Υπάρχουν τρία tips για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα και να είσαι η πιο ανάλαφρη μαμά!
Η καθημερινότητα των μαμάδων σήμερα είναι πιο περίπλοκη παρά ποτέ, καθώς τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα: Το σπίτι, το σχολείο, τις δραστηριότητες, τις υποχρεώσεις, την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση!
Και πράγματι, τα καταφέρνουμε μια χαρά, καθώς αυτή η υπερ-γεμάτη καθημερινότητα ουσιαστικά… φορτίζει τις μπαταρίες μας με απύθμενη ενέργεια – συν οι αγκαλιές των παιδιών, δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο για να τα βγάλουμε πέρα!
Υπάρχει βέβαια κι ένας αστερίσκος σε όλα αυτά, μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να αισθανόμαστε καλά, να αισθανόμαστε δυνατές κι ανάλαφρες για να μπορούμε να… «πετάμε» από το ένα «to do» στο άλλο και να ολοκληρώνουμε τα πάντα επιτυχώς. Διότι, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι ημέρες μας αυτές, οι τόσο γεμάτες, να χρειάζεται να «βγουν» με ένα αίσθημα δυσφορίας, δυσχέρειας, ακόμα και πόνου – ό,τι, δηλαδή, προκαλεί η δυσκοιλιότητα, που ταλαιπωρεί σχεδόν το 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα και ειδικά τις γυναίκες. Διαπιστώνεται μάλιστα μία αυξητική τάση στην εμφάνισή της, ενώ αφορά πλέον και σε νέους κάτω των 35 ετών, κυρίως λόγω των διατροφικών συνηθειών (τρώμε άστατα, στο πόδι και χωρίς θρεπτική ισορροπία) αλλά και στην έλλειψη άσκησης, καθώς προτιμάμε να πηγαίνουμε παντού, όχι με τα πόδια, αλλά με το αυτοκίνητο!
Καθοριστικός παράγοντας είναι επίσης το αυξημένο επίπεδο στρες και κάπως έτσι, μιλάμε πλέον για το μεγάλο ζήτημα της σύγχρονης εποχής, που πέρα από τις σωματικές ενοχλήσεις, έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία μας: Αυτό το διαρκές αίσθημα δυσφορίας, μας καταστρέφει τη διάθεση, δεν μας επιτρέπει να λειτουργούμε όπως θέλουμε, να κάνουμε όσα πρέπει – ακόμα και να φορέσουμε ό,τι θέλουμε! Πολλές φορές μάλιστα, δεν θέλουμε ούτε να το συζητήσουμε, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα άβολο θέμα και για εμάς και για όποιον μας ακούει.
Τρία μυστικά για να νικήσουμε τη δυσκοιλιότητα
Πράγματι, η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συνηθισμένη, επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί αίσθηση δυσφορίας και πίεσης. Μπορεί να εμφανίζεται περιστασιακά ή μόνιμα και να διαρκεί για μερικές μέρες ή εβδομάδες και μήνες. Το βασικό πρόβλημα είναι ο αντίκτυπος που έχει στην ποιότητα της ζωής μας – πώς θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε όλα πέρα, ενώ αισθανόμαστε άσχημα;
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να περιορίσουμε αισθητά και να μειώσουμε την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας και να κερδίσουμε πίσω την ενέργεια και την ίδια τη ζωή μας και είναι οι εξής:
#1. Διατροφή
Η ενίσχυση της διατροφής μας, κυρίως με φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης νερού μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση σημαντικά. Φρούτα και λαχανικά εποχής και δημητριακά βοηθούν, αρκεί να λαμβάνονται τακτικά και σε επαρκείς ποσότητες. Ενδεικτικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, είναι η βρώμη, το φαγόπυρο, το κριθάρι, τα μήλα, το αβοκάντο, τα δαμάσκηνα, οι μπανάνες, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι φακές και τα ρεβίθια. Δεν πρέπει να αμελούμε την πρόσληψη νερού και γενικά υγρών καθώς μπορούν να συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
#2. Άσκηση
Φυσικά, η καλή κατάσταση του σώματος βοηθάει και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αρκεί μία συστηματική, τακτική άσκηση που συμβάλλει στη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να αισθανθούμε καλύτερα. Ενδεικτικά, ήπιας μορφής άσκηση – ακόμα και το γρήγορο περπάτημα – επί μία ώρα, για τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να συντελέσει στη μικρότερη ταλαιπωρία από το αίσθημα δυσφορίας που φέρνει η δυσκοιλιότητα.
#3. Duphalac, η αποτελεσματική λύση από το φαρμακείο
Δεν είναι σπάνιο, η προσεκτική διατροφή και η άσκηση να μην αρκούν και η δυσκοιλιότητα και πάλι να εμφανίζεται για να κάνει τις μέρες μας δύσκολες, να χαλάει τη διάθεσή μας και να μας αφήσει πίσω. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να συνδυάσουμε την προσεκτική διατροφή και την άσκηση με κάποιο προϊόν που θα συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης. Τότε είναι η ώρα να αναζητήσουμε μία αποτελεσματική λύση στο πλησιέστερο φαρμακείο, αφού εκεί θα βρούμε το Duphalac, ένα σιρόπι για τη δυσκοιλιότητα, ήπιο για τον οργανισμό μας και αποτελεσματικό γι’ αυτό που το χρειαζόμαστε και το οποίο δεν απορροφάται στο σώμα μας. Να σημειώσουμε επίσης ότι μπορούν να το πάρουν και τα παιδιά, εάν, βέβαια, το κρίνει απαραίτητο ο παιδίατρος.
Στην περίπτωση των μαμάδων, το Duphalac μπορούμε να το πάρουμε μία φορά την ημέρα, ιδανικά σε συγκεκριμένη ώρα κάθε φορά, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η δραστική του ουσία ονομάζεται «λακτουλόζη» και είναι ένας συνθετικός δισακχαρίτης που λειτουργεί ήπια για τον οργανισµό και άρα είναι κατάλληλη ακόµη και για µακροχρόνια χρήση αλλά και για ευαίσθητες οµάδες – όπως, για παράδειγμα, για μία μαμά που θηλάζει.
Βρίσκουμε το Duphalac είτε σε σιρόπι, είτε σε φακελάκι με έτοιμο σιρόπι με το όνομα Duphafruit, το οποίο μπορούμε πιο εύκολα να έχουμε και μαζί μας, για παράδειγμα σε κάποιο ταξίδι.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένας εχθρός για τις σύγχρονες μητέρες – ένας εχθρός που όμως μπορούν να αντιμετωπίσουν με το Duphalac, ώστε να μην αναγκαστούν ποτέ ξανά να κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα ζωής τους.
DUPH-2023-0013-MAY23