4 διασκεδαστικοί τρόποι να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας

Η ανάγνωση βιβλίων δεν είναι μοναδικός τρόπος για να ενισχύσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας. 

Νίκη Παπανικολάου
4 διασκεδαστικοί τρόποι να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας
Bigstock

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να εμπλουτίσει λεξιλόγιό του.

Δεν χρειάζεται να γράφει ή να διαβάζει ανελιπώς (λέμε τώρα). Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από το παιχνίδι κι από μικρές καθημερινές συνήθειες.

Πώς επωφελείται το παιδί όταν ο μπαμπάς του διαβάζει ιστορίες πριν τον ύπνο

Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας:

Παίξτε παιχνίδια με λέξεις

Ένας από τους καλύτερους και πιο ευχάριστους τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ενισχύουν και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους είναι να παίζετε παιχνίδια λέξεων λέξεις μαζί τους. Υπάρχουν πολλά τέτοια παιχνίδια για διάφορες ηλικίες τα οποία επιτρέπουν στα μικρότερα παιδιά να συζητούν μαζί σας εκφράζοντας τις απορίες τους σχετικά με τη σημασία τους.

diavasma-sta-paidia.jpg

Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει

Ακόμη και τα νεογέννητα επωφελούνται από την εμπειρία της ακρόασης ιστοριών. Για να ενθαρρύνετε την αγάπη για το διάβασμα και, ως αποτέλεσμα, να τονώσετε το λεξιλόγιό τους (και τη φαντασία!), φροντίστε να διαβάζετε δυνατά, κάθε μέρα. Οποιοδήποτε βιβλίο. Μπορείτε να διαβάσετε οτιδήποτε σε ένα νεογέννητο: ένα βιβλίο μαγειρικής, ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, ένα εγχειρίδιο γονέων. Το περιεχόμενο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ο ήχος της φωνής σας, ο ρυθμός του κειμένου και οι ίδιες οι λέξεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των λέξεων στις οποίες εκτίθεται ένα βρέφος έχει άμεσο αντίκτυπο στη γλωσσική ανάπτυξή του. Όμως, η γλώσσα πρέπει να είναι ζωντανή και να απευθύνεται στο παιδί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το να διαβάζετε δυνατά στο παιδί σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε το λεξιλόγιό του — ενδεχομένως έως και ένα εκατομμύριο λέξεις!

Αντικαταστήστε τα συνώνυμα

Ένας άλλος τρόπος για να μάθει το παιδί σας περισσότερες λέξεις είναι να τις χρησιμοποιείτε οι ίδιοι. Απλώς πρέπει να αντικαταστήσετε τις λέξεις που χρησιμοποιούν με διαφορετικά συνώνυμα. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας σας πει ότι είναι "ζεστό", θα μπορούσατε να απαντήσετε με το " καίει ακόμα", " ζεματάει", κ.ο.κ.

paramithia-gia-mora.jpg

Εξασκηθείτε στις ρίμες

Εάν έχετε μικρό παιδί, για να ενισχύσετε το λεξιλόγιό του μπορείτε να εξασκήσετε τις παιδικές ρίμες μαζί του. Η ομοιοκαταληξία δεν είναι μόνο διασκεδαστική, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε το παιδί σας να σκεφτεί πώς κάθε μία από τις λέξεις της ομοιοκαταληξίας σχετίζεται με μια άλλη.

Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και δεν απολαμβάνει πλέον τις παιδικές ρίμες, σκεφτείτε να μοιραστείτε ποιήματα μαζί του. Όπως και οι ομοιοκαταληξίες, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για το παιδί σας να μάθει νέες λέξεις.

Με πληροφορίες από themombeat.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved