Πώς θα σταματήσετε την επιθετική συμπεριφορά του νηπίου σας!
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά βγαίνουν εκτός ελέγχου χωρίς κάποιον σπουδαίο λόγο. Αυτά που συνήθως εκνευρίζουν τα μικρά σας είναι απλά καθημερινά πράγματα, που για εσάς δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως.
Τα παιδιά μπορεί να γίνουν επιθετικά όταν:
- Δεν τους κάνετε το χατίρι
- Δεν τους δίνετε σημασία
- Όταν το φαγητό τους έχει κάτι που σας είπαν ότι δεν θέλουν
- Όταν πειράξετε τα πράγματά τους
- Όταν τους φοράτε ρούχα που δεν θέλουν
- Όταν κάποιο άλλο παιδί τους αρνηθεί κάτι
Τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό, άρα γνωρίζουν πολύ καλά πώς να σας εκνευρίσουν ή τι πρέπει να κάνουν για να σας τραβήξουν την προσοχή. Με το να σπρώξουν, να βρίσουν, να χτυπήσουν, να δαγκώσουν, να τσιμπήσουν, να κλωτσήσουν, να κλάψουν, να τσιρίξουν σε εσάς ή σε κάποιο άλλο παιδάκι ή να πέσουν στα πατώματα και να χτυπούν τον εαυτό τους προσπαθούν να δείξουν ότι αυτό που γίνεται τα ενοχλεί ή δεν τους αρέσει.
Πώς μπορείτε να σταματήσετε την επιθετική συμπεριφορά;
Απλά θα πρέπει να εξηγήσετε στο μικρό σας ότι πρέπει να ελέγχει τα συναισθήματά του και τις εκρήξεις του. Ίσως εσείς οι ίδιοι (οι γονείς) θα πρέπει να γίνεται πρότυπο για το παιδί σας, ελέγχοντάς τα δικά σας συναισθήματα. Με τον καιρό και μεγαλώνοντας θα καταφέρει να μάθει να ελέγχει το θυμό.
Τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να μάθει να ελέγχει το θυμό;
Σταματήστε αμέσως ό,τι κάνετε
Για να μπορέσετε να δώσετε ένα τέλος στην επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας θα πρέπει να δώσετε προσοχή άμεσα και ότι να περιμένετε να διογκωθεί η κατάσταση. Προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του για να σας εξηγήσει τι είναι αυτό που το κάνει να θυμώνει και να γίνεται επιθετικό.
Αλλάξτε παραστάσεις
Τραβήξτε την προσοχή του παιδιού σας αλλού και προσπαθήστε να κάνετε κάτι άλλο μαζί. Συζητήστε μαζί του όταν θα έχει ηρεμήσει.
Μη βάζετε τιμωρίες
Προσπαθήστε να εξηγήσετε ότι πρέπει να σταματήσει και ότι για ένα λεπτό πρέπει να σκεφτεί τι κάνει και γιατί το κάνει. Μην τιμωρήσετε το μικρό σας. Αν κάνει κάτι έχει λόγο που το κάνει. Απλά προσπαθήστε να μάθετε τον λόγο ώστε να μπορέσετε να δώσετε ένα τέλος.
Παραμείνετε ψύχραιμη
Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό από όλα. Ό,τι και αν κάνει, είτε αν σας δαγκώσει, είτε σας φτύσει ή σας χτυπήσει, παραμείνετε ψύχραιμη. Έπειτα αγκαλιάστε το και πείτε του πώς το αγαπάτε. Μη δείξετε θυμό. Αφήστε το να ξεσπάσει και μετά μιλήστε ψύχραιμα μαζί του γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση και νιώθετε ότι θα χάσετε τον έλεγχο, ζητήστε από τον σύζυγό σας να αναλάβει για να μπορέσετε να ηρεμήσετε.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά
Αν δείτε ότι η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας επιμένει, θα πρέπει αν το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας. Αυτός θα σας πει τι να κάνετε. Ίσως σας συμβουλέψει να επισκεφθείτε και κάποιον παιδοψυχολόγο ώστε να βρεθούν τα αίτια που οδηγούν το παιδί σε μια τέτοια συμπεριφορά στο σπίτι και στο σχολείο.
Σαν γονείς να θυμάστε πάντα ότι θα πρέπει να έχετε υπομονή με τα παιδιά σας και ψυχραιμία. Το μόνο που θέλουν από εσάς είναι αγάπη. Αυτό να τους δίνετε!