Έρευνα: Το παιχνίδι με κούκλες βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το παιχνίδι με κούκλες «φωτίζει» τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κοινωνική ανάπτυξη και την ενσυναίσθηση.

Έρευνα: Το παιχνίδι με κούκλες βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών
Bigstock

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Cardiff μελέτησε τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του παιχνιδιού με κούκλες barbie στην ανάπτυξη του παιδιού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπέρυθρες ακτίνες Χ για να ερευνήσουν το πώς άλλαζε ο εγκέφαλος των παιδιών όταν έπαιζαν με κούκλες, με τάμπλετ, τόσο μόνα τους όσο και με παρέα.

Όταν τα παιδιά έπαιζαν με κούκλες, είτε μόνα τους είτε με μία φίλη, είχαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα από ό,τι εκείνα που έπαιζαν με τάμπλετ . Αυτό συνδέεται με την κοινωνική αντίληψη, την ενσυναίσθηση και την ομιλία. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν παρόμοιο είτε τα παιδιά είχαν νευροδιαφοροποιητικά χαρακτηριστικά είτε όχι.

Το παιχνίδι με κούκλες βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν και να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες

barbie-kokukla-(11).jpg

Θετική επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δεξιότητες ενσυναίσθησης είναι σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες για τη μελλοντική ψυχική υγεία αλλά και για την ακαδημαϊκή και κοινωνική επιτυχία

Είτε μιλάνε για σκέψεις και συναισθήματα με τους άλλους ενώ παίζουν με τις κούκλες, είτε απλώς παίζουν μόνα τους, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το παιχνίδι αυτό είναι πραγματικά το κλειδί της υγιούς παιδικής ηλικίας.

Η θετική επίδραση του παιχνιδιού στη δημιουργικότητα και στις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών θεωρείται εδώ και καιρό ισχυρή, από τότε που έγινε γνωστή η θεωρία του Σουηδού ψυχολόγου Jean Piaget για τη παιδική γνωστική ανάπτυξη .

«Eίναι η πρώτη φορά που βασικές θεωρίες του Jean Piaget για το παιχνίδι αποδεικνύονται επιστημονικά μέσω απεικόνισης του εγκεφάλου και η πρώτη που χρησιμοποιεί στοιχεία νευροαπεικόνισης με φυσικό παιχνίδι, όπως κούκλες», σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Sarah Gerson, PhD, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα παρακαλάει για μια καινούργια Barbie, να είστε σίγουρη πως όσο παίζει μαζί της, θα αναπτύσσεται κοινωνικο-συναισθηματικά.

Η δρ Gerson προσθέτει: «Η μελέτη μας δείχνει ότι το παιχνίδι με κούκλες μπορεί να ενθαρρύνει τις κοινωνικές ικανότητες, ανεξάρτητα από το νευροαναπτυξιακό τους προφίλ », ενώ κατέληξε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι όλα τα παιδιά, ακόμη και εκείνα που εμφανίζουν νευροδιαφοροποιητικά χαρακτηριστικά που συνήθως συνδέονται με τον αυτισμό, μπορούν να χρησιμοποιούν το παιχνίδι με κούκλες ως "εργαλείο" για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ενσυναίσθηση ».

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved