Βλέπουν εφιάλτες τα μωρά;

Μπορούν τα μωρά να έχουν εφιάλτες;

Νίκη Παπανικολάου
Βλέπουν εφιάλτες τα μωρά;

Το ερώτημα εάν τα μωρά έχουν εφιάλτες αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γονέων, και ειδικών στον ύπνο. Ωστόσο, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι τα βρέφη, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες, δεν βιώνουν εφιάλτες με τον ίδιο τρόπο που βιώνουν τα μεγαλύτερα παιδιά ή οι ενήλικες.

drastirio nipio-3.jpg

Οι εφιάλτες του νηπίου – Αίτια & τρόποι αντιμετώπισης (pics)

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νευρική και γνωστική ανάπτυξη που απαιτείται για τις περίπλοκες διαδικασίες που εμπλέκονται στο όνειρο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τρομακτικών σεναρίων, δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως στα πρώτα στάδια της βρεφικής ηλικίας. Ενώ τα μωρά μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια δυσφορίας ή αγωνίας κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτά δεν είναι αντιδράσεις που οφείλονται σε εφιάλτη.

Παιδικοί εφιάλτες: Τι φανερώνουν για τη μελλοντική ψυχική υγεία

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για εφιάλτη ή όχι, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι διαταράσσει τον ύπνο του μωρού σας στη μέση της νύχτας.

Πόσο πιθανό είναι να βλέπουν εφιάλτες τα μωρά

«Γενικά, τα μωρά δεν έχουν την τάση να έχουν εφιάλτες», λέει η Alanna McGinn, ειδικός στον ύπνο, ιδρύτρια του Good Night Sleep Site και συνεργάτης του Today's Parent.

Το ίδιο αναφέρεται και σε έρευνα από το Pediatric Sleep Council . «Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν το μικρό τους βλέπει εφιάλτη όταν φωνάζει το βράδυ ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πραγματικά δεν πιστεύουμε ότι τα μικρά παιδιά βλέπουν άσχημα όνειρα ή εφιάλτες», λέει η Δρ Lisa Meltzer, παιδοψυχολόγος, πιστοποιημένη στη Συμπεριφορική Ιατρική Ύπνου από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Ύπνου.

Η παιδοψυχολόγος Dr.Catrina Litzenburg της κλινικής του Κλίβελαντ έχει επίσης αναφερθεί στο θέμα. «Θεωρείται ότι τα πολύ μικρά παιδιά, κάτω των τεσσάρων και άνω, γενικά δεν έχουν φόβους τη νύχτα επειδή δεν γνωρίζουν αναπτυξιακά ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματα που πρέπει να φοβούνται».

NIPIO-EFIALTES-6.jpg

Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό βλέπει εφιάλτη;

Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι το μωρό σας έχει έναν εφιάλτη, οι διαταραχές ύπνου έχουν συνήθως μια πιο κοινή εξήγηση. Σύμφωνα με την Alanna McGinn, εάν το μωρό σας ξυπνά ξαφνικά μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας και φωνάζοντας, το πιθανότερο είναι λόγω υπερβολικής κούρασης ή ότι δεν έχει αποκτήσει ακόμη την ικανότητα να αποκοιμιέται ξανά όταν ξυπνήσει.

«Οι πιθανότητες είναι ότι το μωρό σας έως 12 μηνών δεν έχει απαραίτητα εφιάλτη. Μπορεί να πεινάει, να ζεσταίνεται, να έχει λερωθεί. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν το μωρό να ξυπνάει τη νύχτα», εξηγεί.

Παιδιά και ύπνος: Tι σημαίνουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα

Σε ποια ηλικία τα μωρά αρχίζουν να έχουν εφιάλτες;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι εφιάλτες μπορούν να συμβούν όταν ένα παιδί είναι περίπου δύο ετών.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερο φόβο και εφιάλτες στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σε αυτή την ηλικία, γίνονται πιο δημιουργικοί στοχαστές και έχουν τις λεκτικές δεξιότητες να μας πουν τι νιώθουν και τι ονειρεύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά η Dr. Catrina Litzenburg.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved