5 λόγοι που πρέπει να απαντάτε στα απανωτά «γιατί;» των παιδιών σας
Όταν το παιδί ρωτάει συνέχεια «γιατί». Τι να γνωρίζετε.

Η Patty Schepel, απολαμβάνει να περνάει χρόνο με την οικογένειά της, να προπονείται για ημιμαραθωνίους – έναν τον έτρεξε μάλιστα ενώ ήταν 16 εβδομάδων έγκυος – να ταξιδεύει, να μαγειρεύει, να διαβάζει ρομαντικές κομεντί και να φροντίζει τον γιο της.
Πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο για το πώς αντιμετωπίζει τα πολλά «γιατί» του παιδιού της και αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε και εμείς μαζί σας. Αν λοιπόν ακούτε και εσείς πολλά καθημερινά «γιατί» από τα παιδιά σας, μην απελπίζεστε! Παρακάτω θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές και πρακτικές λύσεις για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις ακατάπαυστες ερωτήσεις των μικρών σας εξερευνητών.
Περιέργεια παιδιών: Έξι τρόποι να την ενισχύσετε
Δείτε παρακάτω χρήσιμες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε το «γιατί» από πηγή άγχους σε ευκαιρία για μάθηση και επικοινωνία.

1. Απαντήστε στην ερώτησή τους
Απαντήστε στην ερώτησή τους. Επαναδιατυπώστε το «γιατί;» του παιδιού σας. Ακούστε το σαν να σας λέει «Μπορείς να μου πεις περισσότερα;».
2. Θέστε όρια
Ως γονιός, μπορεί να είναι εξαντλητικό να απαντάτε συνεχώς σε ερωτήσεις. Είναι εντάξει να θέσετε όρια και να πείτε, «Ας κάνουμε ένα διάλειμμα από τις ερωτήσεις και θα τις απαντήσουμε αργότερα».
3. Βοηθήστε τα να είναι πιο περίεργα
Αντιστρέψτε την ερώτηση και ρωτήστε το παιδί σας «γιατί;». Το να κάνετε μια ερώτηση ως απάντηση μπορεί να το βοηθήσει να αναπτύξει κριτικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να το βοηθήσει να απαντήσει στις δικές του ερωτήσεις και να αναπτύξει την περιέργειά του.
4. Κατανοήστε το «γιατί» πίσω από το «γιατί»
Το να κάνουν ερωτήσεις τα παιδιά ξανά και ξανά μπορεί να είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνα όταν είναι αγχωμένα ή νευρικά. Η κατανόηση οποιουδήποτε «πιθανού φόβου» μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο που προσεγγίζετε τις ερωτήσεις τους. Για παράδειγμα πείτε: «Σε ακούω να με ρωτάς ξανά "γιατί πάμε στον παππού", γιατί;».
5. Ζητήστε τους να βρουν τις απαντήσεις
Ζητήστε από το παιδί σας να βρει την απάντηση στην ερώτησή του.
Τα «γιατί» των παιδιών έχουν τεράστια σημασία στην ανάπτυξή τους

Επιπλέον πράγματα που πρέπει να θυμάστε:
Μην σταματάτε να απαντάτε στα «γιατί;» τους
Όταν το παιδί σας ρωτάει «γιατί» του επιτρέπετε να είναι περίεργο, του δείχνει ότι μπορεί να κάνει ερωτήσεις, και επίσης θα σας θυμίζει ότι και εσείς πρέπει να συνεχίσετε να είστε περίεργες/περίεργοι.
Επιτρέψτε του να είναι περίεργο
Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να «κόψετε τη φόρα» των πολλών «γιατί;» που κάνει το παιδί σας είναι γιατί πρέπει να είναι πάντα περίεργο. Αφήστε το να μάθει για τους ανθρώπους και τον κόσμο και να είναι ανοιχτόμυαλο και κατανοητικό για όλα όσα—υπάρχουν και δεν υπάρχουν—γύρω του.
Δείξτε του ότι πρέπει να κάνει πάντα ερωτήσεις
Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν ότι η πόρτα σας είναι πάντα ανοιχτή. Μπορεί πάντα να σας κάνουν ερωτήσεις πέρα από το «γιατί». Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται να σας ζητήσουν συμβουλές ή τι να κάνουν αν ποτέ βρεθούν σε μπελάδες. Πρέπει να ξέρουν ότι είστε εκεί για να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους και να τα καθοδηγήσετε αν το χρειαστούν.
H περιέργεια των παιδιών είναι ένδειξη της ανάπτυξής τους

Λίγα λόγια από εμένα
Κλείνοντας, ας μην ξεχνούν ποτέ οι γονείς πως πίσω από κάθε «γιατί» ενός παιδιού κρύβεται μια αστείρευτη δίψα για γνώση και κατανόηση του κόσμου. Αυτές οι ακατάπαυστες ερωτήσεις είναι ένα παράθυρο στην αναπτυσσόμενη σκέψη τους, μια ευκαιρία να καλλιεργήσουμε την περιέργεια και την αγάπη για μάθηση. Ακόμα κι όταν δεν έχουμε κάποια απάντηση ή η υπομονή δοκιμάζεται, η ανταπόκριση και η καθοδήγηση στην αναζήτηση της απάντησης είναι ένα ανεκτίμητο δώρο που προσφέρουμε στα παιδιά μας, ενισχύοντας παράλληλα τον δεσμό μας και χτίζοντας ένα περιβάλλον όπου η ερώτηση είναι πάντα ευπρόσδεκτη.