Τι είναι αυτό που προσφέρει η οικογένεια στο παιδί;

Γιατί η οικογένεια είναι σημαντική για την ανάπτυξη ενός παιδιού;

Τι είναι αυτό που προσφέρει η οικογένεια στο παιδί;
Bigstock

Oι πρώτες αλληλεπιδράσεις ενός παιδιού είναι συνήθως με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτές οι πρώτες επαφές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων κοινωνικοποίησής του καθώς και για τη διαρκή βελτίωση της αντίληψης του κόσμου γύρω του.

Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, τα μέλη της οικογένειας είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα κοινωνικοποιηθούν συμβάλλοντας έτσι στη συνολική σωματική, κοινωνική και πνευματική τους ανάπτυξη. Το να έχει ένα παιδί γύρω του αγαπημένους συγγενείς και φροντιστές, το βοηθά να χτίσει γερά θεμέλια που θα επηρεάσουν θετικά τις μελλοντικές του σχέσεις με άλλους αλλά και την αντίληψη που έχει για την εικόνα του εαυτού του.

Οι οικογενειακοί δεσμοί ξεκινούν από τη γέννηση

Η αγάπη και η φροντίδα που λαμβάνει ένα παιδί από την πρώιμη ηλικία έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη ενός υγιούς δεσμού μεταξύ γονιών και παιδιού. Αυτή η σχέση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του καθώς και τον ρυθμό που αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και τις σχέσεις του με τους άλλους. Ένα παιδί που μεγαλώνει σ' ένα υποστηρικτικό περιβάλλον θα δείξει ενδιαφέρον για κοινωνικές δραστηριότητες, θα έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και γενικά θα έχει καλύτερη ψυχική ευεξία.

Η βάση για την ανάπτυξη του παιδιού

Κινητικές δεξιότητες: Με τον όρο «κινητικές δεξιότητες» αναφερόμαστε στο περπάτημα, στο τρέξιμο ακόμα και στο σκαρφάλωμα. Οι γονείς που αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους, παίζουν μαζί τους, ή κάνουν άλλες δραστηριότητες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων και βοηθούν το παιδί να νιώθει πιο ανεξάρτητο .

Γλωσσικές δεξιότητες: Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μιλούν στα παιδιά από τη βρεφική ηλικία, ακόμα και εάν εκείνα δεν είναι σε θέση να απαντήσουν και να ανταποκριθούν λεκτικά. Αυτός ένας τρόπος για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του βρέφους και τα οφέλη είναι ορατά μόλις το παιδί ξεκινήσει να λέει τις πρώτες του λέξεις από τον πρώτο χρόνο κι έπειτα.

Συναισθηματικές δεξιότητες: Οι συναισθηματικές δεξιότητες που αποκτά ένα παιδί μεγαλώνοντας καθορίζουν τις σχέσεις που θα έχει με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Οι γονείς πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα το βοηθήσουν να αναγνωρίζει και να επικοινωνεί αλλά και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια ισορροπήμενη ψυχική υγεία και υγιή κοινωνική και προσωπική ζωή.

Οικογένεια: Φρουρός των Αρχών και των Αξιών

Οι γονείς και γενικότερα τα μέλη της οικογένειας είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι προκειμένου το παιδί από βρέφος ακόμα να κατανοήσει την έννοια του τι είναι σωστό και τι λάθος.

Οι γονείς είναι εκείνοι που καθοδηγούν το παιδί και το βοηθήσουν να «χτίσει» ένα ισχυρό σύνολο αρχών και αξιών.

Με άλλα λόγια, όταν ένα παιδί βλέπει τους ενήλικες στη ζωή του να συμπεριφέρονται στους άλλους με σεβασμό, ευγένεια και υπευθυνότητα, αρχίζουν να διαμορφώνουν τις δικές τους συμπεριφορές με τον ίδιο μιμητικό τρόπο.

Οι γονείς είναι σημαντικό να επιδιώκουν το διάλογο και μέσα από συζητήσεις και βιώματα το παιδί θα υιοθετήσει αρχές και αξίες με τις οποίες θα πορεύεται για μία ζωή. Είναι στην ουσία τα πρότυπα συμπεριφοράς.

Επιπλέον, από τη διδασκαλία ευθυνών, όπως το να καθαρίζουν το δωμάτιό τους ή να δείχνουν συμπόνια σε κάποιον που δεν αισθάνεται καλά, τα παιδιά θα αξιοποιήσουν αυτές τις αξίες καθώς μεγαλώνουν.

Η αίσθηση της ασφάλειας

Επειδή ένα μικρό παιδί βασίζεται στους γονείς του και γενικότερα στα μέλη της οικογένειάς του για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες για τροφή και στέγη αναπτύσσει μέσω αυτών μία πρώτη αίσθηση ασφάλειας.

Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια εδραιώνοντας μικρές καθημερινές ρουτίνες όπως το να γνωρίζει το παιδί ότι θα φάει, θα κοιμηθεί, θα κάνει μπάνιο ή θα ξυπνήσει μια συγκεκριμένη ώρα. Με άλλα λόγια, γνωρίζει ότι οι ανάγκες του θα ικανοποιηθούν και νιώθει ασφάλεια.

Επιπλέον,σ' ένα ασφαλές περιβάλλον, το παιδί θα μάθει επίσης πώς να νιώθει άνετα με αυτό που είναι, να αισθάνεται ελεύθερο αλλά και να εκφράζεται χωρίς κριτική. Όταν οι γονείς παρέχουν ένα ασφαλές- «ανοιχτό» περιβάλλον, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια και αναπτύσσετα σωματικά και συναισθηματικά .

Πηγή: abcquality.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved