Γιατί το παιδί μου θέλει να σκαρφαλώνει παντού;

Bigstock

Πώς θα το αποτρέψετε να σκαρφαλώνει προκειμένου να αποφύγει τις πτώσεις. 

Τα παιδιά καθώς μαθαίνουν να στηρίζονται μόνα τους, ξεφεύγουν από τη σιγουριά της κούνιας ή της περπατούρας κι αρχίζουν να σκαρφαλώνουν τα σκαλοπάτια, να ανεβαίνουν στις καρέκλες, στους καναπέδες, στο τραπεζάκι του σαλονιού.

Γιατί σκαρφαλώνουν τα νήπια

Τα περισσότερα νήπια μόλις συνειδητοποιήσουν τη δύναμη του σώματός τους, θέλουν να εξερευνήσουν τα όριά τους.

Χρησιμοποιούν τα χέρια και τα πόδια ενώ παράλληλα πρέπει να βρουν τον σωστό συντονισμό μεταξύ τους.

Ο αμφίπλευρος αυτός συντονισμός στα παιδιά εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία και κατακτάται σταδιακά. Στους 6 μήνες το μωρό μπορεί και χτυπά δυο αντικείμενα μεταξύ τους. Στους 9 μήνες μπορεί να κρατά το ένα χέρι σταθερό, ενώ το άλλο κινείται και στους 12-18 μήνες το παιδί κατακτά την ταυτόχρονη χρήση των χεριών- ποδιών με διαφορετική ενέργεια για το καθένα.

Προφανώς για ορισμένα παιδιά, ο φόβος του ύψους λειτουργεί αποτρεπτικά ωστόσο, για άλλα αποδεικνύεται συναρπαστικό το να καταφέρουν να ανέβουν στον μπάγκο ή στην καρέκλα.

Είναι φυσιολογικό να μη σκαρφαλώνει το παιδί;

Όπως είπαμε, ορισμένα παιδιά δεν είναι τόσο τολμηρά όσο άλλα. Δεν θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο αν δεν νιώθουν ασφάλεια. Εφόσον το παιδί αναπτύσσεται κανονικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Συχνότητα τραυματισμών νηπίων

Μια άλλη πιθανή κόκκινη σημαία είναι η συχνότητα των τραυματισμών. Ενώ πολλά νήπια είναι τολμηρά και οι μικροτραυματισμοί είναι συνηθισμένοι, ορισμένα παιδιά δεν φαίνεται να μαθαίνουν από τα λάθη τους - και αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Πώς να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές

Είναι αγχωτικό να βλέπεις το παιδί σου να σκαρφαλώνει σχεδόν παντού μέσα στο σπίτι. Γι΄αυτό θα πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα. Αρχικά, περιορίστε τον κίνδυνο φροντίζοντας η τηλεόραση και τα έπιπλά σας, όπως τα συρτάρια, να είναι σωστά στερεωμένα κι αν είναι απαραίτητο τοποθετείστε ειδικά προστατευτικά.

Επίσης, επειδή όταν αποτρέπετε το παιδί σας να σκαρφαλώνει για παράδειγμα τη σκάλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ξεκολλήσει από εκεί. Βρείτε λοιπόν ένα σημείο μέσα στο σπίτι ή εκτός όπου με τη βοήθειά σας θα ανεβοκατεβαίνει το παιδί σας και θα είναι ασφαλές.

Για κάτι λίγο πιο περίπλοκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια καναπέ και να φτιάξετε μια αυτοσχέδια διαδρομή με εμπόδια. Φυσικά υπάρχουν και παιχνίδια αναρρίχησης κατάλληλα για νήπια που μπορείτε να έχετε στο σαλόνι ( εφόσον υπάρχει χώρος).

Μεγαλώνοντας τα περισσότερα παιδιά συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν αλλά είναι πιο προσεκτικά καθώς δεν έχουν πλήρη άγνοια κινδύνου.

Με πληροφορίες από το todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved