Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις φοβίες του παιδιού μου;

Οι φοβίες είναι μια συχνή συναισθηματική διαταραχή στην παιδική ηλικία που πολύ συχνά θέλει καταλλήλους χειρισμούς από τους γονείς.

Οι φοβίες είναι μια συχνή παιδική δυσκολία που τις περισσότερες φορές μπορούν οι γονείς με τη δική τους στάση να βοηθήσουν το παιδί να τις αντιμετωπίσει.

Προσπαθείτε να μην αγνοείτε τους φόβους του παιδιού σας
Εάν αποτρέψετε το παιδί σας να μιλάει για τους φόβους του, δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Ενθαρρύνετε το να τους εκφράζει και να μιλήσει ανοιχτά για το τι ακριβώς είναι αυτό που το φοβίζει και από πού νομίζει ότι προέρχεται. Είναι πολύ πιθανό να θέλει να μιλάει για αυτό ξανά και ξανά και να ακούει την ίδια απάντηση από εσάς. Μη το αποτρέψετε λέγοντας του «τα είπαμε αυτά» αλλά πείτε του ξανά αυτό που έχει ανάγκη να ακούσει.

Μη κοροϊδέψετε τους φόβους του
Όσο και αν κάποιοι από εσάς μπορεί να θεωρείτε ότι χρησιμοποιώντας χιούμορ το παιδί θα νιώσει ότι ο φόβος του δεν είναι τόσο σημαντικός, σίγουρα κάνετε λάθος! Κάθε φόβος που νιώθει ένα παιδί ακόμα και αν για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι για εκείνο. Αποφύγετε να γελάσετε μαζί του ή να το εμπαίξετε. Το γέλιο ή ο σαρκασμός δεν θα μειώσει τον φόβο του παιδιού αλλά την αυτοπεποίθηση του. Παιδιά τα οποία βιώνουν τον χλευασμό σύντομα σταματούν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους.

Μη πείτε ψέματα στο παιδί για τους φόβους του
Είναι σημαντικό να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας και να φανείτε αξιόπιστοι στα μάτια του. Εάν π.χ. το παιδί σας φοβάται την επίσκεψη στο γιατρό για ένα εμβόλιο δεν χρειάζεται να του πείτε ότι «δεν θα πονέσει» αλλά να το ενημερώσετε πλήρως για την διαδικασία, πως γίνεται και για ποιον λόγο. Η κατάλληλη προετοιμασία και η ειλικρινά θα βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί πιο σωστά και αποτελεσματικά τη νέα κατάσταση.

Αποφύγετε να μεταβιβάσετε τους προσωπικούς σας φόβους
Ένα παιδί μιμείται πολύ εύκολα τους γύρω του και υιοθετεί το πρότυπο των γονιών του. Για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο που εκφράζουμε τους δικούς μας φόβους και τον τρόπο που μιλάμε για αυτούς. Εάν π.χ. φοβόμαστε τα αεροπλάνα είναι προτιμότερο να αποφύγουμε εκφράσεις όπως «δεν μπαίνω σε αεροπλάνο γιατί μπορεί να σκοτωθώ» ή υπερβολικές εκφράσεις όπως κλάμα. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τους φόβους μας αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράει και εκείνο αργότερα.

Μη πείσετε το παιδί να βιώσει τις καταστάσεις που φοβάται
Αποφεύγουμε να εκθέσουμε το παιδί στον φόβο ιδιαίτερα στην φάση όπου μπορεί να είναι αναστατωμένο, προσπαθώντας να έρθει αντιμέτωπο με τον φόβο για να τον απευαισθητοποιήσει! Η προσπάθεια να νικήσουμε έναν φόβο στέκοντας μπροστά του μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το πιο πιθανό είναι να εντείνει τον φόβο του παιδιού. Δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί να προσεγγίσει και να αποσβέσει τον φόβο του σταδιακά και πάντα με τη δική του θέληση. Π.χ. εάν το παιδί φοβάται τους σκύλους δεν το πιέζουμε να πάει κοντά να χαϊδέψει το σκυλάκι, ακόμα και αν είναι ένα πολύ μικρό και άκακο. Το αφήνουμε να αποφασίσει εκείνο τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή μαζί του.

Η συμβουλή του Ειδικού
Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές διευκολύνετε με τη στάση σας, τα παιδιά σας ώστε να μάθουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους. Βοηθάτε το παιδί σας να μην αποφεύγει τις δύσκολες καταστάσεις και να εξοικειωθεί με το άγνωστο. Εάν παρατηρήσετε ότι οι φόβοι του εντείνονται καθώς μεγαλώνει και αντιδρά με τρόπο που σας ανησυχεί, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση και συμβουλευτική από ψυχολόγο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved