Παιδικός εγκέφαλος: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξή του

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Πότε και πώς αναπτύσσεται ο παιδικός εγκέφαλος. 

Τα ερεθίσματα που δέχεται ένα μωρό τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής του συμβάλλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου και θέτουν τα θεμέλια για τη μελλοντική υγεία και την ευτυχία του.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει το παιδί, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών του με τα άτομα που το φροντίζουν, επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου του όσο και οι γενετικοί παράγοντες.

Πότε σταματά να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος

Κατά μέσο όρο, ο εγκέφαλος σταματά να αναπτύσσεται γύρω στην ηλικία των 25 ετών. Αν και η τροχιά ανάπτυξης του εγκεφάλου ενός ατόμου μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς, η υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου των περισσότερων ανθρώπων ολοκληρώνεται στα μέσα της δεκαετίας των 20.

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η τελευταία περιοχή του εγκεφάλου που αναπτύσσεται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σταματά να αλλάζει.

Ο σχηματισμός και η αλλαγή διασυνδέσεων στον εγκέφαλό μας είναι μια συνεχής διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η νευροπλαστικότητα επιτρέπει τη δημιουργία νέων συνδέσεων. Αλλά καθώς γερνάμε, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί.

Πέντε συναρπαστικά πράγματα για τον παιδικό εγκέφαλο

Τα πέντε πρώτα χρόνια είναι καθοριστικά

Όταν γεννιέται ένα μωρό, έχει 200 δισεκατομμύρια νευρώνες και ο εγκέφαλό τους είναι περίπου το 30% του μεγέθους του εγκεφάλου ενός ενήλικα. Κάθε μέρα μεγαλώνει περίπου ενάμισι γραμμάριο και στην ηλικία των δύο ετών θα έχει φτάσει στο 75% του κανονικού τους μεγέθους ενώ έως τα 5 έτη ο εγκέφαλος φτάνει στο 90% της ανάπτυξης ενός ενήλικα. Προκειμένου να υποστηριχτεί η ταχεία αυτή ανάπτυξη, περισσότερο από το μισό της ενέργειας που πέρνει το μωρό από το γάλα χρησιμοποιείται στον εγκέφαλο.

Τα ερεθίσματα "ενεργοποιούν" τον παιδικό εγκέφαλο

Όσο πιο πολλά είναι τα θετικά ερεθίσματα που δέχεται το μωρό, τόσο πιο θετικές είναι οι εμπειρίες που καταγράφονται στον εγκέφαλό του και θα το βοηθήσουν να έχει μία ισορροπημένη ζωή. Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένα μωρό γεννιέται υπάρχουν δισεκατομμύρια κύτταρα στον εγκέφαλό του και πολλά εξ αυτών δεν είναι συνδεδεμένα. Κάθε φορά που μιλάτε στο μωρό, το αγκαλιάζουμε, το φιλάτε ,το τραγουδάτε, τα κύτταρα «ενεργοποιούνται».

Το στοργικό περιβάλλον «γράφει» θετικά στον παιδικό εγκέφαλο

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα βρέφη και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υγιές, στοργικό περιβάλλον για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές από τις δυσκολίες της ενήλικης πια ζωή τους. Επίσης, ένα περιβάλλον που επιδεικνύει φροντίδα για την ανατροφή του και η απασχόληση, μαζί με τον γονιό, με παιχνίδια όπως το κρυφτό, οι κύβοι και τα τουβλάκια, τα παιδικά τραγουδάκια ή η ταξινόμηση σχημάτων είναι ό,τι χρειάζεται ένα παιδί για να αυξήσει τον δείκτη ευφυΐας του και να αποκτήσει ενδιαφέρον για τη μάθηση.

Τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες λόγω μάθησης, παρά λόγω ξεκούρασης

Τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες ωστόσο ο εγκέφαλός τους είναι απασχολημένος να ξεχωρίζει τις αναμνήσεις και να αφομοιώνει τις εμπειρίες της ημέρας, ενισχύοντας περαιτέρω τις νευρικές οδού. Γι΄αυτό ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός καθώς ενισχύει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική υγεία των παιδιών

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και μεταξύ άλλων στην υγεία του εγκεφάλου. Η ποικιλία φρούτων και λαχανικών συνεισφέρουν σημαντικά στην επαρκή πρόσληψη των βιταμινών και των ανόργανων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα και με το φλοιό είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Με πληροφορίες από το parentingforbrain.com,schoolhouse-daycare.co.uk

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved