Παιδί και προβλήματα ύπνου, η παιδίατρος του Mothersblog συμβουλεύει! (part 3)
Η υπνοβασία είναι και αυτή παραϋπνία, όπως και οι νυκτερινοί τρόμοι, με τους οποίους μπορεί να συνυπάρχει. Είναι οικογενής διαταραχή. Ίσως παίζουν ρόλο και παράγοντες που προκαλούν άγχος.
Συνιστάται προσοχή για ενδεχόμενο ατύχημα στη διάρκεια του επεισοδίου. Συνιστώνται φάρμακα που προκαλούν βαθύτερο ύπνο και αποτρέπουν τα επεισόδια όταν αυτά είναι συχνά.
Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας
Χαρακτηρίζονται από ρεγχώδη και δύσκολη αναπνοή, άπνοιες, εκσεσημασμένη παράδοξη κίνηση στήθους και κοιλιάς και εισολκές κατά τον ύπνο. Λόγω στέρησης του φυσιολογικού ύπνου και της φυσιολογικής αναπνευστικής λειτουργίας κατά τον ύπνο, τα παιδιά αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν υπνηλία, είναι ευερέθιστα, παρουσιάζουν διαταραχή της προσοχής και μαθησιακές διαταραχές.
Κύρια αίτια είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών, καθώς και δομικές ανωμαλίες του προσώπου και της στοματικής κοιλότητας. Η αντιμετώπιση είναι αιτιολογική.
Ανήσυχος ύπνος
Στον ανήσυχο ύπνο κατατάσσονται διάφορες αντιδράσεις, μόνες ή συνδυασμένες, που δεν μπορούν να καταταγούν στη μορφή του φυσιολογικού ύπνου. Αυτές είναι :
- Τριγμός των δοντιών. Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά με νοητική στέρηση, αλλά και σε φυσιολογικά και δεν έχει παθολογική σημασία.
- Ρυθμικές πλάγιες κινήσεις του κεφαλιού. Παρατηρούνται και πριν από τον ύπνο, οπότε μπορούν να καταταγούν στις λειτουργικές συνήθειες του ύπνου, όπως είναι η επιθυμία μερικών παιδιών να κρατούν κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι ή να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο κλινοσκέπασμα κατά τον ύπνο κ.λπ. συνήθως όμως εμφανίζονται στο βαθύ ύπνο και δεν έχουν παθολογική σημασία.
- Υπνολαλία. Είναι η ομιλία κατά τον ύπνο, που συνήθως είναι ακατάληπτη. Κάποιες φορές φωνάζει τους γονείς ή μιλά για εμπειρίες ή επιθυμίες που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι αυτές δεν έχουν παθολογική σημασία.
- Απότομές ακούσιες κινήσεις του σώματος (τινάγματα).
Είναι από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα του ανήσυχου ύπνου και προβληματίζουν ιδιαίτερα τους γονείς. Πρόκειται για στιγμιαίες μυϊκές συσπάσεις, που επέρχονται κατά τις περιόδους μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Και αυτές δεν έχουν παθολογική σημαία, πρέπει όμως να διαφοροδιαγνωστούν από τους σπασμούς, που είναι σαφώς μεγαλύτερης διάρκειας και σχετίζονται με ανωμαλίες στο ΗΕΓ.
Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com
Πηγή: Κλινική Παιδιατρική Α.Κωνσταντόπουλος και συνεργάτες.