Η σημασία των φίλων στην εφηβεία
Ο ρόλος και η σημασία της φιλίας ξεκινά να παίζει σημαντικό ρόλο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Ο έφηβος αυτό που έχει ανάγκη στην παρούσα φάση είναι να δημιουργήσει φιλίες και να προσεγγίσει άτομα της ηλικίας του, φεύγοντας σταδιακά από την «επίβλεψη» των γονέων του. Οι πρώτες παρέες- φιλίες είναι το πρώτο του καταφύγιο, έξω από την οικογένεια και τα πρώτα βήματα της κοινωνικοποίησης του. Μέσα σε μία παρέα, ο έφηβος, θα συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους, θα δοκιμάσει νέα πράγματα και θα πραγματοποιήσει ιδέες.
Αξίζει να γνωρίζετε ότι οι πρώτες φιλίες που δημιουργεί ένας έφηβος είναι συνήθως του ίδιου φύλου. Τα αγόρια δημιουργούν παρέες με άτομα που ντύνονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν το ίδιο κούρεμα, ακούν την ίδια μουσική, συμμετέχουν στα ίδια αθλήματα κλπ. Συνήθως συζητάνε για τον αθλητισμό, τις ομάδες και γενικού περιεχομένου θέματα. Δημιουργούν πιο εύκολα φιλίες, συγκριτικά με τα κορίτσια.Τα κορίτσια, ανεξαρτήτου ηλικίας, αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη και συναισθηματικούς δεσμούς με τα άλλα κορίτσια, συγκριτικά με τα αγόρια. Οι φίλες που επιλέγουν, συνήθως, γίνονται με βάση τον χαρακτήρα τους, καθώς περνούν πολύ χρόνο συζητώντας για τα προσωπικά τους θέματα.
Η αυτοεκτίμηση, ενός εφήβου, εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τους φίλους του. Η εικόνα που δημιουργούν για τον εαυτό τους, δεν είναι ακόμα σταθερή και εξαρτάται από τα ενδιαφέροντα και κυρίως από την εμφάνιση τους.
Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να δημιουργήσει σωστές φιλίες:
• Καθορίζουμε κανόνες. Εάν π.χ. δεν έχετε επιτρέψει στο παιδί σας να λερώνει ή να ακούει δυνατά μουσική μέσα στο σπίτι, αυτό ισχύει και για τους φίλους που φέρνει στο σπίτι. Διδάσκουμε στο παιδί μας να σέβεται τον χώρο μας.
• Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να φέρνει φίλους στο σπίτι. Γνωρίζουμε και εγκρίνουμε τις παρέες του παιδιού μας. Τους κάνουμε να αισθάνονται καλοδεχούμενοι και άνετα. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζουμε τους φίλους που συναναστρέφεται το παιδί μας και μαθαίνουμε τα ενδιαφέροντα τους.
• Είμαστε διακριτικοί. Δεν ρωτάμε συνεχώς «που θα πάτε μετά;» ή «τι ρόλο παίζει ο τάδε ο φίλος σας;». Η ανάκριση είναι κάτι το οποίο θα απομακρύνει τους φίλους των παιδιών σας και δεν θα επιλέγουν να έρχονται σε επαφή μαζί σας.
• Δεν επιπλήττουμε το παιδί μας μπροστά στους φίλους του. Κρατάμε διακριτική στάση, όση ώρα βρίσκονται στο σπίτι οι φίλοι και επιλέγουμε όταν μείνουμε μόνοι μας μαζί του, να πούμε αυτό που θέλουμε.
• Προσπαθούμε να γνωρίσουμε το οικογενειακό περιβάλλον των φίλων του παιδιού μας. Είναι καλό να έχετε μία ιδέα για το τι άνθρωποι είναι οι γονιοί των φίλων του παιδιού σας, ώστε να είστε ήσυχοι όταν επισκέπτεται εκείνος το σπίτι τους ή αν έχετε παρόμοιες συνήθειες όσο αφορά την ανατροφή τους.
Συμβουλή του Ειδικού
Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με τις φιλίες του παιδιού μας, δεν κρίνουμε και δεν προσπαθούμε να τις εμποδίσουμε. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο προτιμά την τάδε παρέα, τι του προσφέρει και κατά πόσο το επηρεάζει σε σημαντικά θέματα. Συμβουλεύουμε πάντα το παιδί μας και προσπαθούμε να του δείξουμε ότι βρισκόμαστε κοντά του και στηρίζουμε τις επιλογές του.