Γιατί το νήπιο θέλει να σκαρφαλώνει παντού;
Γιατί τα νήπια αγαπούν το σκαρφάλωμα και τι μπορείτε να κάνετε.
Την πρώτη φορά που βλέπεις το νήπιο να σκαρφαλώνει στον καναπέ ή το κρεβάτι νιώθεις συγκίνηση, χαρά, περηφάνεια.
Όσο, όμως, περνάει ο καιρός τα συναισθήματα αυτά αντικαθίστανται από το άγχος και την αγωνία και αυτό γιατί το νήπιο προσπαθεί να σκαρφαλώσει παντού.
Το σκαρφάλωμα είναι μία δεξιότητα πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο για τον γονιό να το διαχειριστεί. Για τους περισσότερους, το θέμα που προκύπτει είναι αυτό της ασφάλειας.
Γιατί στα νήπια αρέσει να σκαρφαλώνουν;
Τα νήπια σκαρφαλώνουν γιατί μπορούν ή τουλάχιστον γιατί ξέρουν ότι μπορούν να προσπαθήσουν. Τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών τους στον 18ο μήνα. Τότε συνειδητοποιούν ότι μπορούν να πετάξουν μία μπάλα, ότι μπορούν να τρέξουν και να σκαρφαλώσουν σε ένα έπιπλο.
Στην αρχή είναι κάτι αρκετά αθώο: Το παιδί θέλει να κάτσει στον καναπέ όπως τη μαμά και τον μπαμπά. Όταν, ωστόσο, ανακαλύπτουν ότι μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα, αρχίζουν να θέλουν να ανακαλύψουν τα όριά τους όπως κάνουν σε κάθε περίπτωση.
Για κάποια παιδιά, ο φόβος ή ένα προηγούμενο πέσιμο είναι αρκετά για να τα κρατήσουν μακριά από τα πολύ επικίνδυνα εγχειρήματα. Για κάποια άλλα, όμως, τίποτα δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να τα σταματήσει και το να σκαρφαλώσουν κάπου είναι θρίαμβος. Θέλουν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους για να δουν τι βρίσκεται στο τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης ή να πάρουν την ικανοποίηση που θέλουν επειδή κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους.
Τι να κάνετε
Πέρα από το να δυσκολέψετε την πρόσβαση σε κάποια έπιπλα όπως για παράδειγμα τις βιβλιοθήκες, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά ακόμα. Και αυτό δεν είναι κακό, δεδομένο ότι και το σκαρφάλωμα θεωρείται ένα αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψετε το σκαρφάλωμα οπουδήποτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε μερικές μεθόδους πειθαρχίας και να θέσετε σαφή όρια και κανόνες για το που μπορεί και που δεν μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί.
Επίσης, πρέπει να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας όταν βλέπετε το παιδί να σκαρφαλώνει. Εάν για παράδειγμα η αντίδρασή σας σε κάθε σκαρφάλωμα του παιδιού είναι οι φωνές μπορεί να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε να πετύχετε.
Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού με κάποια άλλη δραστηριότητα για να διοχετεύσει σε αυτήν την ενέργειά του. Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι το παιδί έχει ανάγκη να τρέξει, να παίξει, να κινηθεί. Θέλει κάπου να διοχετεύσει την ενέργειά του. Μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο στην παιδική χαρά ή να πάτε έναν περίπατο σε κάποιο πάρκο.
Τέλος, εάν το παιδί σας απολαμβάνει να σκαρφαλώνει γεμίστε τον χώρο με μαξιλάρια και άλλα μαλακά αντικείμενα τα οποία θα το προστατεύσουν.
Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας:
- Βάλτε ένα σκαμνάκι ή μία μικρή σκάλα κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού για να μπορεί να έχει πρόσβαση στα πιο ψηλά σημεία όπως για παράδειγμα στον νιπτήρα για να πλύνει τα δόντια του.
- Φυλάξτε σε ασφαλές μέρος μαχαίρια, κοπίδια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να πάρει το παιδί.
- Τοποθετήστε έπιπλα στα οποία μπορεί να σκαρφαλώσει μακριά από παράθυρα για να αποφύγετε πτώσεις και πεσίματα.
Με πληροφορίες από verywellfamily.com