Βιταμίνες για ύψος: Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να ψηλώσει

Η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και γενικά η κατάσταση της υγείας επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού. Οσον αφορά στη διατροφή, υπάρχουν συγκεκριμένες βιταμίνες που βοηθούν στο ύψος.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών και πόσο θα είναι τελικά το ύψος του είναι η γενετική προδιάθεση και το φύλο. Επιπλέον, οι παράγοντες που συμβάλλουν στο νανώτερο δυνατό ύψος είναι η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, ο επαρκής ύπνος τις σωστές ώρες και η αξιολόγηση της υγείας του παιδιού από τον γιατρό.

Η διατροφή του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, πλούσια στα εξής μέταλλα: ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και στις εξής βιταμίνες: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη D.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρολό στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των οστών και του συνδετικού ιστού που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και βασικές πηγές είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, ο ανανάς, τα ακτινίδια και οι πιπεριές, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, και οι φράουλες.

Επίσης σημαντικό για την οστική ανάπτυξη είναι το β-καροτένιο, γιατί μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία βοήθα στη διατήρηση φυσιολογικής ανάπτυξης και σχηματισμού των οστών. Το β-καροτένιο υπάρχει στο σπανάκι, στα βερίκοκα, στην πράσινη πιπεριά, στα καρότα και τα κολοκυθάκια, το συκώτι και τη γλυκοπατάτα.

Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι και η βιταμίνη D, καθώς η έλλειψη της κάνει τα οστά εύθραυστα και λεπτά. Επίσης είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεσή του στα οστά. Η καλύτερη πηγή της είναι η μικρή και συχνή έκθεση στον ήλιο. Τη βρίσκουμε όμως και στα εξής: πλήρες γάλα, τυρί, βούτυρο, αυγό, συκώτι, βοδινό, μοσχάρι, σαρδέλες, ρέγκα, τόνος, σολομός, μαργαρίνη .

Το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος βοηθάνε στην ανάπτυξη και την διατήρηση των οστών. Πηγές ασβεστίου είναι: το γάλα, το σπανάκι, οι σαρδέλες, το γιαούρτι και το τυρί.

O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή σύνθεση των πρωτεϊνών και για την ανάπτυξη. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. Τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι: συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, κάβουρας, στρείδια, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρο σιταριού. Ψευδάργυρο παίρνουμε ακόμη από το κόκκινο κρέας, το τυρί, τους ξηρούς καρπούς, την μαύρη σοκολάτα, το ταχίνι, τις πατάτες και την γαλοπούλα.

Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ύψους όπως επίσης και ο επαρκής ύπνος. Οι πρωτεΐνες χρειάζονται για τη στήριξη και δόμηση του μυοσκελετικού συστήματος και μπορούμε να τις πάρουμε από το ψάρι, το κοτόπουλο, τα όσπρια, το γιαούρτι και τους ξηρούς καρπούς.

Έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών υπερκαλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά στα οποία πιο συχνά αναφέρονται ελλείψεις είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο. Η έλλειψη σιδήρου αναφέρεται συχνότερα στην προσχολική ηλικία καθώς συχνά τα παιδιά περιορίζουν τις τροφές που καταναλώνουν αλλά και στην εφηβεία όπου αυξάνουν οι ανάγκες λόγω της εμμήνου ρύσης και της αύξησης της μυϊκής μάζας. Δική μας αποστολή λοιπόν για τη σωστή ανάπτυξή του έιναι να έχει μια ισορροπημένη διατροφή και εμείς είμαστε που πρέπει να το μυήσουμε σε αυτήν, δίνοντάς του το κατάλληλο παράδειγμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved