Τα πρώτα δοντάκια του μωρού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Μήπως εμφανίζονται τα πρώτα δόντια του παιδιού σας; Μήπως του τρέχουν τα σάλια πιο συχνά απ 'ότι συνήθως; Μήπως ξίνει από πίσω το αυτάκι του, ακόμα κι αν επισκεφτήκατε παιδίατρο να δείτε αν είναι ωτίτιδα;
Το να μεγαλώνουν τα δόντια του μωρού σας, ακούγεται συναρπαστικό, αλλά για το παιδί σας, είναι κάτι ενοχλητικό και δύσκολο να το χειριστεί από μόνο του. Στο άρθρο μας παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε όλες σας τις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν για τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας.
Τι είναι οδοντοφυΐα;
Η οδοντοφυΐα είναι η διαδικασία της εξέλιξης των δοντιών. Είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει στα μικρά παιδιά και αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρειάζεται ένας γονιός να ανησυχήσει. Καθώς το παιδί σας θα αναπτύσσει νέα δόντια, θα του πάρει κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες οδοντοφυΐας του. Τα νεογιλά δοντάκια συνήθως αναπτύσσονται κατά τον 4ο μήνα της ζωής τους, αλλά αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό σε ορισμένα μωρά. Δεν υπάρχουν κανόνες για την ανάπτυξη των δοντιών και μερικές φορές αυτός είναι και ο λόγος που σε κάποια παιδιά τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στους 12 μήνες της ζωής τους.
Τα πρώτα δόντια που θα δείτε στο μωράκι σας είναι τα άνω και κάτω μπροστινά. Οι κυνόδοντες είναι τα αμέσως επόμενα δοντάκια που θα ξεπηδήσουν και θα ακολουθήσουν οι προγόμφιοι. Όταν οι προγόμφιοι αρχίσουν να εμφανίζονται, τότε ίσως θα είναι και η πιο δύσκολη περίοδος, μιας και τότε τα παιδιά έχουν έντονη ενόχληση, ανησυχία αλλά και πόνο.
Ποια είναι τα σημάδια της οδοντοφυΐας
1. Σιελόρροια:
Ένα μικρό παιδί όταν βγάζει τα πρώτα του δοντάκια έχει την τάση να του τρέχουν περισσότερα σάλια από ότι συνήθως και αυτό εξαιτίας του πόνου και της ενόχλησης που νιώθει.
2. Πρησμένα ούλα:
Όταν τα δόντια ανατέλλουν, συνήθως «κόβονται» τα ούλα του και πρήζονται. Αν λοιπόν δείτε τα ούλα του μικρού σας να είναι πρησμένα και δείχνει να πονάει, τότε θα ξέρετε ότι πρόκειται να αναπτυχθεί ένα νέο δόντι σύντομα.
3. Εκνευρισμός:
Τα πονεμένα ούλα και όλη η διαδικασία που ακολουθείται για να βγει ένα νέο δοντάκι, προκαλεί στα παιδιά ενόχληση, δυσφορία και εκνευρισμό. Αν το μικρό σας, παρατηρήσετε να ενοχλείται από πράγματα που δεν το ενοχλούσαν πριν, τότε σκεφτείτε μήπως όλη αυτή η γκρίνια προέρχεται από ένα νέο δοντάκι.
4. Κνησμός γύρω από το αυτί:
Τα προβλήματα των δοντιών επηρεάζουν συνήθως και τα αυτιά. Όταν τα δόντια είναι έτοιμα να βγουν τότε ίσως να δείτε το μικρό σας να πειράζει συνέχεια το αφτί του και να το ξύνει. Εάν δεν πρόκειται για κάποια ωτίτιδα ή κάποια άλλη λοίμωξη, τότε πρόκειται σίγουρα για δόντι.
5. Αϋπνία:
Συνήθως, τα μικρά παιδιά ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα ρουτίνας που έχουν συνηθίσει. Αν το μικρό σας, έχει φάει, έχει παίξει και παρόλα αυτά δεν κοιμάται το βράδυ τότε ρίξτε μια ματιά στο στόμα του. Ίσως κάποιο δοντάκι ετοιμάζεται να «σκάσει μύτη»!
6. Μειωμένη όρεξη:
Ακόμη και η μειωμένη όρεξη σε ένα παιδί είναι ένδειξη πρησμένων και ερεθισμένων ούλων.
7. Δαγκώνει:
Τα μικρά παιδιά αρχίζουν να δαγκώνουν όταν τα ούλα τους είναι πρησμένα και ερεθισμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να δαγκώνουν τα παιχνίδια τους, τα δάχτυλά σας, ή ακόμη και τη θηλή του στήθους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Πώς θα ανακουφίσετε τα μικρά σας από τον πονόδοντο
- Δώστε του κάτι να δαγκώσει, όπως ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας που είναι ειδικό για την ανακούφιση του πόνου.
- Δώστε στο παιδί σας λίγο πάγο να μασήσει. Ο πάγος θα δροσίσει τα ούλα του, και το μούδιασμα με τη σειρά του θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου και την ταλαιπωρία της οδοντοφυΐας. Βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια του πάγου δεν είναι αρκετά μικρά, για να μην πνιγεί το μικρό παιδί σας. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε σε ένα σακουλάκι τον πάγο. Μην αφήνετε τα παγάκια πάνω από 10-15 λεπτά.
- Δώστε του παγωτό, κρύο γάλα ή δροσερούς χυμούς.
- Καταψύξτε λαχανικά, όπως καρότο και δώστε του να τα γλείφει ή να τα δαγκώνει.
Τι ανεπιθύμητο μπορεί να προκαλέσει η οδοντοφυΐα σε ένα παιδί.
Μπορεί να προκαλέσει πυρετό ή διάρροια. Ο πυρετός συνήθως εμφανίζεται όταν ο πόνος είναι έντονος και η διάρροια, όταν τα νήπια καταπίνουν πολλά από τα σάλια τους. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλέψει τι πρέπει να κάνετε!