Λέξεις που πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα παιδιά

Οι λέξεις έχουν δύναμη και πληγώνουν τα παιδιά.

Λέξεις που πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα παιδιά
Bigstock

Συχνά επιπλήττετε τα παιδιά για τις λέξεις που χρησιμοποιούν. Θέλετε να μιλάνε όμορφα και να είναι ευγενικά.

Το ίδιο όμως θα έπρεπε να ισχύει και για τους γονείς. Κάθε φορά που απευθύνονται στο παιδί τους χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που το επηρεάζουν ψυχολογικά ακόμα κι αν δεν το δείχνουν.

Ας δούμε ποιες λέξεις είναι αυτές:

Τεμπέλης

«Δυσκολεύεσαι στα μαθηματικά όχι επειδή δεν είσαι έξυπνος. Δυσκολεύεσαι, γιατί είσαι τεμπέλης». Η συγκεκριμένη λέξη έχει βγει από στο στόμα πολλών γονιών είτε για επιπλήξουν το παιδί τους είτε για να το ταρακουνήσουν. Αποκαλώντας όμως το παιδί « τεμπέλη» του βάζετε μια ταμπέλα την οποία σιωπηλά ίσως την αποδεχτεί ( «για να το λένε, έτσι θα είναι»). Όμως, αυτό που μπορεί να μοιάζει με τεμπελιά, ίσως είναι αναβλητικότητα ή φόβος αποτυχίας.

thetikes-fraseis-paidia.jpg

«Ψεύτης/Χαζός»

«Είσαι ψεύτης. Δεν έκανες την εργασία σου όσο ήσουν στο δωμάτιό σου» ή «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα ήσουν τόσο χαζός ώστε να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρός να ελέγξεις τον δρόμο».

Και οι δύο λέξεις είναι «βαριές» για ένα παιδί. Δείχνει ότι δεν το εκτιμάτε, ότι δεν το εμπιστεύεστε και ότι δεν έχετε υψηλές προσδοκίες από αυτό.

Φανταστείτε λοιπόν πώς νιώθει κάθε φορά που το αποκαλείται ψεύτη ή χαζό. Αρχίζει να το συνηθίζει και να το θεωρεί κομμάτι της ταυτότητάς του.

«Σταμάτα πια»

Προφανώς και υπάρχουν στιγμές που φτάνετε στα όριά σας και το μόνο που θέλετε να φωνάξετε είναι « σταμάτα πια!». Εκτός από τη λέξη είναι και το ύφος της έντονης δυσαρέσκειας στο πρόσωπό σας, γεγονός που κάνει το παιδί να αναρωτηθεί τι έχει κάνει λάθος και έχει αυτή την αντιμετώπιση από πλευράς σας.

thetikes-fraseis-gia-paidia.jpg

« Είσαι μωρό;»

«Γιατί συμπεριφέρεσαι σαν μωρό;» λέτε στα παιδιά σας όταν η συμπεριφορά τους δεν αρμόζει στην ηλικία τους. Το να τους το τονίζετε όμως, δεν θα αλλάξει και πολλά. Μια καλύτερη επιλογή είναι να δείξετε κατανόηση για τα συναισθήματά τους, να περιμένετε να σταματήσουν το κλάμα και μετά να τους βοηθήσετε να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους.

Με πληροφορίες από το imom.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved