Οι πρώτες λέξεις ενός μωρού δεν είναι τυχαίες- Η επιστήμη εξηγεί

Τα περισσότερα παιδάκια λένε τις πρώτες τους λέξεις γύρω στα πρώτα τους γενέθλια. Ποια είναι, όμως, η πρώτη λέξη που λένε;

Οι πρώτες λέξεις ενός μωρού δεν είναι τυχαίες- Η επιστήμη εξηγεί

Οι πιθανότητες είναι ότι η πρώτη λέξη του παιδιού σας θα είναι κάτι σαν «μπαμπά» ή «μαμά» - και υπάρχει επιστημονικός λόγος για αυτό.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι τα μωρά «έλκονται» από λέξεις που έχουν επαναλαμβανόμενους ήχους. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκεφαλική δραστηριότητα στα μωρά αυξανόταν όταν άκουγαν επαναλαμβανόμενες λέξεις όπως «μαμά» σε αντίθεση με λέξεις χωρίς επαναλαμβανόμενους ήχους.

Μερικοί γονείς, ενεργοί στα social media μοιράστηκαν την πρώτη λέξη του παιδιού τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, η «μαμά » και ο «μπαμπάς» ήταν κοινές πρώτες λέξεις, αλλά υπήρξαν και μερικές απροσδόκητες απαντήσεις.

  • «Μαμά» - @travelingkathryn
  • «Γεια» - @eternal0ptimist
  • «Ουάου!» (Όταν είδε τη θάλασσα για πρώτη φορά)» - @nickylightning
  • «Ωχ όχι!» - @liz_lanners
  • «Σκύλος» - @allieoninsta
  • «Αυτό» - @mimlleigh
  • «Βιβλίο» - @jesslustgarte
  • «Το όνομα του σκύλου μας, Coco» - @carlycourie
  • «Πάπια» - @nanadevine

Γιατί οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι είναι ελκυστικοί

Οι λέξεις που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους ήχους, όπως το «μαμά» και «μπαμπάς», έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να τραβούν την προσοχή των μωρών. Αυτοί οι ήχοι είναι εύκολοι στην εκμάθηση και προφέρουν έναν ρυθμό που είναι ευχάριστος για τα αυτιά των μικρών παιδιών.

Ο εγκέφαλος των μωρών είναι «καλωδιωμένος» να αντιλαμβάνεται αυτούς τους ήχους πιο εύκολα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν τα μωρά τα ακούν. Αυτός είναι πιθανόν ο λόγος που λέξεις με επαναλαμβανόμενα μοτίβα γίνονται συχνά οι πρώτες λέξεις που προφέρουν.

Τέσσερις λέξεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά

Η σημασία του περιβάλλοντος

Εκτός από τους επαναλαμβανόμενους ήχους , το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα μωρό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πρώτων λέξεων του. Για παράδειγμα, ένα μωρό που ζει σε ένα σπίτι με κατοικίδια μπορεί να πει πρώτα «σκύλος» ή ακόμη και το όνομα του κατοικιδίου του, όπως αναφέρει η @carlycourie, της οποίας το παιδί είπε το όνομα του σκύλου της, «Coco».

Η επανάληψη είναι το κλειδί

Οι γονείς και οι φροντιστές συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ομιλίας του μωρού. Η συνεχής επανάληψη λέξεων και φράσεων βοηθά να εμπεδωθούν αυτοί οι ήχοι στον εγκέφαλό του.

Πέντε «μαγικές» λέξεις που πρέπει να μάθουν όλα τα παιδιά

Πώς να ενισχύσετε την ομιλία του μωρού σας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά τους να αναπτύξουν την ομιλία τους. Μιλάτε διαρκώς στο μωρό σας, χρησιμοποιώντας καθαρές και επαναλαμβανόμενες λέξεις.

Διαβάστε του βιβλία με μεγάλες, καθαρές εικόνες και απλές λέξεις, που μπορείτε να επαναλαμβάνετε καθώς δείχνετε τις εικόνες . Το να τραγουδάτε στο μωρό σας είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της γλώσσας, καθώς το τραγούδι περιλαμβάνει ρυθμό, μελωδία και επανάληψη, όλα στοιχεία που βοηθούν στην εκμάθηση λέξεων.

Με πληροφορίες: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved