Τα μωρά έχουν αυτοαντίληψη ήδη στην ηλικία των 4 μηνών αναφέρει νέα έρευνα
Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών τα μωρά μπορούν να καταλάβουν πώς τα σώματά τους αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον γύρω τους.
Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Birmingham. Η έρευνα δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Scientific Reports και έφερε στο φως νέα στοιχεία για το πώς αναπτύσσεται η αυτοαντίληψη από τη βρεφική ακόμα ηλικία.
Η διαδικασία ήταν η εξής. Οι ερευνητές έδειξαν στα μωρά μία μπάλα σε οθόνη, η οποία είτε κινούνταν προς το μέρος τους, είτε απομακρύνονταν από εκείνα. Όταν η μπάλα κινούνταν προς το μέρος τους, τα μωρά ένιωθαν μία μικρή δόνηση στο χέρι και οι ειδικοί μετρούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Από τα ευρήματα πορέκυψε ότι, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα μωρά παρουσίαζαν αυξημένη σωματοαισθητική (απτική) εγκεφαλική δραστηριότητα όταν ένιωθαν τη δόνηση και πριν το αντικείμενο ξεκινήσει να κινείται προς το μέρος τους.
H Dr. Giulia Orioli, επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει στο Science Daily:
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και τους πρώτους μήνες, πριν καν τα μωρά μπορούν να φτάσουν αντικείμενα και παιχνίδια, ο πολυαισθητηριακός εγκέφαλος είναι αρκετά ανεπτυγμένος ώστε να δημιουργεί συνδέσεις σχετικά με το τι βλέπουν τα μωρά και το τι νιώθουν. Αυτό σημαίνει ότι νιώθουν το περιβάλλον γύρω του και καταλαβαίνουν πώς τα σώματά τους αλληλοεπιδρούν με το γύρω τους περιβάλλον»
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης και το τι επίδραση θα είχε ένα απροσδόκητο «άγγιγμα» σε μωρά μεγαλύτερης ηλικίας. Η εγκεφαλική δραστηριότητα στα μωρά ηλικίας 8 μηνών που ένιωθαν τη δόνηση στο χέρι και μετά έβλεπαν την μπάλα στην οθόνη να απομακρύνεται, έδειξε ότι ένιωθαν έκπληξη.
Ο Andre Bremner, καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, αναφέρει επ’ αυτού: «Βλέποντας τα μεγαλύτερα μωρά να νιώθουν έκπληξη, καταλαβαίνουμε ότι όσο μεγαλώνουν τα μωρά και πλησιάζουν στη συμπλήρωση ενός έτους από τη γέννησή τους, ο εγκέφαλός τους αποκτά μία πιο εξελιγμένη επίγνωση του πώς υπάρχει το σώμα τους στον χώρο γύρω τους.»