελεύθερα, αλλά και ασταθή. Έχει καλύτερο έλεγχο των χεριών, το λεξιλόγιό του περιλαμβάνει τις δύο με τρεις λέξεις ενώ αντιλαμβάνεται πολλές περισσότερες. Μιμείται, επίσης, ήχους ζώων και του αρέσει να εξερευνά το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr