4 πράγματα που πρέπει να θυμάστε αν έχετε «δύσκολο» παιδί

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Νίκη Παπανικολάου
4 πράγματα που πρέπει να θυμάστε αν έχετε «δύσκολο» παιδί
Bigstock

«Συγγνώμη, αλλά ο γιος σας πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην προπόνηση αν συνεχίσει να χτυπάει . Μπορεί να προσπαθήσει ξανά την επόμενη εβδομάδα», μου είπε ο προπονητής ρίχνοντας ένα επικριτικό βλέμμα στον 4χρονο γιο μου, ο οποίος γρύλισε και έκρυψε το πρόσωπό του στα πόδια μου. Τον κοίταξα με τη σειρά μου προσπαθώντας να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω.

Καθώς αρχίσαμε να περπατάμε στο διάδρομο, σκεφτόμουν συνέχεια πώς είναι δυνατόν το μικρό παιδί μου να χτυπάει άλλα παιδιά. Πώς ήταν δυνατόν; Και τι είδους μαμά ήμουν αν δεν μπορούσα να του μάθω να συμπεριφέρεται σωστά;

Το παραπάνω περιστατικό περιέγραψε η Anna Brink, συγγραφέας, στο imom.com και συμπεραίνουμε πώς σας είναι ιδιαίτερα γνώριμο.

Αν κι εσείς έχετε ένα παιδί που χτυπάει ή πληγώνει τους άλλους ή γενικά είναι « δύσκολο» , μην απογοητεύεστε. Για να το βοηθήσετε καλό είναι να γνωρίζετε τα ακόλουθα τέσσερα πράγματα που η Anna Brinkμοιράστηκε στον ιστότοπο.

Όλα τα παιδιά έχουν άσχημες στιγμές όχι μόνο το δικό σας

Όταν αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι δεν συμπαθούν το παιδί σας, μπορεί απλώς να φοβάστε ότι η οικογένειά σας είναι η μόνη που παλεύει με αυτή τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όμως δεν είστε μόνοι. Μιλήστε σε άτομα που εμπιστεύεστε και θα εκπλαγείτε πραγματικά πόσοι άλλοι γονείς μπορεί να νιώθουν το ίδιο με σας.

paidi-masaei-ta-rouxa-tou.jpg

Εστιάστε στη θετική κι όχι στην αρνητική συμπεριφορά

Τα παιδιά αλλάζουν μεγαλώνοντας. Αν είστε δίπλα τους και τα βοηθήσετε να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, θα είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστούν. Μην εστιάζετε στην αρνητική συμπεριφορά τους. Εξηγήστε ότι δεν είναι αποδεκτή αλλά επαινέστε κι όλα τα θετικά που έχουν.

Τρόποι καλής συμπεριφοράς: Πότε μπορώ να αρχίσω να διδάσκω στο παιδί μου

Δώστε χρόνο στο παιδί σας

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να σηκώσετε τα χέρια σας με απόγνωση, μην ξεχάσετε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι τα βήματα δεν χρειάζεται να είναι γρήγορα, αλλά μικρά και σταθερά. Η πρόοδος μπορεί να φαίνεται αργή, αλλά εξακολουθεί να είναι πρόοδος.

kakomathimeno-paidi-(2).jpg

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που καταλαβαίνουν το παιδί σας

Το ζητούμενο δεν είναι να νιώθετε ενοχές ούτε να παριστάνετε ότι δεν συμβαίνει κάτι. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, δεν βοηθάτε το παιδί ούτε εσάς. Αναζητήστε τρόπους για να είναι ο εαυτός του. Αυτό μπορεί να συμβεί με το να είναι σ' ένα συγκεκριμένο περιβάλλον ή όταν συναναστρέφεται με συνομηλίκους του με κοινά ενδιαφέροντα. Ενισχύστε αυτές τις συναναστροφές αφήνοντας χρόνο και χώρο στο παιδί σας να εκφραστεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved