Tρία πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την ανάπτυξη του μωρού σας
Κάθε μαμά με το πρώτο της μωρό, είναι λογικό να αγχώνεται για το πότε το μικρό της θα μιλήσει, πότε θα περπατήσει, πότε θα καταφέρει κάτι μόνο του. Υπάρχουν όμως τρεις κανόνες που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να μην τρελαθείτε.
1. Κάθε ορόσημο ανάπτυξης συμβαίνει σε μία χρονική περίοδο και όχι σε μια στιγμή.
Η ανάπτυξη είναι συνεχής. Τα παιδιά, για παράδειγμα, θα καθίσουν κάποια στιγμη απο 6 έως 8 μηνών. Δεν χρειάζεται να αγχώνονται οι γονείς, εάν περάσει ο 6ος μήνας και το μωρό δεν έχει ακόμη καταφέρει να μείνει καθιστό. Δεν περιμένουμε μία στιγμή, αλλα μία χρονική περίοδο.
2. Δεν πρέπει να αγχώνεστε με την επιτυχία των συνομήλικων, αν το δικό σας δεν τα έχει καταφέρει.
Αν το παιδάκι σας δεν συμπλέει αναπτυξιακά με άλλα μωρά που έχετε στον κύκλο σας, μην αγχώνεστε. Δεν είναι καθόλου σωστό να κάνετε συγκρίσεις. Δεν θα σας οδηγήσει πουθενά. Μιλήστε με τον παιδίατρο και συμβουλευτείτε τον για τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού σας , ό,τι κι αν συμβαίνει με μωρά φίλων ή συγγενών.
3. Μη νιώθετε άσχημα αν το μωρό σας παρουσιάζει οποιαδήποτε αναπτυξιακή καθυστέρηση.
Μην στεναχωριέστε και μην αγχώνεστε. Ακόμη κι αν ακουτε ότι έπρεπε το παιδί σας να κάνει πράγματα που δεν κάνει, να είστε περήφανη που είστε μαμά που νοιάζεται και που ενδιαφέρεται και που έχει κατάλαβει εγκαίρως ότι πρέπει να συμβουλευτεί τον παιδίατρο, σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Μην ντρέπεστε για τίποτα. Να είστε περήφανη που είδατε, θίξατε και αντιμετωπίζετε το θέμα, κατά τις οδηγίες των ειδικών.
Και μία σημείωση στους γονείς των πρόωρων μωρών: Τα πρόωρα μωράκια, -αυτά που εχουν γεννηθεί πριν τις 37 βδομάδες κύησης- έχουν άλλα κριτήρια και ορόσημα. Πρέπει να διορθωθουν οι χρόνοι τους και οι προσδοκίες σας. Χρειάζονται τις έξτρα βδομάδες που έχασαν από την κοιλιά της μαμάς. Δεν είναι καθολου το ίδιο, ένα μωρό 16 μηνών που γεννήθηκε τελειόμηνο, με ένα 16 μηνών μωρό που γεννήθηκε στις 32 βδομάδες.