Γιατί τα μωρά σφίγγουν τις γροθιές τους;
Η σφιχτή γροθιά είναι μία αντανακλαστική κίνηση του νεογέννητου και είναι κομμάτι της υγιής ανάπτυξής του.
Η σφιγμένη γροθιά είναι ένα από τα πολλά αντανακλαστικά του νεογέννητου το οποίο θα παρατηρήσετε τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτή η σφιχτή γροθιά είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του βρέφους.
Οι σφιχτές γροθιές είναι μία αντανακλαστική κίνηση του μωρού όταν ακόμα το νευρικό του σύστημα αναπτύσσεται. Επιπλέον, είναι μία κίνηση που το βρέφος κάνει μέσα στη μήτρα και την επαναλαμβάνει ως συνήθεια και μετά τον τοκετό. Τέλος, το σφίξιμο της γροθιάς πιθανά να αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό πεινάει ή είναι ανήσυχο για παράδειγμα λόγω κολικών.
Πρέπει να χαλαρώσετε την γροθιά του μωρού όταν τη σφίγγει;
Δεν υπάρχει λόγος, όπως δεν υπάρχει και γενικότερα λόγος να σας ανησυχούν οι αντανακλαστικές κινήσεις του νεογέννητου. Συνήθως το μωρό τις σταματά έπειτα από μερικές εβδομάδες. Τα περισσότερα μωρά σταματούν να σφίγγουν τις γροθιές τους στην ηλικία των πέντε με έξι μηνών.
Εάν το μωρό σφίγγει τις γροθιές του λόγω κολικών ή επειδή είναι ανήσυχο, δοκιμάστε να το πάρετε αγκαλιά, να του τραγουδήσετε και να το ηρεμήσετε.
Τα αντανακλαστικά του νεογέννητου
Το σφίξιμο της γροθιάς δεν είναι η μόνη αντανακλαστική κίνηση του νεογέννητου. Οι αντανακλαστικές κινήσεις του βρέφους είναι χρήσιμες για να διαπιστώσουμε την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Το αντανακλαστικό του προσανατολισμού. Είναι γνωστό και ως αντανακλαστικό ριζοβολίας και πρόκειται για την κίνηση που κάνει το μωρό όταν χαϊδεύετε το μάγουλο ή την άκρη του στόματός του, να στρέφει το κεφάλι του και να ανοίγει το στόμα του προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Το νεογέννητο ανοίγει πλάγια τα χέρια του και στη συνέχεια τα επαναφέρει στο στήθος του με σφιγμένες γροθιές.
Το αντανακλαστικό Babinski. Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό αναφέρεται στην κίνηση που κάνει η πατούσα του μωρού όταν την ακουμπήσουμε με το δάχτυλο ή κάποιο αντικείμενο. Το μεγάλο δάχτυλο εκτείνεται προς τα πάνω και τα υπόλοιπα ανοίγουν μεταξύ τους και προς τα έξω.
Το αντανακλαστικό του βηματισμού. Το αντανακλαστικό του βηματισμού παρατηρείται όταν κρατάτε το μωρό πάνω από μία επίπεδη επιφάνεια και αφήνεται το ένα του πόδι να την ακουμπήσει. Το άλλο πόδι λυγίζει και πηγαίνει μπροστά από το άλλο, μία κίνηση δηλαδή που θυμίζει βηματισμό.
Το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα. Γνωστό και ως αντανακλαστικό της ετοιμότητας, αναφέρεται στην κίνηση του μωρού όταν το κεφάλι του στρέφεται προς τη μία πλευρά, το χέρι της ίδιας πλευράς εκτείνεται ίσιο προς τα έξω, ενώ το άλλο κάμπτεται στον αγκώνα.
Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος. Παρατηρείται όταν τοποθετείται μία θηλή στόματος ή μπιμπερού στο στόμα του μωρού και εκείνο αρχίζει να πιπιλίζει.
Με πληροφορίες από babycenter.com