Τρόποι να βοηθήσετε τη μνήμη του παιδιού σας για καλύτερο διάβασμα!
Τα παιδάκια μας έχουν πολλά πράγματα να θυμούνται. τα μαθήματά τους, τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, τις κουβέντες με τους φίλους τους... Καμιά φορά λοιπόν ξεχνάνε! Οπως άλλωστε και εμείς οι μεγάλοι. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδάκι σας να θυμάται:
1. Διώξτε το στρες
Το στρες εμποδίζει τη ροή πληροφοριών στην υψηλότερη σκέψη και στη συνειδητή περιοχή του εγκεφάλου, όπου είναι κατασκευασμένη η μακροπρόθεσμη μνήμη. Πριν από την ώρα της μελέτης καθιερώστε ευχάριστες δραστηριότητες με το παιδί όπως να ακούσετε αγαπημένα τραγούδια ή να γελάσετε με μια αστεία ιστορία, προκειμένου να μειώσετε το στρες έτσι ώστε να ανοίξουν εκείνα τα δίκτυα του εγκεφάλου που οδηγούν στην αποθήκευση μνήμης.
2. Γράψτε τα
Πινακες με οπτικές υπενθυμίσεις, ημερομηνίες ιστορίας, κανόνες γραμματικής, χώρες και πρωτεύουσες ακόμη και δύσκολοι συνδυασμοί προπαίδειας θα μείνουν στη μνήμη τους καλύτερα γραπτά από ότι προφορικά!
3. Ζωγραφίστε τα
Χρωματίστε, υπογραμμίστε, βάλτε σε πλαίσια. Αν κάτι εντυπώνεται στο παιδί σας με χρώματα από ότι σε ένα βαρετο ασπρόμαυρο χαρτί, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο και ζωγραφιστε το. Αν χρειαστεί και κάποιο σκίτσο πχ γεωγραφίας (πώς είναι η Ιταλία, ένας χάρτης της Ευρώπης, μία οδηγία για την ανακύκλωση, ένα ζώο με δύσκολη ορθογραφία, οι διαφορές του παίρνω και του περνώ.... ό,τι νομίζετε ότι θα βοηθήσει χρωματιστό, ενδώστε στις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες)
4. Κολλήστε τα
Είτε σε χρωματιστά post it, είτε σε πίνακα φελλού, είτε στο τζάμι κάτω από το γραφείο τους, κολλήστε τα! Μην αφήσετε χαρτάκια να περιφέρονται, κάπου, κάπως στερεώστε τα!
5. Χρησιμοποιείστε λέξεις κλειδιά
Αν το παιδί σας πασχίζει με ένα κεφάλαιο ιστορίας, βρείτε τις λέξεις κλειδια, υπογραμμίστε τις με χρωματιστό μαρκαδόρο και πείτε του να τις γράψει. Μετά διανθίστε τις μαζι του για να κατανοήσει το μάθημα. Θα είναι πιο εύκολο να μάθει το κείμενο μετά.
6. Κάντε επανάληψη
Αν έχετε εντοπίσει αδυναμία στην αποστήθιση, βασιστείτε στην επανάληψη. Αν το μεγάλο του μάθημα είναι για την Τετάρτη, διαβάστε το από το Σαββατοκύριακο. Την Τρίτη θα είναι πιο εύκολο να το μάθει. Η επανάληψη ενισχύει τη γνώση δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς των πληροφοριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη
7. Προσελκύστε την προσοχή
Τα αξέχαστα γεγονότα δημιουργούν μακροπρόθεσμες μνήμες. Μάθετε τι θα μελετήσει το παιδί στο παρακάτω μάθημα και βρείτε υλικό όπως αφίσες ή σελίδες στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό το θέμα και ενθαρρύνετε τη συζήτηση αφήνοντας το παιδί να μαντέψει το θέμα. Η περιέργεια ενεργοποιεί το αισθητηριακό φίλτρο πρόσληψης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα όταν το θέμα έρθει στην τάξη θα τραβήξει αυτόματα την προσοχή του παιδιού.
8. Προσέξτε τη διατροφή
Χρειάζεται ισορροπία στη διατροφή του παιδιού, που να του δίνει ενέργεια. Η γλυκόζη ενισχύει την πνευματική αντοχή, οπότε το πρωί πριν από ένα διαγώνισμα προτιμήστε το ψωμία με βούτυρο και μέλι και ένα φρούτο.
Επίσης γενικά να θυμάστε ότι η θειαμίνη, το φολικό οξύ και η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της μνήμης.
Βρίσκονται στο ψωμί, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Ακόμα, ψάξτε τη γλυκόζη στα φαγητά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (σιτηρά, φρούτα, λαχανικά, γάλα) και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο αλλά και στην πέστροφα, τις σαρδέλες και τις ρέγκες.
Τέλος, η αφυδάτωση του σώματος έχει άμεσο αντίκτυπο στη μνήμη. Προκαλεί σύγχυση και δυσκολία στη σκέψη. Μια πτώση του 2% μόνο στα υγρά του σώματος μπορεί να «θολώσει» τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να προκαλέσει δυσκολίες στα μαθηματικά και στη συγκέντρωση στην οθόνη του υπολογιστή ή σε μια τυπωμένη σελίδα.
Όσο έξυπνο κι αν είναι ένα παιδί, έχει ανάγκη από δυνατή μνήμη, για να έχει καλή σχολική επίδοση. Καινοτομήστε ώστε να εντυπωθούν καλύτερα όλα στο κεφαλάκι του, να συγκεντρώνεται καλύτερα και να μελετά πιο αποδοτικά!