Πότε το χαμηλό ανάστημα του παιδιού είναι ανησυχητικό
Συχνά οι γονείς ανησυχούν για το ύψος του παιδιού τους και αναρωτιούνται αν θα ψηλώσει και πόσο.
Την απάντηση μπορεί να δώσει ο παιδίατρος, ο οποίος και θα διαπιστώσει αν το παιδί έχει φυσιολογικό ανάστημα ή εάν πράγματι παρουσιάζει κάποια διαταραχή της αύξησης. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστές μετρήσεις, διότι από τις μετρήσεις που απέχουν 6 μήνες μεταξύ τους μπορεί να υπολογιστεί ο ετήσιος ρυθμός αύξησης (Ε.Ρ.Α) ή η ταχύτητα αύξησης και να εξαχθούν συμπεράσματα για το εάν η ανάπτυξη του παιδιού είναι φυσιολογική ή διαταραγμένη.
Εφόσον το παιδί μετρηθεί στο αναστημόμετρο ή ξαπλωμένο αν είναι κάτω των 2 ετών, γίνεται σύγκριση με τις καμπύλες αύξησης ύψους και βάρους .
Στα μωρά, αν η καμπύλη ανάπτυξης δεν ανεβαίνει αλλά παραμένει επίπεδη για πολλούς μήνες ή αν πάρει ανιούσα ή κατιούσα πορεία απότομα, οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν. Όταν αυτό το φαινόμενο επηρεάζει το ύψος, τότε μπορεί να προμηνύει μια παθολογία που μπορεί να ευθύνεται η έλλειψη κάποιας ορμόνης σχετικής με την ανάπτυξη.
Πρέπει, λοιπόν, να κινητοποιηθούν οι γονείς όταν το παιδί δεν καταφέρει να ψηλώσει ούτε ένα εκατοστό για έναν ολόκληρο χρόνο ή αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξή του και ψηλώνει μόνο δύο εκατοστά ετησίως, ενώ έπαιρνε 5 με 6 εκατοστά μέχρι πριν ένα χρόνο. Όταν η καμπύλη ανάπτυξης έχει να κάνει με το σωματικό βάρος, το οποίο δεν έχει μια φυσιολογική εξέλιξη, αυτό ίσως να σχετίζεται με κάποια πάθηση του γαστρεντερικού.
Οσον αφορά στα μεγαλύτερα παιδιά, εφόσον παρουσιάζουν απόκλιση σε σχέση με συνομήλικα παιδιά ή όταν υπάρχει δυσαναλογία ύψους και βάρους (παχαίνει χωρίς να ψηλώνει) θα πρέπει οι γονείς να διερευνήσουν μέσω εξετάσεων το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας ορμονικής διαταραχής.
Πότε έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη;
Ένα αγόρι μπορεί να ψηλώνει μέχρι τα 19-20 χρόνια, ενώ το κορίτσι σταματά να ψηλώνει συνήθως 2 χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου. Περισσότερες πληροφορίες για το προβλεπόμενο τελικό ανάστημα του παιδιού μπορεί να σας δώσει μία ακτινογραφία καρπού. Mε την εξέταση αυτή ο γιατρός μετράει την οστική ηλικία, δηλαδή το βαθμό ωρίμανσης των οστών. Yψηλή οστική ηλικία σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει περιθώρια να ψηλώσει άλλο.