Λιγότερα παιχνίδια, περισσότερη φαντασία
Τα παιχνίδια είναι διασκεδαστικά, ωφέλιμα, θα πρέπει όμως να προσφέρονται με σύνεση στα παιδιά.
Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας. Χρησιμοποιώντας τα χέρια και τη φαντασία τους εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο και τα παιχνίδια σε πολλές περιπτώσεις είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια. Στις μέρες μας, βέβαια τα παιχνίδια που προσφέρονται στην αγορά είναι αμέτρητα και συχνά οι γονείς πέφτουν στην εξής παγίδα: Όσο περισσότερα παιχνίδια έχει ένα παιδί, τόσο πιο χαοτική μπορεί να γίνει η ώρα του παιχνιδιού για τα παιδιά.
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια για να είναι ευτυχισμένα. Την πραγματικότητα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Infant Behavior and Development, τα νήπια που έχουν λιγότερα παιχνίδια, παίζουν με το κάθε παιχνίδι για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να επικεντρώνεται σε κάτι και να παίζει π οι δημιουργικά.
Λιγότερα παιχνίδια, περισσότερη φαντασία και δημιουργικό παιχνίδι
Η ύπαρξη πολλών παιχνιδιών μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών και να λειτουργήσει αποτρεπτικά από το να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Η φαντασία είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με το About my Brain Institute, η φαντασία επηρεάζει ό,τι κάνουμε, κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Η φαντασία είναι επίσης το κλειδί για την ανακάλυψη. Τα παιδιά που έχουν λίγα παιχνίδια βρίσκουν διάφορους τρόπους για να τα αξιοποιήσουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και μακροπρόθεσμα εξελίσσουν τη σκέψη τους και τη δημιουργικότητά τους.
Λιγότερα παιχνίδια, πιο στοχευμένη εκπαίδευση
Όταν τα παιδιά έχουν πολλά παιχνίδια, θέλουν να παίζουν με όλα και ταυτόχρονα. Έχοντας λιγότερα παιχνίδια, στοχεύουν περισσότερο στο τι κάνει το κάθε ένα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν λιγότερα παιχνίδια παίζουν μαζί τους για περισσότερη ώρα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όταν τους δίνονταν περισσότερα παιχνίδια, έπαιζαν με 10 περίπου από αυτά σε διάστημα 15 λεπτών. Αφήνοντας ένα παιχνίδι για να πάρουν τον άλλο δεν αφιέρωναν χρόνο για να ανακαλύψουν όλες τις χρήσεις τους.
Λιγότερα παιχνίδια, λιγότερο χάος
Λιγότερα παιχνίδια έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερη ακαταστασία, άρα και ένα περιβάλλον πιο ήρεμο και «ήσυχο». Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι το παιδί είναι πρόθυμο να μαζέψει τα παιχνίδια του μετά το παιχνίδι ή και να τα φροντίζει με περισσότερη προσοχή.
Με πληροφορίες από mom.com