Μπουσούλημα και παιδί: Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού;
Για το μπουσούλημα όπως και για τη χρήση περπατούρας οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Ορισμένοι γιατροί θεωρούν το μπουσούλημα απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού ενώ άλλοι όχι.
Όμως και μελέτες που έχουν γίνει δεν μας διαφωτίζουν περισσότερο όσον αφορά στη χρησιμότητα ή όχι του μπουσουλήματος. Για παράδειγμα, ο David Tracer, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο τονίζει πώς το μπουσούλημα είναι θέμα κουλτούρας και δεν είναι απαραίτητο. Μελέτησε το μπουσούλημα σε πληθυσμό της Παπούα Νέα Γουινέα και ανακάλυψε ότι τα μωρά τους δεν μπουσουλάνε και αναπτύσσονται μια χαρά. Οι μαμάδες τους τα κουβαλούν πάνω τους συνεχώς επί 12 μήνες με μάρσιπο και όταν τα αφήνουν στο έδαφος, τα βάζουν να κάθονται και όχι να ξαπλώνουν.
Η δεύτερη έρευνα της Minti, αναφέρει πώς το μπουσούλημα είναι ένα στάδιο που δεν πρέπει να παραλείπεται, τονίζοντας πως η σημασία του να μάθει να συγχρονίζει τα χέρια και τα πόδια του, είναι σημαντική για την ανάπτυξη μυαλού και σώματος. Επίσης, όταν τα μωρά μπουσουλάνε έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται και να διαχειριστούν τα αντικείμενα μέσα σε αυτό. Αυτό το είδος της ελεγχόμενης ανακάλυψης είναι η ουσία της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν μωρά που περπατάνε χωρίς να έχουν μπουσουλήσει - το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 7-10%-, μικρή σημασία έχει αν τελικά το παιδί σας θα μπουσουλήσει ή όχι.
Εκείνο που πρέπει να σας απασχολεί ως γονείς είναι αν το μωρό δεν κάνει κι άλλα πράγματα -εκτός από το μπουσούλημα-, που όμως θα έπρεπε για την ηλικία του. Αν για παράδειγμα δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, δεν δείχνει ενδιαφέρον να εξερευνήσει το περιβάλλον, αν είναι αφύσικα ήσυχο, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Αναφορικά με το μπουσούλημα θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής:
- Κάθε μωρό θ' αρχίσει να μπουσουλά, όπως και να περπατά, όταν είναι έτοιμο.
-Ένα μωρό μπορεί να μπουσουλήσει με την όπισθεν, με το πλάι ή μπροστά. Όποιο τρόπο κι αν υιοθετήσει το δικό σας μωρό μην προσπαθήσετε να του τον αλλάξετε.
-Όταν αρχίσει να κινείται θα χρησιμοποιεί το στομάχι του. Θα κάνει δηλαδή κινήσεις με την κοιλιά ακουμπισμένη στο πάτωμα. Μετά θα αρχίσει να κάνει προσπάθειες να σηκωθεί βάζοντας δύναμη στα χέρια και πολλές φορές μπορεί να στέκεται στο πλάι μέχρι να καταφέρει το σωστό τρόπο.
-Χρειάζεται προσοχή στο χώρο που θα μπουσουλάει. Μικροαντικείμενα που μπορεί να πιάσει, τραπεζάκια που δεν είναι σταθερά ή τραπεζομάντηλα που κρέμονται πρέπει να απομακρυνθούν για την αποφυγή ατυχήματος.
- Φροντίστε να είναι κλειστές οι πόρτες που οδηγούν σε σκάλα, σκαλοπάτια ή στο μπάνιο.