Παιδί και οθόνες: Πώς να βάλετε τα σωστά όρια

Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή που όλοι κρατάμε ένα κινητό στο χέρι αντί να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου.

Σίλια Χαλιώτη
Παιδί και οθόνες: Πώς να βάλετε τα σωστά όρια
Bigstock

Σε αυτήν την εποχή μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας, τα οποία βρίσκουν πιο ελκυστικά τα παιχνίδια στο τάμπλετ ή το να χαζεύουν βιντεάκια στο τικ τοκ. Και σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο πόλεμος.

Αρχικά, θέλω να σκεφτείς ότι είσαι το παράδειγμα. Η δική σου σχέση με το κινητό αποτελεί ένα πρότυπο συμπεριφοράς και έχει αντίκτυπο και στη στάση του παιδιού σου. Δεν γίνεται να του ζητάς να κλείσει το τάμπλετ, ενώ εσύ πληκτρολογείς μηνύματα στο κινητό σου.

Τα όρια καλό είναι να μπαίνουν από νωρίς.

Όχι μόνο για τον χρόνο που θα περάσει το παιδί σου μπροστά από την τηλεόραση ή το τάμπλετ, αλλά και για το ποια συσκευή μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε φορά, πότε και σε ποιον χώρο του σπιτιού. Προσοχή.

Τα όρια πρέπει να είναι ρεαλιστικά, ώστε να μπορούμε πρώτα εμείς να είμαστε συνεπείς. Όσο συνέπεια δείχνουμε εμείς στους κανόνες, τόσο λιγότερες θα είναι και οι αντιδράσεις. Τα παιδιά, άλλωστε, αισθάνονται ασφάλεια με τη συνέπεια και το προγραμματισμό.

Τα ελληνόπουλα περνούν πολύ χρόνο στις οθόνες, δεν αθλούνται και δεν τρέφονται σωστά

Μια ακόμα αποτελεσματική πρακτική στην καθημερινότητα είναι ώρες χωρίς οθόνες. Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι η ώρα του φαγητού, η ώρα που παίζουμε κάποιο παιχνίδι ή διαβάζουμε με τα παιδιά ή πριν τον ύπνο. Ένας τέτοιος κανόνας, ωθεί τα παιδιά σε σωστές συνήθειες και μειώνει μέσα στη μέρα το διαθέσιμο χρόνο για οθόνες.

Φυσικά, οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι, καθώς όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μεγαλώνουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις τους. Δεν γίνεται για παράδειγμα ένας έφηβος να έχει ίδιους κανόνες στη χρήση του κινητού με ένα οχτάχρονο.

Μια τελευταία ιδέα ευεργετική για όλη την οικογένεια είναι η καθιέρωση μιας μέρας «ψηφιακής αποτοξίνωσης». Μια μέρα κοντά στη φύση ή με οργανωμένες δραστηριότητες ή παίζοντας επιτραπέζια στο σπίτι. Σίγουρα αυτή η μέρα θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά και θα θέλουν να γίνει οικογενειακή συνήθεια.

Πώς θα θέσω τα σωστά όρια στο παιδί μου

Η διαμόρφωση κανόνων δεν είναι εύκολη διαδικασία και τα παιδιά σίγουρα θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τους κανόνες και να δοκιμάσουν τα όριά σου. Η επιτυχία στην οριοθέτηση κρύβεται στη συνέπεια και τη ψυχραιμία σου. Οι κανόνες πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτοι, αλλά να εφαρμόζονται με αγάπη.

Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιδιοκτήτρια του κέντρου “School & Career Consulting”
6975541206
chalioti@gmail.com

IG: @celia.chalioti

FB: @School & Career Consulting

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved