Μωρό με ιδιότροπη συμπεριφορά: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Το μωρό σας κλαίει χωρίς λόγο, αρνείται να φάει παρότι πεινάει ή δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί; Εάν όλα τα παραπάνω σας είναι οικεία, μάλλον έχετε ένα …δύσκολο μωρό.

Νίκη Παπανικολάου
Μωρό με ιδιότροπη συμπεριφορά: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Bigstock

Πιθανόν να αναρωτιέστε: «Γιατί το μωρό μου είναι τόσο ιδιότροπο ;» και «Τι μπορώ να κάνω για αυτό;»

Ο παιδίατρος Δρ Joel Warsh, MD, εξηγεί ότι τα μωρά με ιδιοτροπίες στο φαγητό, στον ύπνο ακόμα και στη συμπεριφορά συνήθως απαιτούν περισσότερη προσοχή, δυσκολεύονται να ηρεμήσουν και εκφράζουν πολύ έντονα συναισθήματα.

Στρατηγικές και λύσεις για να διαχειριστείτε ένα «δύσκολο» παιδί

Χαρακτηριστικά ιδιότροπων μωρών

Είναι απολύτως φυσιολογικό τα νεογέννητα μωρά να είναι ιδιότροπα και να κλαίνε συχνά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον παιδίατρο, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός ιδιαίτερα δύσκολου παιδιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

  • Έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις
  • Απαιτητική συμπεριφορά ή άγχος αποχωρισμού
  • Ακανόνιστος ύπνος
  • Ευαισθησία σε ερεθίσματα
pseftiko-klama-morou-(2).jpg

Ιδιότροπο μωρό: αίτια

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που κάνουν ένα μωρό ιδιότροπο είναι οι ακόλουθοι:

  • Ιδιοσυγκρασία και ατομικότητα του μωρού
  • Ευαισθησία αισθητηριακής επεξεργασίας
  • Στάδια ανάπτυξης και εκρήξεις ανάπτυξης
  • Υπερδιέγερση ή υποδιέγερση
  • Ιατρικές καταστάσεις όπως κολικοί, παλινδρόμηση ή αλλεργίες

12 υγιεινές τροφές για δύσκολα στο φαγητό παιδιά (pics)

Ιδιότροπο μωρό: αντιμετώπιση

Ρουτίνα

Η δημιουργία μιας ρουτίνας για ένα ιδιότροπο μωρό μπορεί να είναι δύσκολη, ωστόσο θεωρείται απαραίτητη. Ο συνεπής ύπνος, οι χρόνοι παιχνιδιού, το τάισμα όλα αποτελούν κομμάτια ενός καθημερινού προγράμματος που όταν τηρείται χωρίς αποκλίσεις, κάνει το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια καθώς γνωρίζει τι να περιμένει.

Σωματική επαφή

Η αγκαλιά δημιουργεί στο μωρό αίσθημα σιγουριάς κι επιπλέον του παρέχει ζεστασιά και εγγύτητα που τη λαχταράει καθώς είναι παρόμοια με την άνεση που βίωσε στη μήτρα. Αγκαλιάστε λοιπόν το μωρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε καθώς εκτός του ότι το ηρεμεί ενισχύει και τον μεταξύ σας δεσμό.

klama-morou.jpg

Ανάγκες

Ανταποκριθείτε άμεσα στις ανάγκες του μωρού σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αίσθησης ασφάλειας, μειώνοντας το άγχος και την ανασφάλεια.

Ήρεμο περιβάλλον

Ελαχιστοποιήστε τα ερεθίσματα που μπορεί να προκαλούν εκνευρισμό στο μωρό σας, ς χαμηλώνοντας τα φώτα, μειώνοντας τον θόρυβο και διατηρώντας ένα σταθερό περιβάλλον ύπνου.

«Δύσκολα» μωρά: Πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε

Αυτοφροντίδα

Είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Η επαρκής ανάπαυση, η υγιεινή διατροφή και η συναισθηματική υποστήριξη μπορούν να συμβάλουν στην ικανότητά σας να καλύπτετε αποτελεσματικά τις ανάγκες του μωρού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved