Πώς να διδάξετε στο παιδί σας καλούς τρόπους
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μάθουμε στο παιδί να είναι πιο ευγενικό;
Η διδασκαλία τρόπων σε ένα μικρό παιδί μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολη, αλλά δεν είναι.
Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ευγενικό διδάσκοντάς του μερικές φράσεις κλειδιά και χαιρετισμούς, ενθαρρύνοντάς το να κατανοήσει τη σημασία της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας.
Αυτό το άρθρο διερευνά αυτές τις μεθόδους, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τη σημασία των καλών τρόπων και της ευγένειας.
Μάθετε στο παιδί σας να λέει «γεια» και «αντίο»
Αυτές οι φράσεις είναι τα πρώτα βήματα για να αλληλοεπιδράσετε ευγενικά με τους άλλους. Πείτε «καλημέρα» στους γείτονες κάθε μέρα. Δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν, «Αυτός είναι ο γείτονάς μας! Θέλεις να πεις ένα γεια;»
Υπενθυμίστε τους να λένε «ευχαριστώ και παρακαλώ» όταν ζητούν κάτι
Δεν θα ήταν ένα άρθρο για τους τρόπους χωρίς τη φράση «παρακαλώ». Είναι ο τέλειος τρόπος να ζητήσετε μια ερώτηση ή μια χάρη με ήπιο, και ευγενικό τρόπο. Κάθε φορά που το παιδί σας ζητά κάτι, είτε είναι ένα μπισκότο είτε κάποια βοήθεια με την εργασία του, πείτε του να πει «παρακαλώ», ή πείτε του να πει «τη μαγική λεξούλα».
Ταυτόχρονα, η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι ένα σημαντικό μέρος των καλών τρόπων. Διδάξτε στο παιδί σας να λέει «ευχαριστώ», αφότου κάποιος το βοήθησε, του απάντησε σε μια ερώτηση ή του έκανε ένα δώρο. Υπενθυμίστε γλυκά στο παιδί σας να πει ευχαριστώ αν παρατηρήσετε ότι το ξέχασε.
Ενθαρρύνετε τα να αποφεύγουν την ακαταστασία όταν τρώνε
Είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά να παίζουν με το φαγητό τους. Εξάλλου ποιος δεν θα ήθελε να ρίξει πουρέ πατάτας μέσα στο νερό αν του δινόταν η ευκαιρία;
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγενικό στο τραπέζι.
Πρώτον, προσπαθήστε να μην αντιδράτε όταν το παιδί σας δημιουργήσει μεγάλο χάος. Αν πετάει το φαγητό του, για παράδειγμα, μπορεί απλώς να θέλει την προσοχή σας.
Αποφύγετε να γελάτε ή να θυμώνετε και απλώς ζητήστε τους να σταματήσουν.
Αν συνεχίσουν να κάνουν χαμό, ενημερώστε τους ότι η ώρα του φαγητού τελείωσε.
Η θέσπιση ήπιων αλλά σταθερών ορίων μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες.
Με πληροφορίες από: wikihow.com