Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε προτού ξεκινήσουμε την αγωγή τουαλέτας

Μία πολύ συχνή ανησυχία και ανυπομονησία των γονιών είναι πότε θα μάθει το παιδί τους να χρησιμοποιεί μόνο του την τουαλέτα!

Το 25% των παιδιών μαθαίνουν λίγο πριν κλείσουν τα 2 έτη, ενώ τα περισσότερα που ανήκουν στο 75%, τα καταφέρνουν προτού γίνουν 2.5 ετών. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποια παιδιά θα αργήσουν μέχρι τα τρία έτη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο ωρίμανσης καθώς είναι ρίσκο να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε το παιδί μας από πολύ νωρίς γιατί μπορεί τελικά αυτό να γυρίσει αντίστροφα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε προτού ξεκινήσουμε την αγωγή τουαλέτας;

Η εκπαίδευση στην τουαλέτα ξεκινά περίπου στα 2 έτη όπου το παιδί έχει αρχίσει να λέει λέξεις, να επικοινωνεί καλύτερα, να κάνει μικρές προτάσεις κλπ. Ξεκινάμε την εκπαίδευση στην τουαλέτα, την κατάλληλη στιγμή όπου το παιδί μας θα είναι και θα δείχνει έτοιμο, σίγουρο και δεν θα υπάρχουν έντονες αλλαγές στη ζωή του όπως: μετακόμιση, νέο αδερφάκι, διαζύγιο, αλλαγή δωματίου, ταξίδι κλπ.

Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι το παιδί είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα;

Ένα σημάδι από το οποίο μπορούμε να κρίνουμε ότι το παιδί μας είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα είναι όταν δείχνει ενοχλημένο ή δυσαρεστημένο, όταν τη λερώσει! Βέβαια, μερικά παιδιά μπορεί να μη το δείξουν ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση ξεκινάμε προσεκτικά και δοκιμαστικά μετά τα 2 χρόνια και αν παρατηρήσουμε έντονες αντιδράσεις τότε περιμένουμε ακόμα 2-3 μήνες και ξαναπροσπαθούμε.

Πώς θα μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα;

• Αγοράζουμε στο παιδί μας ένα δικό του γιο-γιο
• Το τοποθετούμε στην τουαλέτα που χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια και δεν του αλλάζουμε θέση
• Αδειάζουμε μπροστά του τη λερωμένη πάνα και του εξηγούμε πως τώρα που μεγάλωσε θα χρησιμοποιεί το νέο του δοχείο ή την τουαλέτα
• Εάν υπάρχει σταθερή ώρα που ενεργείτε, το βάζουμε να καθίσει λίγο πριν και για 2-3 λεπτά. Ίσα ίσα για να μπει στη ρουτίνα και να μάθει τη συνήθεια. Εάν δεν υπάρχει σταθερή ώρα το βάζουμε να κάτσει ανά τακτά διαστήματα
• Μένουμε κοντά του όση ώρα κάθεται στο γιο-γιο και το απασχολούμαι ώστε να μη σηκωθεί, με ένα βιβλίο. Επίσης υπάρχουν πολλές εκδόσεις για την τουαλέτα όπου με εικονογραφημένες ιστορίες εξηγούμε τη διαδικασία
• Εάν δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει δεν επιμένουμε και το δοκιμάζουμε μετά από 1-2 μήνες
• Βρίσκουμε ένα κίνητρο. Το πιο ισχυρό κίνητρο είναι να ικανοποιήσει εσάς τους γονείς του. Επιβραβεύουμε κάθε φορά την προσπάθεια του χωρίς να χρησιμοποιούμε ως επιβράβευση γλυκά κλπ.
• Εάν δεν τα καταφέρει και λερώσει το πάτωμα δεν το επιπλήττουμε
• Αδειάζουμε το δοχείο στη λεκάνη και τραβάμε το καζανάκι. Εάν μας ρωτήσει που πάνε του εξηγούμε «μακριά»!
• Όταν τελειώνει η διαδικασία του δείχνουμε πως πλένουμε τα χέρια μας. Νερό και σαπούνι και τρίβουμε καλά καλά τα χεράκια μας, έπειτα ξεπλένουμε!

Συμβουλή του Ειδικού:

Η διαδικασία και ο χρόνος εκμάθησης διαφέρει από παιδί σε παιδί. Μπορεί σε κάποια να κρατήσει 3 μήνες και σε άλλα λιγότερο ή περισσότερο. Αποφεύγουμε να συγκρίνουμε το παιδί μας με τα άλλα και δεν απογοητευόμαστε εάν άργησε παραπάνω από όσο πιστεύαμε. Αυτό που έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι δεν το πιέζουμε και του δίνουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη μέχρι να νιώσει έτοιμο. Εάν ξεπεράσει την ηλικία των 3.5 ετών θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον Ειδικό ή στην περίπτωση που το παιδί ενώ γνωρίζει τη διαδικασία αποζητά την πάνα για να ενεργηθεί ή πηγαίνει πίσω από έπιπλα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved