Εφηβεία και έφηβοι: 5 σημαντικές συστάσεις που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς με παιδιά-εφήβους

Ο ρόλος του γονέα είναι να υποστηρίζει, να καθησυχάζει αλλά και να εμπνέει εμπιστοσύνη στο παιδί του. 

Μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες μας γινόμαστε καλύτεροι

Ο γονιός χρειάζεται να είναι κοντά στον έφηβο και να τον υποστηρίζει. Δεν χρειάζεται πάντα να τον αποτρέπουμε από μια λάθος επιλογή ή να τον προστατεύουμε από τα λάθη. Τον αφήνουμε να προσπαθήσει και όταν τα γεγονότα δεν εξελιχτούν καλά,τότε συζητάμε μαζί του τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούσε να έχει αποφασίσει.

Μέσα από την αποδοχή μας του επιτρέπουμε να ξανά προσπαθήσει

Εμείς οι γονείς χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί πως διαχειριζόμαστε τις αποτυχίες του εφήβου, να μην κρατάμε ιστορικό μνησικακίας αποτυχιών μαζί του όπως «στο έλεγα εγώ ότι θα στην φέρει ο φίλος σου». Δεν βάζουμε ταμπέλες όπως, «είσαι κουτός και οι άλλοι σε κάνουν ότι θέλουν». Αντίθετα, συζητάμε μαζί του μόνο όταν εκείνος ανοίξει συζήτηση για ένα ζήτημα που τον απασχολεί και μόνο τότε τον εμψυχώνουμε μέσα από την δική μας αποδοχή «δεν πειράζει, οι ανατροπές και οι αντιπαλότητες με τους φίλους είναι μέρος της ζωής μας».

Περιορίζουμε εκφράσεις όπως το «εγώ στην ηλικία σου», «εγώ στο σχολείο», «εγώ με την μητέρα μου»

Οι καιροί αλλάζουν και τίποτα δεν είναι ίδιο από τον καιρό που ήμασταν έφηβοι και εμείς. Είναι αλήθεια ότι σήμερα οι έφηβοι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες συγκριτικά με την δική μας εποχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σήμερα δεν έχουν τα δικά τους προβλήματα και ανασφάλειες, απλά έχουν διαφορετικά εμπόδια και προβλήματα από εμάς. Η περιαυτολογία το να τονίζουμε ότι εμείς τα καταφέρναμε καλύτερα από εκείνα είναι οι εκφράσεις απογοήτευσης που μπορεί να νιώθουμε για το παιδί μας και που μπορεί να το οδηγήσει σε πιο αρνητική διάθεση, έλλειψη επικοινωνίας και ανταγωνισμό.

Του ζητάμε να μας ξεναγήσει στο κόσμο των ενδιαφερόντων του

Λίγοι γονείς γνωρίζουν πραγματικά πως περνά το παιδί- έφηβος τον ελεύθερο του χρόνο. Γνωρίζουν ότι παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, ότι σερφάρει στο διαδίκτυο αλλά λίγοι γονείς γνωρίζουν τι ακριβώς παιχνίδια παίζει και πως είναι διαμορφωμένα. Εκδηλώνουμε πραγματικό ενδιαφέρον, όχι μόνο να μάθουμε τον κόσμο του παιδιού μας αλλά να κατανοήσουμε και τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί ώστε να ασχολείται τον ελεύθερο του χρόνο με αυτά. Ασφαλώς δεν κάνουμε αρνητική κριτική ή υποτιμητικά σχόλια.

Δεν γινόμαστε κολλητοί με το έφηβο παιδί μας

Η σχέση γονέα- έφηβου παιδιού είναι μία και μοναδική. Όσο απελευθερωμένοι και να είμαστε, όσο φιλελεύθεροι και δημοκρατικοί, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι για το παιδί είμαστε γονείς και αυτό προϋποθέτει ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε τα όρια μας.

• Δεν κάνουμε τσιγαριλίκι με το έφηβο παιδί μας
• Δεν πάμε μαζί στο μπαρ για να γνωρίσουμε ένα νέο του φλερτ
• Δεν κάνουμε κολλητούς τους φίλους του παιδιού μας

Το παιδί θέλει να μας βλέπει να είμαστε αξιοπρεπείς. Πάντα οι έφηβοι είναι πιο συντηρητικοί από εμάς λόγω εφηβείας και μειωμένης κοινωνικής εμπειρίας.

Η συμβουλή του Ειδικού
Η εφηβεία είναι η ηλικία της δεύτερης ευκαιρίας τόσο για τους γονείς να επανεξετάσουν τις σχέσεις με τα παιδιά τους αλλά και για τους έφηβους να κατανοήσουν τα κίνητρα τους, αλλά και να αναθεωρήσουν πολλές από τις παιδικές συμπεριφορές. Το σεμινάριο life skills που γίνεται στα κέντρα μας, προσφέρει την δυνατότητα σε κάθε έφηβο να αναγνωρίσει καλύτερα τις δυνατότητες, τις αδυναμίες του και να δημιουργήσει όραμα για το μέλλον του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved