Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν τα οικεία τους πρόσωπα;
Πότε τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη γιαγιά, τον παππού, τους θείους και τις θείες;
Τα μωρά έχουν αναμνήσεις αν και διαφέρουν αρκετά από αυτές των ενηλίκων.
Οι αναμνήσεις των μωρών έχουν διάρκεια ζωής μόλις μερικά λεπτά. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 4 μηνών, το μωρό μπορεί να θυμηθεί ότι η μπάλα εξαφανίστηκε από το οπτικό του πεδίο όταν του την κρύβετε για αυτό και την ψάχνει. Η βραχυπρόθεσμη αυτή μνήμη βοηθά τα παιδιά να μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά ηλικίας 4 έως 6 μηνών είναι σε θέση να θυμούνται ένα πράγμα τη φορά.
Η μνήμη του μωρού αναπτύσσεται ταχύτατα τον πρώτο χρόνο. Έρευνα έδειξε ότι τα μωρά ηλικίας 6 μηνών θυμόντουσαν ότι έπρεπε να πατήσουν ένα συγκεκριμένο κουμπί σε ένα παιχνίδι για να ξεκινήσει αυτό να λειτουργεί, ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες από όταν το είδαν τελευταία φορά.
Μέχρι την ηλικία των 10 μηνών τα μωρά είναι σε θέση να θυμούνται περισσότερα από ένα πράγματα τη φορά, αλλά ακόμα για ένα μόνο μικρό χρονικό διάστημα.
Η μακροπρόθεσμη μνήμη αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια και όσο το παιδί σταδιακά μεγαλώνει. Ο ιππόκαμπος, το κομμάτι εκείνο του εγκεφάλου όπου σχηματίζονται οι αναμνήσεις, δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο μέχρι και την ηλικία των 7 ετών. Αυτός είναι πιθανά και ο λόγος που οι πρώτες μας αναμνήσεις δεν είναι από τα πρώτα χρόνια ζωής μας. Η απώλεια αυτή των πρώιμων παιδικών αναμνήσεων είναι ένα φαινόμενο το οποίο οι ερευνητές αναφέρουν ως παιδική αμνησία.
Πότε αναγνωρίζουν τα μωρά τα οικεία τους πρόσωπα;
Η όραση του νεογέννητου είναι αρκετά θολή, αλλά ξεκινούν να ξεχωρίζουν πρόσωπα πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλα αντικείμενα. Το μωρό είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπο της μαμάς σε ηλικία 3 μηνών, αλλά μπορεί να τη διακρίνει ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα πολύ πιο εύκολα χρησιμοποιώντας τις άλλες του αισθήσεις.
Τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους ήδη από την τοκετό και αυτό γιατί την έχουν μάθει ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αμέσως μετά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη φωνή του μπαμπά και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.
Όσο για το πότε το μωρό είναι σε θέση να αναγνωρίσει οικεία του πρόσωπα όπως είναι οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι θείοι κ.α., αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά τους βλέπει. Εάν για παράδειγμα βλέπει τον παππού και την γιαγιά μία φορά την εβδομάδα, το πιθανότερο είναι να μπορεί να τους αναγνωρίσει στην ηλικία των 6 με 9 μηνών. Εάν η επαφή τους είναι καθημερινή, αυτό θα συμβεί αρκετά νωρίτερα. Αντίστοιχα, εάν η επικοινωνία και η επαφή είναι αρκετά πιο αραιή, μπορεί να χρειαστεί και ένας με δύο χρόνια.
Οι πρώτες αναμνήσεις του μωρού
Οι αναμνήσεις των περισσότερων ξεκινούν στην ηλικία των 3 με 4 ετών. Ωστόσο, στην ερώτηση «Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση;», η απάντηση εξαρτάται από την ηλικία του ερωτώμενου. Οι πρώτες αναμνήσεις είναι διαφορετικές για ένα παιδί από ότι αυτές ενός ενήλικα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουμε πιο παλιές αναμνήσεις τις οποίες μπορούμε να ανακαλέσουμε, ήδη από την ηλικία των 2 ετών.
Οι πρώτες αναμνήσεις σχετίζονται συνήθως με συναισθήματα που προκαλεί ένα γεγονός, παρά το ίδιο με το ίδιο το γεγονός. Οι ξεκάθαρες αναμνήσεις είναι αυτές που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για γεγονότα και ξεκινούν μετά την ηλικία των 6 ή 7 ετών.
Με πληροφορίες από babycenter.com