«Γιατί το παιδί μου αργεί να μιλήσει;»
Τα παιδιά, η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα! Πριν το καταλάβουμε, κάνουν τα πρώτα τους βήματα και λίγο μετά, λένε δειλά δειλά τις πρώτες τους λεξούλες.
Το πρώτο βασικό στοιχείο επικοινωνίας ενός μωρού, είναι οι κινήσεις και οι ήχοι που κάνει όταν θέλει να εκφραστεί ή να ανταποκριθεί σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντός του. Όσο περνάνε οι μήνες, οι ήχοι θυμίζουν όλο και περισσότερο λέξεις και ξαφνικά ακούμε για πρώτη φορά το μωρό μας να φωνάζει «μαμά» ή «μπαμπά». Από εκείνη τη στιγμή, σιγά σιγά εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και σχηματίζει φράσεις.
Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί αργεί να μιλήσει;
Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, και ό,τι ισχύει για το ένα, δε σημαίνει ότι ισχύει και για το άλλο. Όπως ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί νωρίτερα, έτσι και ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αργήσεινα μιλήσει ή αντίστοιχα να περπατήσει πριν την ώρα του.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Τα παιδιά συνήθως λένε τις πρώτες τους λεξούλες πάνω κάτω στους 12 μήνες. Για τον επόμενο χρόνο, εμπμλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και μέχρι την ηλικία των 2, χρησιμοποιούν παραπάνω λέξεις και τις πρώτες τους φράσεις. Βέβαια, ο ακριβής χρόνος αλλά και το διάστημα που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό, ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Όπως και να έχει, αν το μικρό σας έχει κλείσει τους 15 μήνες και δεν μιλάει ακόμα, ίσως να είναι το πρώτο σημάδι ότι πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Η υποψία σας θα ενισχυθεί αν όσο περνάνε οι μήνες και μεχρι και την ηλικία των τριών το παιδί σας επικοινωνεί μόνο με νοήματα, δεν γνωρίζει τα βασικά χρώματα, δυσκολέυεται να μιμηθεί λέξεις που του λέτε, ενώ λέει μόνο συλλαβές ή «μαμά» και «μπαμπά»
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Ο πιο συνηθισμένος λόγος, είναι το παιδί να αντιλαμβάνεται τις λέξεις, τι εκφράσεις, τα πάντα, αλλά να μη μπορεί να εκφραστεί. Επιπλέον, η καθυστέρηση αυτή, μπορεί να οφείλεται στο ενδεχόμενο νοητικής στέρησης, αυτισμού ή ακόμα και προβλήματα ακοής.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Με το που υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μη χάσετε πολύτιμο χρόνο. Επισκεφτείτε πρώτα τον παιδίατρο και εκείνος θα μπορέσει να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές . Μία πρώτη διάγνωση θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και μετά θα χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιον ωτορυνολαρυγγολόγο και λογοθεραπευτή, προκειμένου να εξετάσουν το μικρό σας σε κάθε επίπεδο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η καθυστέρηση στο λόγο, τις περισσότερες φορές είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί και δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Προσπαθήστε λοιπόν με ηρεμία και κυρίως χωρίς να πανικοβάλετε το παιδί σας, να του ενισχύσετε την ανάγκη να μιλήσει και να εκφραστεί και με πολλή υπομονή και επιμονή, όλα θα πάνε καλά!