7 άγνωστα αναπτυξιακά ορόσημα μωρών

Αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού που ίσως δεν γνωρίζουν οι γονείς.

7 άγνωστα αναπτυξιακά ορόσημα μωρών
Bigstock

Όλες οι μαμάδες γνωρίζουν πότε τα παιδιά πρέπει να καθίσουν, να περπατήσουν, να μιλήσουν και να πάνε στο γιογιό.

Υπάρχουν όμως κι άλλα αναπτυξιακά ορόσημα που αν και είναι σημαντικά δεν τα γνωρίζουν πάντα οι γονείς.

1. Βλέπει τρισδιάστατα - Μεταξύ 2 και 4 μηνών

Το μωρό σας συνήθιζε να βλέπει σε δύο διαστάσεις, αλλά τώρα βλέπει τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις! Ένα τμήμα του εγκεφάλου του, που ονομάζεται εγκεφαλικός φλοιός, έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί να βλέπει καθαρά κι από τα δύο μάτια.

Μπορώ να πάω το 3 μηνών μωρό μου στη θάλασσα;

2. Πρώτο αληθινό γέλιο - Μεταξύ 4 και 5 μηνών

Τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν περίπου στις έξι εβδομάδες, αλλά στους τέσσερις με πέντε μήνες αυτό το χαμόγελο μπορεί να μετατραπεί σε γέλιο.

Η αντίδραση αυτή οφείλεται στον ταχέως αναπτυσσόμενο εγκεφαλικό φλοιό καθώς μαθαίνει την αίσθηση του χιούμορ από εσάς την ίδια ή τον μπαμπά του.

3. Αναγνωρίζει το όνομά του - Μεταξύ 5 και 8 μηνών

Αν και δεν θα είναι σε θέση να το πει , σε αυτή την ηλικία το μωρό σας αναγνωρίζει το όνομά του και θα σας κοιτάξει εάν το φωνάξετε. Ευχόμαστε να γυρνά ακόμα όταν το φωνάζετε ενώ είναι έφηβος !

Μωρό 5 μηνών: Κινητικότητα, αντίληψη, ακοή, ομιλία

4. Λέει «μαμά» ή «μπαμπά» στο σωστό άτομο - Μεταξύ 9 και 8 μηνών

Το μωρό σας μπορεί ήδη να χρησιμοποιεί τις λέξεις «μαμά και «μπαμπά» χωρίς να γνωρίζει ότι αφορούν εσάς.

Ωστόσο, μεταξύ εννέα και έντεκα μηνών θα αντιλαμβάνεται για ποιον προορίζονται οι λέξεις «μαμά » και «μπαμπάς». Να είστε προετοιμασμένες, ενθουσιασμένες και περήφανες!

5. Ρωτάει «γιατί;» - Μεταξύ 3 και 4 ετών

Θα ακούσετε πολλές φορές αυτό το ερώτημα... και αρκετά συχνά δεν θα ξέρετε την απάντηση! Ακόμα και αν την ξέρετε, ένα από τα επόμενα «Γιατί μαμά;» που είναι πιθανό να ακολουθήσουν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αμήχανα .

5 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά 11 μηνών

6. Συσχετίζει τους αριθμούς με τον πραγματικό κόσμο - Μεταξύ 3 και 4 ετών

Το παιδί σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η προσθήκη περισσότερων αντικειμένων αυξάνει τον αριθμό που καταμετράται, ενώ η αφαίρεση αντικειμένων μειώνει την ποσότητα.

Εκμεταλλευτείτε τις καθημερινές ευκαιρίες για να μετρήσετε μαζί. Το στρώσιμο του τραπεζιού είναι ένα καλό παράδειγμα. «Ένα πιατάκι για τη μαμά, ένα για την αδελφή σου, ένα για σένα! Ένα, δύο, τρία πιατάκια!»

Κάποια στιγμή το παιδί σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η λέξη τρία συμβολίζει τον αριθμό των πιάτων. Έτσι, όταν η γιαγιά έρχεται για φαγητό και θα υπάρχει άλλο ένα πιάτο στο τραπέζι, επομένως αυξάνεται ο αριθμός σε τέσσερα.

7. Μαθαίνει να κάνει κούνια μόνο του - Σε ηλικία 5 ετών

Ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει τα πόδια του για να αποκτήσει την ορμή που χρειάζεται για να κάνει κούνια. Ακόμα κι έτσι όμως, μην αφήνετε μόνο του το παιδί στην παιδική χαρά . Φροντίστε να είστε κοντά του, ειδικά σε αυτή την ηλικία.

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved