Ανάπτυξη: Επηρεάζουν οι οθόνες τον ύπνο του παιδιού;
Γιατί οι φωτεινές οθόνες κρατούν τα παιδιά ξύπνια το βράδυ;
Ο ύπνος είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερνής μας ρουτίνας και είναι απαραίτητος για την υγεία όλων, πόσο μάλλον των παιδιών που βρίσκονται στην ανάπτυξη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται επαρκώς καθημερινά έχουν καλύτερη συμπεριφορά, συγκέντρωση, μνήμη και γενικά σωματική και ψυχική υγεία. Αντίθετα, ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση, παχυσαρκία, ακόμα και κατάθλιψη.
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους;
Βρέφη μικρότερα του 1 έτους: 12-16 ώρες
Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών: 11 - 14 ώρες
Παιδιά ηλικίας 3-5 ετών: 10 -13 ώρες
Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών: 9-12 ώρες
Πώς επηρεάζουν οι οθόνες τον ύπνο του μικρού σας;
Οι οθόνες μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσουμε τα παιδιά μας απασχολημένα, ωστόσο είναι πολύ επικίνδυνες, καθώς προκαλούν κόπωση στα μάτια των παιδιών.
Τα παιδιά με κόπωση των ματιών μπορεί να παραπονιούνται για πονοκεφάλους, ή οξύ πόνο στα μάτια. Μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τις σχολικές εργασίες και το διάβασμα. Επίσης οι οθόνες προκαλούν ξηρότητα στα μάτια των παιδιών.
Ταυτόχρονα επηρεάζεται και ο ύπνος των παιδιών, αφού το υπεριώδες φως, το οποίο εκπέμπεται από τις συσκευές χειρός, έχει ακόμη πιο έντονη επίδραση στα επίπεδα μελατονίνης, καταστέλλοντάς τη.
Για τα νεαρά παιδικά μάτια, η έκθεση στο έντονο υπεριώδες φως των οθονών, κατά τις ώρες πριν τον ύπνο, είναι η… κίνηση ματ για την εμπόδιση του ύπνου!
Η μπλε ακτινοβολία που πηγάζει από τις οθόνες «ξεγελά» τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να λειτουργεί όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σε περισσότερη εγρήγορση. Mε την πάροδο του χρόνου και όταν η χρήση τέτοιου είδους ηλεκτρονικών συσκευών την ώρα του ύπνου γίνεται συστηματικά, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της μελατονίνης στον οργανισμό.