Late talkers: Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας στα παιδιά

Πότε να ανησυχήσετε αν το παιδί σας δεν έχει μιλήσει.

Late talkers: Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας στα παιδιά
Bigstock

Μήπως το παιδί σας δυσκολεύεται με τις λέξεις; Μήπως παίρνει τον χρόνο του για να σας πει κάτι;

Μην ανησυχείτε, ίσως απλά να είναι «late talkers» και μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε πότε πρέπει πραγματικά να ανησυχήσετε και να αναζητήσετε βοήθεια.

2 χρονών δεν μιλάει καθόλου - Πότε η ομιλία του νήπιου θεωρείται καθυστερημένη

Ποιο παιδί είναι late talker;

Τα late talkers είναι τα παιδιά που αρχίζουν να μιλάνε λίγο αργότερα από τα άλλα παιδιά. Συνήθως, είναι μεταξύ 18 και 30 μηνών και έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο. Μπορεί να τους είναι δύσκολο να συνδυάσουν λέξεις σε φράσεις ή προτάσεις. Και, μπορεί να έχουν δυσκολίες στην κατανόηση της γλώσσας.

Ο όρος «καθυστέρηση λόγου και ομιλίας» είναι εκείνος που χρησιμοποιείται συνήθως από την Αμερικανική Ένωση Λόγου-Γλώσσας-Ακοής (ASHA) και τους λογοθεραπευτές για να περιγράψει τα παιδιά που αργούν να μιλήσουν. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται επειδή αυτά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερήσεις όχι μόνο στην ομιλία αλλά και στις γλωσσικές τους δεξιότητες κατανόησης και δεκτικότητας. Ο όρος "καθυστέρηση λόγου" μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι δεξιότητες κατανόησης και ομιλίας συνδέονται στενά και συνήθως αναπτύσσονται μαζί.

bradini-routina-ypnou-paidi.jpg

Παιδί και αναπτυξιακή καθυστέρηση: Οι πιο συχνές δυσκολίες

Τι ποσοστό παιδιών καθυστερεί να μιλήσει;

Περίπου το 13% των παιδιών ηλικίας 24 μηνών εμφανίζουν σημάδια καθυστέρησης λόγου και ομιλίας. Αν λοιπόν ανησυχείτε για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη για να βοηθήσει εσάς και το μικρό σας στην πορεία.

Το αργόστροφο παιδί - Συμβουλές και μέθοδοι που θα βοηθήσουν ένα παιδί

Το παιδί μου δεν μιλάει; Μήπως είναι late talker; Μήπως έχει καθυστέρηση λόγου;

Ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να μιλάει αργά; Δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς ανησυχούν για την επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού τους. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε στο Instagram ο λογαριασμός @toddlertalk, πάνω από 500 γονείς, περίπου δηλαδή το 80%, εξέφρασε ανησυχίες για τις επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού τους. Είναι φυσικό να συγκρίνετε το μικρό σας με τους συνομηλίκους ή τα αδέρφια του και να αισθάνεστε λίγο ανήσυχοι όταν παρατηρείτε διαφορές στις ικανότητές του.

Για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας έχει καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

Περιορισμένο λεξιλόγιο: Οι late talkers έχουν συχνά ένα λεξιλόγιο λιγότερων από 50 λέξεων μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή το λεξιλόγιό τους μπορεί να αυξάνεται με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Δυσκολία με συνδυασμούς λέξεων: Μπορεί να δυσκολεύονται να συνδυάσουν λέξεις για να σχηματίσουν φράσεις δύο λέξεων, όπως να λένε «περισσότερο χυμό» ή «γεια μπαμπά».

Τυπική κατανόηση (ή όχι): Τα παιδιά που έχουν καθυστέρηση λόγου μπορεί να έχουν δεκτικές γλωσσικές δεξιότητες κατάλληλες για την ηλικία, που σημαίνει ότι κατανοούν τη γλώσσα σε επίπεδο που ευθυγραμμίζεται με τους συνομηλίκους τους.

Γιατί τα παιδιά με μεγαλύτερο αδελφό αργούν συνήθως να μιλήσουν;

Δεν υπάρχει εύκολα αναγνωρίσιμη αιτία της καθυστέρησης: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα παιδιά συνήθως δεν έχουν άλλες σημαντικές αναπτυξιακές καθυστερήσεις, όπως απώλεια ακοής ή διανοητικές αναπηρίες.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια στο παιδί σας, μπορείτε να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν επαγγελματία υγείας ή έναν λογοπαθολόγο. Να θυμάστε, ότι το να αργεί ένα παιδί να μιλήσει δεν σημαίνει απαραίτητα μια μακροχρόνια γλωσσική διαταραχή.

Ορόσημα - Ένας οδηγός για να μάθετε αν το νήπιό σας έχει καθυστέρηση λόγου και ομιλίας

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα από αυτό που θεωρείται τυπική ανάπτυξη για παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία. Για να αποκτήσετε μια σαφέστερη κατανόηση της προόδου του παιδιού σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναφέρετε ορόσημα ή δεξιότητες ανά ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας είναι σε καλό δρόμο ή μπορεί να χρειάζεται πρόσθετη προσοχή.

Λόγος και ομιλία σε ένα παιδί 2,6 έως 3 χρόνων: Τι να κάνω για να το βοηθήσω;

Παιδί 18 μηνών:

  • Ακολουθεί οδηγίες
  • Χρησιμοποιεί τα χέρια (δείχνει κάτι ή χαιρετά)
  • Αντιγράφει τις λέξεις που σας ακούει να λέτε
  • Λέει περίπου 20 διαφορετικές λέξεις μόνο του

Παιδί 24 μηνών:

  • Καταλαβαίνει γρήγορα τη σημασία των νέων λέξεων
  • Στο λεξιλόγιό του υπάρχουν περισσότερες από 50 λέξεις
  • Συνδυάζει δύο λέξεις για να σχηματίσει σύντομες φράσεις
  • Συμμετέχει σε απλές συνομιλίες χρησιμοποιώντας βασικές γλωσσικές δεξιότητες

Παιδί 30 μηνών:

  • Έχει ένα διευρυμένο λεξιλόγιο πολλών εκατοντάδων λέξεων
  • Χρησιμοποιεί προτάσεις 3 έως 4 λέξεων για να εκφραστεί
  • Συνδυάζει λέξεις για να ρωτήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις

Σε ποια ηλικία μιλάει ένα παιδί με αυτισμό;

Να θυμάστε, αυτά τα ορόσημα είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές και κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν λογοπαθολόγο. Μπορούν να παρέχουν ακριβέστερη αξιολόγηση και να προτείνουν κατάλληλες παρεμβάσεις εάν είναι απαραίτητο.

Νομίζω ότι το παιδί μου έχει καθυστέρηση λόγου... Βοήθεια!

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι late talker, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτό δεν υποδηλώνει απαραίτητα μια μακροχρόνια γλωσσική διαταραχή.

Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας στα παιδιά: Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Τώρα, μπορεί να αναρωτιέστε, «θα μάθει το παιδί μου να μιλάει όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του;». Η απάντηση ποικίλλει. Έρευνες δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που καθυστερούν να μιλήσουν προλαβαίνουν μόνα τους να φτάσουν το επίπεδο των άλλων παιδιών που βρίσκονται στην ίδια ηλικία. Ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλέψετε σε ποια ομάδα θα ενταχθεί το παιδί σας γι' αυτό και αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει καθυστέρηση λόγου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν λογοπαθολόγο. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας και να παρέχει σωστή καθοδήγηση. Εάν είναι απαραίτητο, θα προτείνει στρατηγικές και δραστηριότητες για τη διευκόλυνση της γλωσσικής ανάπτυξης.

Ως γονείς έχετε σημαντικό ρόλο σε αυτό το κόμματί. Θα πρέπει από νωρίς να μιλάτε στο παιδί σας, να του τραγουδάτε, να του διαβάζετε παραμύθια και γενικότερα να δημιουργείτε ένα περιβάλλον πλούσιο σε λέξεις.

Ποιοτικός χρόνος μαζί με το παιδί μας

με πληροφορίες από το toddlertalk.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved