Τα οφέλη του αθλητισμού για τα παιδιά!

Οι εμπειρίες, οι δραστηριότητες και τα ερεθίσματα τα οποία προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους, είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία έχει πάμπολλα οφέλη, τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Αρχίζοντας από το προφανές, η ενασχόληση του παιδιού με κάποιο σπορ από μικρή ηλικία τού μαθαίνει ισορροπία και γενικότερο έλεγχο του σώματός του και βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση. Επιπλέον, η μυϊκή εκγύμναση σε παιδική ηλικία οδηγεί σε υπερπλασία των μυών (έναντι της υπερτροφίας σε ενήλική ηλικία)-δηλαδή, παράγονται παραπάνω μυϊκές ίνες οι οποίες υπάρχουν εφ' όρου ζωής. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί το οποίο έχει γυμναστεί από νεαρή ηλικία θα είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνει σε φόρμα ως ενήλικας, διότι, εξαιτίας των παραπανίσιων μυϊκών ινών τις οποίες διαθέτει , η όποια γυμναστική κάνει θα «πιάνει τόπο». Τέλος, εάν το παιδί ασχολείται από μικρό με τα σπορ, η γυμναστική θα γίνει για αυτό τρόπος ζωής, σε αντίθεση με έναν ενήλικα ο οποίος αποφασίζει πρώτη φορά να γυμναστεί.

Εντούτοις, ακόμα σημαντικότερα είναι τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός όσον αφορά την πνευματική διάπλαση του παιδιού. Για αρχή, η σοβαρή ενασχόληση με κάποιο άθλημα ενέχει, μοιραία, και κάποια σωματική κόπωση και ταλαιπωρία. Το παιδί, λοιπόν, το οποίο ασχολείται με κάποιο άθλημα, αντιλαμβάνεται από νωρίς ότι σε κάποιες φάσεις της ζωής του ενδέχεται να κουραστεί και να ζοριστεί και ότι αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Με άλλα λόγια, το παιδί αυτό αποκτά από νωρίς τη λογική της προσπάθειας και του να μην τα παρατάει, την οποία στη συνέχεια θα μεταφέρει και σε άλλους τομείς της ζωής του. Άλλο πλεονέκτημα του αθλητισμού είναι ότι διδάσκει στο παιδί πώς να οργανώνει και να χρησιμοποιεί πιο εποικοδομητικά το χρόνο του, καθότι οι ώρες τις οποίες θα διαθέτει για διάβασμα κλπ. είναι πιο περιορισμένες. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά τα οποία ασχολούνται με αθλήματα έχουν συνήθως και καλύτερες σχολικές επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν λιγότερο χρόνο για μελέτη.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικότατο μέρος της ανατροφής ενός παιδιού. Καθοριστικό ρόλο παίζει, βέβαια, η επιλογή του αθλήματος ή, γιατί όχι, των αθλημάτων με τα οποία θα ασχοληθεί το παιδί. Θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο να του ταιριάζει και να του αρέσει, προκειμένου να έχει το κίνητρο να ασχοληθεί με αυτό και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες εκμάθησής του.

Ρόλος των γονέων είναι να εξερευνήσουν τις διάφορες εναλλακτικές που υπάρχουν για το παιδί τους και να έχουν αρκετή υπομονή, καθώς μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές με διάφορα σπορ μέχρι να βρει το παιδί το «άθλημά του». Επίσης, θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε να μην αφήνουν δικά τους απωθημένα να επηρεάσουν την επιλογή του παιδιού τους (για παράδειγμα, μια μαμά η οποία ήθελε μικρή να γίνει μπαλαρίνα μπορεί να έχει μία κόρη η οποία σιχαίνεται το μπαλέτο αλλά είναι προικισμένη στις πολεμικές τέχνες!).

Επιπλέον, κοινωνικές προσταγές όπως «τα αγοράκια παίζουν ποδόσφαιρό/τα κοριτσάκια κάνουν ρυθμική» καλό θα είναι να τις αγνοούμε-το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό, με τα δικά του χαρίσματα και τις δικές του προτιμήσεις!

Μυρτώ Κογεβίνα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
MSc University of Surrey, BA University of Oxford
Myrto.kogevina@yahoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved